Armata americană, „răpusă“ de căile ferate din România. Zeci de mii de tone de echipament nu pot fi transportate la Constanţa în termenul programat

Armata americană, „răpusă“ de căile ferate din România. Zeci de mii de tone de echipament nu pot fi transportate la Constanţa în termenul programat

FOTO EPA David Hecker

Militari americani şi echipament de război al Armatei Statelor Unite ale Americii sosesc marţi, 14 februarie, la Baza de la Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa. Venirea trupelor înarmate, anunţată iniţial pentru luni, a fost amânată cu o zi din cauza „condiţiilor de trafic şi a stării vremii“, a anunţat MApN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Marţi, 14 februarie, va sosi la Kogălniceanu, pe calea ferată, transportul cu militari şi echipament de la Brigada a treia de Blindate, cu 500 efective militare, un batalion de infanterie cu tancuri Abrams, vehicule de luptă Bradley şi mortiere. „Vulturii luptători“ vor să facă o demonstraţie de forţă din debarcarea lor la ţărmul Mării Negre. Ei vor staţiona aici 9 luni, apoi vor fi înlocuiţi de altă unitate combatantă. 

„Activităţile de descărcare a echipamentului militarilor americani, programate iniţial a avea loc luni, 13 februarie, începând cu ora 8.00, în baza aeriană din Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa, pot suferi întârzieri, ca urmare a condiţiilor de trafic şi a stării vremii. Vom confirma printr-un e-mail ziua şi ora când jurnaliştii vor fi aşteptaţi la Mihail Kogălniceanu“, a anunţat MApN duminică, 12 februarie.

MApN a revenit apoi cu precizarea că Activităţile de descărcare a echipamentului militarilor americani, programate iniţial a avea loc luni, 13 februarie, începând cu ora 8.00, în baza aeriană din Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa, au fost reprogramate pentru marţi, 14 februarie, începând cu ora 7.00.

Operaţiunea americană se numeşte Atlantic Resolve şi este menită să asigure pacea şi stabilitatea regională, pentru flancul estiv NATO, în contextul intervenţiei Rusiei din Ucraina.

Din aprilie 2014, imediat după anexarea Crimeii la Federaţia Rusă, acţiunile americanilor aflaţi în bazele militare din Europa s-au intensificat. SUA a organizat stagii de pregătire şi antrenamente multinaţionale cu aliaţii şi partenerii din Europa de Est.

Alegerea ţărilor în care au avut loc aceste activităţi denotă îngrijorarea faţă de eventualele ţinte ale unei invazii ruse: Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Bulgaria şi Ungaria. „Aceste evenimente de pregătire îmbunătăţesc interoperabilitatea, cooperarea şi încrederea armatelor aliate, contribuind la stabilitatea regională, ca o dovadă a angajamentului SUA faţă de NATO, în aer, pe sol şi pe apă“, spun autorităţile SUA.

Din iunie 2014, Baza de la Mihail Kogălniceanu a fost reactivată ca obiectiv strategic pentru armata SUA, care a transformat-o în centru de tranzit pentru retragerea trupelor din Afganistan. Kogălniceanu a luat astfel locul bazei din Manas - Kîrgîstan, care a funcţionat cu această misiune din 2001 până în 2014. „Facilităţile sunt grozave aici, avem clădiri în loc de corturi. Inginerii au construit în timp util şi în bugetul prevăzut tot ce ne era necesar“, au declarat oficiali americani.

Timpul operaţiunilor a scăzut spectaculos - transferul se face în 36 ore la Kogălniceanu faţă de cele 48 ore de la Manas. Costul operaţiunilor este, de asemenea, redus substanţial: de la 80 milioane dolari/an la Manas la doar 18 milioane dolari/an la Mihail Kogălniceanu. 

Ministerul Apărării Naţionale a precizat că militari din Forţele terestre ale SUA dislocate în Europa au plecat luni, 6 februarie, împreună cu tehnica militară din dotare, din Polonia către Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa, ca parte a angajamentului Statelor Unite ale Americii în asigurarea securităţii flancului estic al NATO, în cadrul Operaţiunii Atlantic Resolve. 

Cei aproximativ 500 de militari americani fac parte din Batalionul 1 „Vulturii luptători” („Fighting Eagles”) şi au în dotare tancuri M1 Abrams, maşini de luptă a infanteriei M2 Bradley şi obuziere autopropulsate calibrul 155 mm M109A6 Paladin. Aceştia vor efectua exerciţii de tragere întrunite cu muniţie de luptă la nivel de pluton şi companie în Centrul secundar de instruire pentru luptă Smârdan şi vor participa la exerciţiile multinaţionale planificate să aibă loc în cursul acestui an, alături de militari din subunităţi de tancuri şi infanterie mecanizată din Forţele Terestre Române aparţinând Batalionului 284 Tancuri "Cuza Vodă" şi Batalionului 300 Infanterie Mecanizată "Sfântul Andrei".

Unitatea de luptă americană ce va sosi în România face parte din Brigada 3 Blindate care a dislocat în jur de 3.500 de soldaţi şi 2.800 de piese de tehnică militară de la Fort Carson, statul Colorado, în Bremerhaven, Germania, la începutul lunii ianuarie. Aceasta unitate va staţiona în România pentru o perioadă de nouă luni, după care va fi înlocuită de o altă unitate de luptă, astfel asigurându-se o prezenţă consistentă, bazată pe rotaţie continuă, în Europa. 

„Dislocarea în România dezvoltă cooperarea româno-americană în domeniul securităţii, asigurând oportunităţi de antrenament comun care vor spori capacităţile aliaţilor şi partenerilor NATO, vor îmbunătăţi interoperabilitatea şi capacitatea generală a forţelor americane de a răspunde la o potenţială criză. Dezvoltarea parteneriatului strategic româno-american reprezintă un obiectiv major asumat la nivel naţional, atât pe palierul politic cât şi militar. În acest context, prezenţa rotaţională a forţelor americane pe teritoriul naţional şi în regiunea Mării Negre, precum şi sprijinul asigurat de SUA în procesul de modernizare a capabilităţilor naţionale de apărare au un rol esenţial în actualul context de securitate din regiunea ţării noastre“, precizează oficialii români.

Pe aceeaşi temă: 

„Vulturii luptători“, membri ai Forţelor Terestre ale SUA, au ajuns în România

Congresul vrea să-i limiteze atribuţiile lui Trump în privinţa sancţiunilor impuse Rusiei

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările