Iniţiatorul legii antifumat vrea să interzică definitiv petardele în România: „A devenit evident că lucrurile nu pot continua în acest mod“

Iniţiatorul legii antifumat vrea să interzică definitiv petardele în România: „A devenit evident că lucrurile nu pot continua în acest mod“

Petardele ar putea fi interzise pe viitor dacă iniţiativa cetăţenească pornită de la Cluj va avea succes

Mihai Cucerzan (38 de ani), asistent la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, va lansa o petiţie online vizând interzicerea comercializării şi folosirii petardelor în toate spaţiile publice din România.

Ştiri pe aceeaşi temă

 Asistentul universitar a avut o contribuţie importantă la legea antifumat, promulgată de preşedintele României în 2015. Legea a fost determinată în bună măsură tot de o petiţie online iniţiată în 2013 la Cluj. 
 
Mihai Cucerzan a primit pe Facebook mesaje de susţinere pentru iniţiativa anti-petarde din partea Aureliei Cristea, actualmente vicepreşedinte PRO România, cea care a iniţiat legea antifumat, dar şi din partea deputatului independent Adrian Dohotaru.
 
„În România continuă să existe o problemă: traficul produselor pirotehnice pare a fi scăpat de sub control. Se întâmplă într-o ţară care a cunoscut deja tragedia clubului Colectiv. Cred că a devenit evident pentru toate minţile responsabile că lucrurile nu pot continua în acest mod“, a scris Mihai Cucerzan pentru a-şi justifica iniţiativa cetăţenească.
 
Mihai Cucerzan va iniţia o petiţie online împotriva petardelor, după modelul celei antifumat. FOTO Facebook

Poliţia susţine demersul

 
În acest moment există un proiect de lege care ar restrânge accesul la anumite categorii de obiecte pirotehnice, iar reprezentanţii Poliţiei consideră că promulgarea iniţiativei ar fi binevenită. În forma sa actuală, legea permite doar comercializarea articolelor pirotehnice din categoria F1. Pentru restul, pedeapsa e cuprinsă între 3 luni şi un an de închisoare sau amendă penală.
 
„Sunt sigur că ar trebui să fie pedepsele mult mai stricte. Ministerul de Interne a propus modificarea actului normativ“, a spus Adrian Aldea, şef arme şi explozivi la IGPR, într-o intervenţie la Digi 24.
 
Numai că, în timp ce legea care ar înăspri  pedepsele pentru cei care folosesc obiecte pirotehnice nu trece de comisiile parlamentare, un proiect care propune ca toate categoriile de articole pirotehnice să poată fi vândute la liber a fost votat în Senat. Iniţiat de către deputatul Cătălin Rădulescu şi alţi 11 colegi din PSD, proiectul ar urma să ajungă în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional.
 
În 2019, potrivit datelor oficiale ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, la nivel naţional 82 de oameni au fost răniţi, iar pompierii au fost nevoiţi să stingă 28 de incendii în urma folosirii materialelor pirotehnice. 
 

Cazuri grave în perioada Sărbătorilor

 
Cazuri grave au fost semnalate în aproape toate marile oraşe ale ţării. La Iaşi, un bărbat de 50 de ani a murit în seara zilei de 25 decembrie, după ce i-a explodat o petardă în gură, iar la Satu Mare un câine a fost mutilat după ce i-a fost pusă o petardă în gură. 
 
Iaşiul şi Satu Mare ar putea fi primele oraşe ale României care vor lua măsuri pentru interzicerea folosirii obiectelor pirotehnice. Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a făcut deja un anunţ în acest sens.
 
„Voi propune în dezbatere publică un proiect de hotărâre a Consiliului Local Iaşi care va avea în vedere interzicerea utilizării de petarde pe raza municipiului Iaşi. Vom prevedea sancţiuni foarte drastice, mergând până la nivelul maxim al amenzii (2.500 lei) pentru cei care le comercializează“, a scris edilul ieşean pe pagina de Facebook. În acelaşi timp, la Satu Mare o petiţie a fost lansată de grupul Sătmarul Verde, iar iniţiatorii au anunţat că vor ca artificiile şi petardele să fie interzise în oraş.
 
 
„În România continuă să existe o problemă: traficul produselor pirotehnice pare a fi scăpat de sub control. Se întâmplă într-o ţară care a cunoscut deja tragedia clubului Colectiv. Cred că a devenit evident pentru toate minţile responsabile că lucrurile nu pot continua în acest mod“ 
 
Mihai Cucerzan
 
Iniţiatorul petiţiei anti-petarde
Citeşte şi
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: