Cât de letală este vipera cu corn, cea mai periculoasă specie de şarpe din România. „Este un şarpe rapid în atac, care se camuflează foarte bine“

Cât de letală este vipera cu corn, cea mai periculoasă specie de şarpe din România. „Este un şarpe rapid în atac, care se camuflează foarte bine“

Vipera cu corn FOTO biolog Valentina Moraru

Vipera cu corn este un şarpe veninos care se întâlneşte în România în zona de sud-vest şi în cea de sud-est. Specialiştii spun că reptila atacă doar dacă este provocată.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vipera cu corn poate ajunge la dimensiuni de 90 - 95 de centimetri, însă dimensiunile medii de 60 - 70 de centimetri. Culoarea variază de la cenuşiul masculilor la nuanţe maronii, roşcate şi cărămizii la femele. Ambele sexe au celebrul zig-zag de culoare neagră sau maro pe spate.
 
Cea mai mare diferenţă faţă de viperele comune este capul triunghiular şi cornul de pe maxilarul superior, de aici provenind şi denumirea populară de viperă cu corn, conform www.aventurainromania.ro
 
Având sângele rece, reptila preferă zonele însorite, stâncăriile, grohotişurile şi, uneori,  marginile pădurilor de foioase. Este un şarpe extrem de rapid în atac, dar care se deplasează relativ greu şi încet, camuflându-se foarte bine.
 
Recent, RNP Romsilva - Administraţia Parcului Natural Porţile de Fier R.A. a dat un comunicat de presă în care vorbeşte despre pericolul pe care îl reprezintă vipera cu corn, interacţiunea cu omul şi miturile legate de prezenţa acestei specii în număr foarte mare în zona peşterii Veterani.
 
 
„Acest comunicat este dat în urma numeroaselor întrebări/sesizări/nemulţumiri ale turiştilor, dezinformaţi de către conducătorii de ambarcaţiuni sau furnizorii de servicii turistice din zona Mraconia, care se folosesc de fobia oamenilor legată de şerpi şi de miturile legate de vipere, pentru a scurta durata excursiilor pe Dunăre, evitând astfel vizitarea obiectivului turistic Peştera Veterani“, spun cei de la Romsilva.
 
Specialiştii spun că arealul de distribuţie al speciei Vipera ammodytes ammodytes - vipera cu corn - se suprapune peste teritoriul administrativ al Dobrogei şi judeţelor Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş, Hunedoara, Alba, Sibiu, Gorj, Vâlcea. „Este considerată cea mai periculoasă specie de vipere de la noi din ţară, în special din cauza veninului injectat în cantităţi mai mari. Cu toate acestea, nu au fost semnalate atacuri ale viperei. Singurele atacuri au fost atunci când omul a dorit în mod intenţionat să pună mâna pe reptilă, sau din neatenţie, când s-au aşezat pe pietre fără să se asigure.
 
Statistic vorbind, în ultimii zece ani ne-au fost semnalate patru cazuri de muşcătură de viperă: trei în gospodării sau pe lângă acestea şi una în natură, când omul a dorit în mod intenţionat să ţină şarpele în mână. Vipera cu corn este un animal sălbatic. Orice animal sălbatic este imprevizibil, atacă când este provocat, în marea majoritate din cazuri ferindu-se de om“, spun cei de la Romsilva.
 
 
Vă mai recomandăm:
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: