Premieră în România: spaţii de parcare transformate în terase pentru a ajuta industria HORECA

Premieră în România: spaţii de parcare transformate în terase pentru a ajuta industria HORECA

Foto din New York unde o astfel de măsură a fost încurajată încă de anul trecut, în plină stare de urgenţă.

Localurile fără terase din Cluj-Napoca ar putea funcţiona din nou, în urma unei iniţiative interesante: zonele de parcare să fie oferite antreprenorilor pentru a-şi servi clienţii în aer liber. Măsura ar urma să intre în vigoare doar în week-end, când traficul auto din oraş este mai redus.

Ştiri pe aceeaşi temă

Activistul civic Andi Daiszler a prezentat, vineri, un prim rezultat al consultării cu autorităţile locale în scopul de a sprijini industria HoReCa şi cea de evenimente. „În urma discuţiilor cu subprefectul Irina Munteanu şi viceprimarul Dan Ştefan Tarcea, azi am solicitat Direcţiei de Sănătate Publică Cluj emiterea unui aviz asupra propunerii de transformare a unor spaţii de parcare de la nivelul municipiului Cluj-Napoca în terase oferite operatorilor HORECA din proximitate. Primăria ar urma să închidă cu garduri de protecţie anumite locuri de parcare solicitate de operatorii HORECA”, a precizat Daiszler. Acesta a mai precizat că a avut loc o discuţie de principiu, urmând ca propunerea să treacă prin procedurile legale: „Menţionez că deocamdată din discuţiile avute la nivelul Prefecturii Cluj şi Primăriei Cluj-Napoca, măsura este una bine văzută, dar evident trebuie să urmeze procedurile legale.”
Raimona Boian, purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Patronale a HORECA Cluj, susţine că măsura este benefică: „La nivel internaţional Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă folosirea spaţiilor exterioare, deoarece în aer liber virusul nu se răspândeşte atât de uşor ca în interior. În condiţiile acestea, e logic că orice variantă de acest fel este binevenită pentru antreprenorii din Horeca, aflaţi acest moment într-o situaţie dificilă”. Boian a susţinut că în continuare autorităţile locale trebuie să stea la masa negocierilor cu reprezentanţii patronatului HORECA pentru a stabili un regulament local de implementare a acestei propuneri, care să asigure şi partea de respectare a măsurilor de securitate sanitară.   
 

Plusuri şi minusuri
 

Andi Daiszler a făcut un bilanţ al argumentelor pro şi contra acestei propuneri. 
Argumente pro sunt: „localurile fără terase, care, deci nu pot funcţiona, ar putea din nou servi clienţilor mâncare/băutură etc; spaţiile în aer liber neîngrădite (fără pereţi de plexi) sunt ferite de contagiune (din cauza vântului, a vremii etc); vremea încă rece va face ca oamenii să nu stea foarte mult afară, astfel încât să fie asigurat flux continuu; chiar şi o masă de 4-6 persoane pe un loc de parcare ar face o diferenţă pentru mulţi patroni de localuri; măsura ar fi o premieră naţională care ţine cont de toate recomandările personalului medical (stat afară, distanţare socială, monitorizare etc.); măsura urmează toate traseele de avizare impuse şi recomandate de autorităţi; măsura întăreşte strategia oraşului de renunţare la spaţiile de parcare şi de folosire a mijloacelor de transport alternative, cu care locuitorii s-ar putea obişnui mai repede după trecerea pandemiei; măsura va scădea şi viteza medie a traficului rutier în zonele acestea, deci poluarea; măsura întreţine dialogul între părţi, atât de solicitat de autorităţi în aceste vremuri şi nu numai.” 
 În ceea ce priveşte argumentele contra, Daiszler a susţinut: „pierderea neglijabilă a încasărilor din parcări pe durata weekendurilor. Spun neglijabilă întrucât în weekend intervalul de plată pentru parcările publice e mai scurt decât de luni până vineri, iar lumea oricum circulă mai puţin cu maşina, deci mai multe locuri sunt oricum nefolosite; îngrămădirea mai multor mese decât permite spaţiul - fiecare local va fi responsabil şi va anunţa primăria printr-o declaraţie care locuri de parcare şi le asumă şi câte mese/locuri încap acolo, poliţia locală urmând a putea supraveghea aceste lucruri”. 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările