Regele a murit. Mesajul de condoleanţe al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla: „Acest mare Om a ştiut să-şi păstreze mereu demnitatea de român şi de rege“

Regele
a murit. Mesajul de condoleanţe al Episcopiei Greco-Catolice de
Cluj-Gherla:
„Acest
mare Om a ştiut să-şi
păstreze mereu demnitatea de român şi de rege“

Palatul Regal - omagiu Regele Mihai / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 6 dec 2017

Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, a transmis joi, 7 decembrie, un mesaj de condoleanţe Familiei Regale la trecerea în nefiinţă a Regelui Mihai.

Ştiri pe aceeaşi temă

Regele Mihai a încetat din viaţă marţi, la ora 13, ora României, la reşedinţa privată din Elveţia.

Joi, 7 decembrie, reprezentanţii Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla au dat publicităţii un mesaj de condoleanţe. Un mesaj similar a fost publicat de presa locală miercuri, 6 decembrie, de Mitropolia Clujului.

Mesajul episcopului greco-catolci de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu: 

„Alteţei Sale Regale
Principesa Margareta a României
Custodele Coroanei Române

Alteţa Voastră Regală,
Vestea trecerii din această viaţă a Majestăţii Sale Regele Mihai ne îndoliază inimile şi le deschide totodată spre rugăciune. O rugăciune de însoţire şi mijlocire pentru sufletul său, dar deopotrivă de recunoştinţă şi mulţumire Domnului pentru darul de a fi fost compatrioţi şi contemporani cu acest mare Om, „de ţară iubitor şi-apărător de ţară”.

S-a încercat, în diferite moduri, înlăturarea Sa din istorie şi din viaţa României – un destin pe care adeseori l-a împărtăşit şi Biserica Română Unită cu Roma, greco-catolică. Istoria însă ne-a arătat că planul şi crezul celor fără Dumnezeu au rămas neputincioase în faţa celor care au înţeles cuvântul Mântuitorului: „fără Mine nu puteţi face nimic” (cf. Io 15,5). De aici şi deviza: „NIMIC FĂRĂ DUMNEZEU”, care a constituit crezul Majestăţii Sale şi i-a fost călăuză pe viaţă, împiedicându-l să se rătăcească ori să se înstrăineze de ţară, indiferent de vitregiile vremurilor.

Privim acum cu emoţie urmele lăsate pe file de timp de acest mare Om care, acceptând umilirile istoriei, a ştiut să-şi păstreze mereu demnitatea de român şi de rege. Se confirmă, astfel, cuvintele rostite cu ani în urmă de Majestatea Sa Regina Ana: „Regalitatea e ceva interior, nu se reduce la mobilier, bijuterii, ceremonii regale.... Un rege nu râvneşte la putere. El doreşte să aibă forţa de a dărui putere şi prestigiu poporului său.”

Figura ultimului monarh al României va dăinui în memoria poporului nostru ca un simbol al continuităţii, al echilibrului şi demnităţii, al celui care nu s-a schimbat odată cu trecerea regimurilor sau a dictaturilor, ci a rămas perseverent propriului crez de viaţă.

Putem afirma că, întâlnind pe Majestatea Sa, am avut privilegiul, de a fi vorbit cu istoria, de a fi ascultat istoria, de a fi atins istoria – cea adevărată, capabilă să ne limpezească şi să ne lumineze sufletul.
Aşa cum în această viaţă a acceptat să vegheze de departe asupra României, de-acum, în alt fel, credem că nu va pregeta să-şi continue misiunea şi menirea.

Ne amintim cu reverenţă cuvintele Majestăţii Sale: „Cu toate greutăţile prin care trece Ţara şi românii..., totuşi le spun că trebuie să-şi iubească Ţara şi să se lupte din răsputeri ca Ţara să redevină ceea ce a trebuit să fie”.

Fie ca Bunul Dumnezeu să încununeze pelerinajul său pământesc cu coroana veşniciei cereşti, oferindu-i cuvenita răsplată!
Să-i fie odihna în Lumina veşniciei înveşmântată,
Iar memoria, în suflete, cu reverenţă, păstrată!
Odihnească în Pacea Domnului binecuvântată!“

Slujbe de pomenire în memoria Regelui Mihai au fost oficiate în biserici ortodoxe şi greco-catolice din Cluj.

Mai puteţi citi:

Mitul trenului plin cu averi cu care ar fi plecat Regele Mihai din România - cea mai de succes minciună a propagandei anti-monarhiste comuniste şi feseniste

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: