Zilele Filmului Maghiar în România: o aventură de 5 zile, cu peste 50 de filme în 12 oraşe şi 2 sate

Zilele Filmului Maghiar în România: o aventură de 5 zile, cu peste 50 de filme în 12 oraşe şi 2 sate

Imagine din ”Despre trup şi suflet”, film câştigător al Ursului de Aur  Foto: Zilele Filmului Maghiar

De mâine, 4 octombrie, şi până duminică inclusiv, asociaţia Filmtett din Cluj organizează Zilele Filmului Maghiar. În cadrul manifestării vor fi proiectate peste 50 de pelicule în mai multe oraşe din România şi se va desfăşura o competiţie de documentare transilvane.

Ştiri pe aceeaşi temă

Asociaţia Filmtett din Cluj-Napoca organizează, între 4 şi 8 octombrie, Zilele Filmului Maghiar - Filmtettfeszt. Peste 50 de filme vor fi proiectate în 14 localităţi din România, oraşe şi sate.

Potrivit organizatorilor, lungmetrajele proiectate sunt filme maghiare recente, multe din ele nominalizate sau premiate la festivaluri internaţionale de profil: „Unele dintre acestea sunt prezentate în premieră în România, iar în programul Zilelor Filmului Maghiar se află şi Despre trup şi suflet, film câştigător al Ursului de Aur la Berlinale, pe care cinefilii vor fi bucuroşi să îl revadă în urma succesului avut în cadrul TIFF. Intrarea la proiecţii este liberă, iar filmele sunt subtitrate în limba română sau în limba engleză“.

Filmtettfeszt se va desfăşura la Cluj-Napoca, la cinema Victoria şi Universitatea Sapientia, la Timişoara, Arad, Oradea, Sibiu, Satu Mare, Covasna, Miercurea Ciuc, Gheorgheni (judeţul Harghita), Sfântu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc, Târgu Secuiesc, precum şi în satele clujene Săvădisla şi Mera.

Este pentru al doilea an consecutiv când au loc şi proiecţii speciale în două sate din apropierea Clujului: Mera (vineri, 6 octombrie, la ora 19.00, casa de cultură) şi Săvădisla (sâmbătă, 7 octombrie, la ora 19.30, casa de cultură). Cele două proiecţii sunt organizate în parteneriat cu proiectul Cinemobilul al lui Tudor Baciu, iniţiatorul unui cinema mobil care călătoreşte prin ţară şi proiectează filme în acele în localităţi unde nu a existat niciodată un cinematograf.

În cadrul festivalului vor rula 12 lungmetraje, documentare, scurtmetraje şi filme de animaţie pentru cei mici. La finalul unor proiecţii vor veni şi invitaţi din echipele ce au realizat filmele, iar publicul va avea ocazia să adreseze întrebări, ce vor fi traduse în română. Accesul la proiecţiile din Cluj se face solicitând, cu maximum 3 zile înainte de film, un bilet cu valoare zero de la caserie cinematografului Victoria.

Proiecţii ce deschid/închid festivalul

Deschiderea Zilelor Filmului Maghiar se va face miercuri, 4 octombrie, la ora 17.30, la Cinema Victoria, cu filmul Kojot, regizat de Kostyál Márk, o poveste despre lupta dură pentru pământ, familie, viaţă şi pentru pentru viitor.

Filmul care va închide festivalul - duminică, 6 octombrie, la ora 18.30 - va fi proiectat, în premieră, în România. Este vorba de filmul ”Brazilienii”, regizat de Rohonyi Gábor şi M. Kiss Csaba.

Concurs

În cadrul Zilelor Filmului Maghiar se va desfăşura competiţia Filmgalopp, care, faţă de alte ediţii, se adresează documentarelor maghiare din Transilvania. Sunt deja înscrise şapte producţii care vor putea fi vizionate şi votate online pe parcursul festivalului, pe siteul evenimentului - www.zilelefilmuluimaghiar.ro. 

Perioadele şi locurile de desfăşurare ale Zilelor Filmului Maghiar în funcţie de localitate:

- Cluj-Napoca: 4-8 octombrie, Cinema Victoria, Universitatea Sapientia
- Timişoara: 2–3 octombrie, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely
- Arad: 12-13 octombrie, Cinema Arta
- Oradea: 13-15 octombrie, Universitatea Creştină Partium
- Sibiu: 5–7 octombrie, Centrul Cultural Maghiar din Siviu, Sala Studio AstraFilm
- Sfântu Gheorghe: 6-8 octombrie, Cinema Arta
- Satu Mare: 6–7 octombrie, Casa de Cultură G. M. Zamfirescu
- Gheorgheni (judeţul Harghita): 8 octombrie, Centrul cultural din Gheorgheni
- Covasna: 5-8 octombrie, Casa de Cultură
- Odorheiu Secuiesc: 5–8 octombrie, Biblioteca Orăşeneacă, Cinema Studio
- Miercurea Ciuc: 6-8 octombrie, Muzeul Secuiesc din Ciuc
- Târgu Secuiesc: 6–8 octombrie, Casa de Cultură Vigadó
- Mera: 6 octombrie, ora 19:00, Casa de Cultură
- Săvădisla: 7 octombrie, ora 19:30, Casa de Cultură

Mai puteţi citi:

Celebrul Béla Tarr, ultimul reprezentant al cinemaului radical tarkovskian, invitat special al Les Films de Cannes à Bucarest

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: