Leurda şi proprietătile ei. Cum preparăm salate sau supe din preţioasa plantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O găsim în această perioadă în zona alpină sau la câmpie, pe sol fertil şi umbrit, fiind iubitoare de umiditate. Vorbim despre leurdă, o plantă medicinală cu frunze lungi şi lucioase, care seamănă la gust cu usturoiul. De aceea este folosită şi sub formă de condiment în gastronomie.

Leurdei i se mai spune popular usturoi sălbatic şi este unul din cei mai puternici detoxifianţi pe care ni-i oferă natura. În scop culinar sunt utilizate frunzele, care trebuie culese primăvara, proaspete, deoarece prin uscare proprietăţile plantei se pierd foarte uşor. 

Are, de asemenea, numeroase întrebuinţări medicale. Purifică sângele şi reduce nivelul colesterolului, al tensiunii arteriale, luptă împotriva infecţiilor, răcelilor şi ne ajută să depăşim astenia de primăvară. Fumătorii care consumă leurdă sunt protejaţi de efectele devastatoare ale nicotinei.

Leurda, o rudă a usturoiului dar cu foarte multe proprietăţi benefice organismului, are un complex de vitamina A şi C. Frunzele proaspete au efect antiseptic, antibacterian, antitoxic, diuretic, hemostatic şi efecte hipotensive. Se găseşte de obicei în pădure, la umiditate.

Pentru cel mai simplu preparat, salata cu leurdă, se pune o mână de frunze proaspete tăiate mărunt, se amestecă cu o linguriţă de oţet de mere, un vârf de cuţit de sare şi o jumătate de linguriţă de ulei. Într-o cură cu leurdă, se consumă o salată o dată pe zi, dimineaţa, la prima masă. O cură cu leurdă trebuie să dureze minimum zece zile.

”O salată de leurdă măcar o dată la două zile este benefică. Acum o găsiţi în piaţă la bătrânele sau ţăranii care vin din zona de deal împădurită. Ca beneficii, ştiu de la bunica mea că ajută în probleme renale, la boli pulmonare, purifică sângele ficatul şi intestinele. În acelaşi timp, m-a ajutat personal când m-am lăsat de fumat contribuind la eliminarea unei părţi importante de nicotină din organism”, spune Chef Cristi Dobre, bucătar buzoian care coordonează un restaurant în Marea Britanie.

buzau

Bucătarii o folosesc de multă vreme în preparate, fie proaspătă, în salate, fie în supe. Chef Cristi Dobre ne propune o salată de leurdă foarte uşor de făcut, reţetă proprie care este foarte apreciată de britanici.

”Avem nevoie de două ouă fierte tari, un castron plin cu frunze de leurdă spălate şi tocate mărunt, 3-4 linguri de iaurt, sare şi piper. Se amestecă totul cu cele două ouă fierte tăiate cuburi ulei de măsline şi puteţi adăuga şi câteva boabe de struguri, nuci crude şi morcov ras”, spune Chef Cristi Dobre, bucătar şef la The Greyhound din Corfe Castle, Dorset.

”Putem face şi un dressing din leurdă care merge foarte bine la friptură. Ne trebuie 2-3 legături de leurdă frunze, spălate, puse într-un blender, o lingură de ulei de măsline, 100 ml smântână, sare, piper, zeamă de la două lămâi şi puţin cimbru proaspăt dacă găsim. Blendăm totul până se face cremă după care o folosim după bunul plac, lângă o friptură de vită sau chiar putem pune în sandviciuri. În Anglia, folosesc leurda făcând din ea supă sau fac un pesto pentru paste cu fructe de mare sau creveţi.” Chef Cristi Dobre
supa crema leurda

Bucătarul buzoian spune că un alt preparat pe bază de leurdă apreciat de britanici este supa de leurdă. Avem nevoie de următoarele ingrediente:

200 grame leurdă tocată mare

1 ceapă albă tocată mărunt

50 ml ulei 

200 ml smântână de gătit 

200 ml apă 

200 ml lapte

Sare şi piper

2 căţei de usturoi tocaţi 

Ceapa şi usturoiul se călesc (sotează) în ulei, apoi adaugăm sare şi piper, apa, laptele şi smântâna de gătit. Fierbem preţ de 15 minute, strecurăm şi dăm prin blender ceapa şi usturoiul după care le adăugăm în supă împreună cu leurda. Conţinutul se mai fierbe încă 5 minute după care se serveşte cu crutoane de pâine. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite