Cum se prepară „pasta de leurdă“ în bucătăria mănăstirilor. Reţeta părintelui Efrem de la Dervent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pastă de leurdă                                                                                            FOTO: Părintele Efrem
Pastă de leurdă                                                                                            FOTO: Părintele Efrem

„Usturoiul ursului” sau leurda este planta răspândită în multe păduri din România. Se găseşte din plin în această perioadă, fiind preferată de bucătari pentru diferite salate sau paste.

Pentru bucătăriile mănăstirilor, perioada trufandalelor este o adevărată binecuvântare, mai ales că se suprapune peste zilele din cadrul Postului Paştilor. De aceea, ştevia, leurda sau loboda sunt nelipsite de pe masa vieţuitorilor aşezămintele monahale.

Părintele Efrem de la mănăstirea Dervent, cel care prepară zilnic mâncarea călugărilor de aici, ne dezvăluie reţeta unui preparat pe bază de leurdă. Chiar dacă nu este un preparat de post, deoarece are şi caşcaval, „pasta de leurdă” este o bucurie a gusturilor cu care te întâmpină primăvara.

Pasta de leurdă

Ingrediente:

  • 400 de grame de leurdă
  • 200 de mililitri de ulei de măsline
  • 100 de grame de caşcaval ras
  • 1 ardei iute verde
  • 3 fire de mentă
  • 150 de grame de seminţe de floarea soarelui
  • 2 fire de leuştean proaspăt
  • 5 frunzuliţe de salvie proaspătă
  • frunze proaspete de pătrunjel
  • 1 linguriţă de cimbru uscat
  • ½ linguriţă de oregano uscat
  • sare şi piper.


 

Pasta de leurdă FOTO Efrem Bandarica

Mod de preparare:

Spălăm foarte bine toate frunzele, le rupem în două şi le punem în robotul de bucătărie. Adăugăm ardeiul iute curăţat de seminţe şi mărunţim totul.

Ca să obţinem o pastă, transferam verdeţurile în blender, adăugăm caşcavalul, restul mirodeniilor şi seminţele. Adăugăm uleiul încet în fir până se formează pasta.

Punem pasta pe o folie, rulăm şi o păstrăm la frigider.

Pe aceeaşi temă:

Cum preparăm supa de tahini, alimentul perfect pentru detoxifierea organismului

Cum se prepară delicioasa varză cu carne de peşte, o mâncare întâlnită în bucătăriile mănăstirilor

FOTO Cum arată cămara unei mănăstiri în prag de iarnă. Şirul borcanelor aşezate cu grijă şi frumos etichetate

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite