Studenţii africani de la UMF Cluj sunt monitorizaţi pentru Ebola. Din cei 13 tineri, doi au fost testaţi şi rezultatele au ieşit negative

Studenţii africani de la UMF Cluj sunt monitorizaţi pentru Ebola. Din cei 13 tineri, doi au fost testaţi şi rezultatele au ieşit negative

Spitalul de Boli Infecţioase Cluj. FOTO: ziuadecluj.ro

Treisprezece studenţi şi masteranzi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj (UMF), care provin din ţări din Africa cu risc de Ebola, vor fi monitorizaţi de medici de la Spitalul de Boli Infecţioase, înainte de a li se permite să se prezinte la cursuri. Doi dintre ei au fost testaţi, rezultatele ieşind negative, iar în cazul altor doi se fac analize. Restul, fie nu au fost în Africa, fie nu s-au întors încă.

Ştiri pe aceeaşi temă

La UMF Cluj studiază şase studenţi şi şapte rezidenţi, originari din ţăru cu risc de Ebola. Înainte de a merge la cursuri ei trebuie să fie testaţi la medicii de la Infecţioase. „S-a încheiat un protocol dintre Spitalul Clinic de Boli Infecţioase pentru verificarea studenţilor care provin din zone cu risc de Ebola. Avem 6 studenţi şi 7 masteranzi. Toţi, cei 13 au fost anunţaţi să vină la control, dacă au părăsit în ultimele 6 luni ţara. Patru dintre ei s-au prezentat. Dintre restul nu ştim dacă nu au plecat deloc sau dacă au plecat şi nu s-au întors încă”, a declarat pentru Adevărul purtătorul de cuvânt al UMF Cluj , Ioana Bunea. Doi dintre ei au trecut prin toate examinările posibile şi sunt în regulă. „Ei au primit adeverinţe că se pot prezenta la cursuri. Mai avem încă doi care sunt în teste. Restul fie nu au fost plecaţi şi atunci nu există riscuri, fie nu s-au întors încă”, a mai precizat Bunea.
 
Ce spune protocolul de monitorizare
 
Vă prezentăm protocolul încheiat între Spitalul de Infecţioase şi UMF:
 
„Protocol de screening al studentilor care se intorc din zone afectate de Ebola, din 
urmatoarele state africane: Congo, Guineea, Liberia, Sierra Leone, Nigeria, Guineea Bissau, Sernegal, Mali, Coasta de Fildes, Benin, Niger, Ciad si Camerun. Studentilor si rezidentilor care se intorc din zonele afectate de Ebola li se recomanda: prezentarea la serviciul de garda al Spitalului Clinic de Boli Infectioase Cluj-Napoca, str Iuliu Moldovan 23, unde vor fi consultati. In urma consultului, in functie de starea clinica, li se va elibera un buletin de analize sau vor fi retinuti pentru carantinare. Cei care nu vor fi retinuti pentru carantinare nu pot participa la activitatea didactica pana cand nu vor obtine al doilea buletin, la 4 zile interval, din acelasi serviciu. Cu cele 2 buletine se vor prezenta la UMF ”Iuliu Hatieganu” la secretariat pentru a putea incepe cursurile.
Avand in vedere ca incubatia se poate extinde pana la 21 zile, studentii vor semna un 
formular in care se obliga sa se “auto-monitorizeze” si sa se adreseze Serviciului de garda al Spitalului Clinic de Boli Infectioase (auto-raportare) in aceasta perioada pentru simptome sugestive de boala in scopul prevenirii raspandirii bolii. Care sunt simptomele de îmbolnăvire? Debutul simptomelor Ebola este brusc si include simptome asemanatoare gripei cum ar fi: febra, dureri musculare, mialgii, astenie fizica, cefalee, dureri de gat. Ulterior, pot apărea simptome clinice cum ar fi: cele gastrointestinale (voma, diaree, 
anorexie si dureri abdominale), neurologice (dureri de cap, confuzie, prostratie), vasculare 
(hiperemie conjunctivala/faringiana), cunanate (eruptii) si respiratorii (tuse, dureri toracice, 
dificultati de respiratie). Mai tarziu, in faza de stare a bolii, apar manifestarile hemoragice si disfunctia organica, in special cea hepatica si renala. Unele cazuri pot prezenta sangerare profuza interna, ca urmare a coagularii intravasculare diseminate. Perioada de incubatie este 4-10 zile, dar poate varia de la 2 la 21 de zile".
 
Cum se transmite EBOLA ?
 
"Virusul Ebola se transmite cu mare usurinta direct prin contact cu sangele infectat, secretii, tesuturi si organe sau fluide corporale ale persoanelor infectate, vii sau moarte. Ceremoniile funerare sunt cunoscute ca au rol in transmitere prin manipularea cadavrelor. Transmiterea prin contact sexual poate avea loc pana la sapte saptamani dupa recuperarea clínica”, se mai arată în rptocolul semnat de Gabriela Lupşe, şefa Spitalului de Boli Infecţioase Cluj. 
 
 
Citeşte şi
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările