Primul judeţ din România racordat în totalitate la apă potabilă şi canalizare. Obiectivul, realizabil abia peste cinci ani

Primul judeţ din România racordat în totalitate la apă potabilă şi canalizare. Obiectivul, realizabil abia peste cinci ani

FOTO: Arhivă Adevărul

România este codaşă în Uniunea Europeană şi în domeniul infrastructurii de canalizare şi apă potabilă. Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, aproximativ şase milioane de români nu aveau nici în 2018 casele alimentate cu apă potabilă şi nici acces la sistemul de canalizare. Statistica este ruşinoasă: mai bine de jumătate dintre români nu au baie (54%) şi au wc-ul în curte (57%).

Ştiri pe aceeaşi temă

Clujul ar putea deveni primul judeţ din România a cărui populaţie ar urma să fie în totalitate conectată la reţelele de apă potabilă şi canalizare. Nu acum, însă, ci peste cinci ani.  Potrivit G4media.ro, două proiecte-mamut semnate în 2017 şi 2018 de companiile de apă din judeţ, în valoare de jumătate de miliard de euro, din care 85% fonduri europene, vizează racordarea a 175 de localităţi din Cluj şi Sălaj. 

Este vorba despre două proiecte importante, ambele cu finanţare europeană. Astfel, unul dintre proiecte este în valoarea de 151,3 milioane euro, iar cel de-al doilea beneficiază de fonduri de 175 de milioane de euro, dintre care 85% fonduri europene venite prin intermediul Programului Operaţional Infrastructură Majoră.

Cele două proiecte vor fi implementate de Compania de Apă Arieş SA şi de Compania de Apă Someş SA, pentru cea mai mare parte a judeţului, plus judeţul Sălaj. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: