VIDEO Ce i-au răspuns românii unui ziarist ungur care i-a întrebat despre viitorul României: „Să mai vină unul ca Ceauşescu, ar merge ţara ca pe roate“

VIDEO Ce i-au răspuns românii unui ziarist ungur care i-a întrebat despre viitorul României: „Să mai vină unul ca Ceauşescu, ar merge ţara ca pe roate“

Cetăţeanul din Curtea de Argeş care consideră că ar trebui un nou Ceauşescu. FOTO: Azonnali

Corespondentul publicaţiei maghiare Azonnali a luat pulsul societăţii româneşti în anul Centenarului. Jurnalistul a călătorit prin mai multe regiuni din România, din Suceava şi până pe litoralul Mării Negre, abordând mai mulţi oameni din mediul urban şi rural despre ce cred aceştia în ceea ce priveşte viitorul României.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-un videoclip postat pe Youtube, reporterul maghiar aflat la Suceava a făcut o scurtă introducere despre scopul interviurilor la cald luate oamenilor întâlniţi pe stradă. Prezentarea a făcut-o pe acordurile imnului „Deşteaptă-te, române!”. "Suntem în anul Domnului 2018, exact la 100 de ani după realizarea României Mari. După părerea multora, starea actuală a ţării lasă de dorit şi, de aceea, ne-am gândit să cutreierăm România ca să întrebăm cetăţenii ţării ce gândesc despre România de astăzi, dacă găsesc o perioadă care să le convină mai mult decât România actuală democratică şi cum văd următorii 100 de ani ai acestei ţări“.
 
„Viaţa e foarte grea, n-avem condiţii, nu există locuri de muncă. Ne-au înconjurat ţiganii”, a răspuns o femeie.
 

Tinerii văd diferit lucrurile

 
 
Şi unii dintre tinerii abordaţi au lăsat să se înţeleagă că înainte de 1990 lucrurile stăteau mai bine. „M-am născut după 1990, dar pe baza a ceea ce am auzit de la părinţii mei, a fost mult mai bine înainte”, este unul dintre răspunsurile primite de jurnaliştii de la azonnali.hu
 
După ce un tânăr a mărturisit că se descurcă foarte bine în România zilelor de astăzi, o tânără a prezentat o imagine sumbră.
 
„Este groaznic, suntem conduşi de un partid care ne mănâncă. Eu vreau să plec din ţară, doar că nu am făcut destul de multă engleză sau franceză ca să pot pleca”.  Întrebată dacă nu vede niciun fel de perspective în ţară, tânăra a răspuns că pentru a te descurca în România ai nevoie de bani sau de relaţii. 
 
Un alt adolescent s-a arătat ceva mai optimist. „Din perspectiva mea de adolescent, viaţa e destul de ok pentru noi. În fine, nu e foarte extravagant, dar ne descurcăm. Avem universităţi multe, cultură”, a afirmat tânărul.
 
 
 
 
 
„E un loc frumos, e România noastră, ne mândrim cu ea şi ne bucurăm că avem mulţi turişti”, a spus o tânără, în timp ce imediat o femeie a semnalat una din problemele cu care se confruntă în ultimii ani ţara: „E chestia de corupţie, corupţia e foarte mare şi din cauza asta nu merg lucrurile bine”.
 
Neîncrezător s-a arătat şi un bărbat ceva mai în vârstă. „Merg lucrurile pe dos, bine nu e. Bine nu va fi niciodată. Mai rău, da, dar mai bine nu cred că va fi vreodată”, a fost replica acestuia.
 
"Suntem de 2.000 de ani creştini şi fiecare palmă de pământ pe care călcăm este stropită cu sângele înaintaşilor noştri şi atunci trebuie să-i preţuim“, a răspuns o tânără.
 
"De la Ceauşescu încolo au distrus ţara ăştia. Până la Ceauşescu a fost bine“, a spus un bătrân din Maramureş. Un alt bărbat de vârsta a doua a afirmat că "în comunism se trăia mai bine, chiar dacă erau nişte restricţii".
 
"În timpul lui Ceauşescu totul a fost mai bine, dar a fost şi rău", a mai spus un alt român în vârstă.
 
"Să mai vină unul cu capul pe umeri, cum a fost Ceauşescu, eu cred c-ar merge ţara ca pe roate", a răspuns un cetăţean din Curtea de Argeş.
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările