Cel mai înalt prelat al Bisericii Greco-Catolice din România a murit de infarct. Fusese diagnosticat cu COVID-19

Cel mai înalt prelat al Bisericii Greco-Catolice din România a murit de infarct. Fusese diagnosticat cu COVID-19

Florentin Crihălmeanu, eposcop greco-catolic de Cluj-Gherla. FOTO: Remus Florescu

Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu a murit, astăzi, în urma unui stop cardio respirator. La finalul anului trecut, el a fost diagnosticat cu COVID-19.

Ştiri pe aceeaşi temă

Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu s-a stins din viaţă, marţi, în urma unui stop cardio respirator, pe fondul unei infecţii cu COVID-19, anunţă Biroul de Presă al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.
 
„Cu profundă durere sufletească, aducem la cunoştinţa tuturor credincioşilor greco-catolici şi a tuturor românilor că azi, 12 ianuarie 2021, la ora 15:20, Preasfinţia Sa Florentin CRIHĂLMEANU, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, s-a stins subit din viaţă la Mănăstirea Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului din Cluj-Napoca.
 
În ciuda faptului că starea sănătăţii Preasfinţiei Sale se ameliorase în urma infectării cu Covid-19 şi se apropia de sfârşitul perioadei de carantinare, s-a confruntat cu o criză acută cardio-respiratorie. A fost chemată ambulanţa, iar medicii au efectuat  toate procedurile de resuscitare, dar, cu tot efortul depus, la ora 15:20 s-a constatat decesul”, se arată într-un comunicat de presă.
 
„Preoţii, persoanele consacrate şi toţi credincioşii Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla resimt această plecare ca pe o imensă pierdere, dar cu credinţă în Mântuitorul Isus Hristos Cel Înviat se unesc în rugăciune pentru sufletul harnicului, blândului şi smeritului lor Ierarh. Această încercare dureroasă, trăită în lumina credinţei şi a Învierii, nădăjduim să aducă unitate şi pace în sufletele tuturor celor care l-au cunoscut, care i-au primit îndrumarea spirituală, l-au admirat şi stimat pentru dăruirea în slujirea lui Hristos şi a Bisericii Sale”, arată reprezentaţii Biroului de Presă al Episcopiei.

PS Florentin Crihălmeanu, a fost confirmat, la sfârşitul anului trecut, cu COVID-19, având o formă uşoară a bolii, nefiind necesară internarea.
 
Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla a anunţat că, în 2 ianuarie, că PS Florentin a fost evaluat clinic la Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca. După o internare de o zi, timp în care i-au fost făcute analizele medicale necesare, medicii au concluzionat că este vorba despre o formă uşoară a bolii, care nu necesită internare şi s-a recomandat un tratament medicamentos. În cursul zilei de marţi, 12 ianuarie, PS Florentin s-a stins din viaţă din cauza unui stop cardio respirator.

 

Cine a fost Florentin Crihălmeanu

Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu s-a stins din viaţă, marţi, în urma unui stop cardio respirator, au declarat pentru ziarul Făclia reprezentanţi ai Eparhiei.
 
Florentin Crihălmeanu s-a născut la Iaşi, din părinţii Corneliu Crihălmeanu, greco-catolic originar din Transilvania, şi Alice, romano-catolică, fiica filologului ieşean Petru Caraman. Florentin Crihălmeanu a fost botezat în Biserica romano-catolică Adormirea Maicii Domnului din Iaşi.
 
Primii trei ani de şcoală primară i-a urmat la Turda, iar clasa a patra la Iaşi. Din clasa a cincea şi până la obţinerea bacalaureatului a fost elev la Liceul Nr. 15 din Cluj.
 
După examenul de admitere la Institutul Politehnic din Cluj şi-a efectuat serviciul militar la Turda, în unitatea de tancuri. A urmat apoi cursurile Facultăţii de Mecanică, secţia TCM, devenind în 1984 inginer TCM. A fost repartizat ca inginer la IUT- Bistriţa şi transferat ulterior la fabrica Tehnofrig Cluj.
 
În anul 1986 a început studiile teologice în particular, cu preotul Pantelimon Aştilean. În  1990 s-a înscris la cursurile serale ale Institutului Teologic Universitar Greco-Catolic din Cluj. A fost hirotonit preot în data de 9 septembrie 1990 în Piaţa Libertăţii din Cluj, de episcopul George Guţiu.
 
În perioada octombrie 1990-iunie 1994 a studiat la Universitatea Pontificală Urbaniană din Roma, conferindu-i-se diploma de bacalaureat în Teologie (27 iunie 1992), cu calificativul Magna cum laude şi, în 16 iunie 1994, licenţa în Teologie, cu calificativul Summa cum laude.
 
Din 1994 a activat ca profesor la Institutul Teologic Român Unit „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca. Mai apoi a fost numit vicar general al episcopiei unite clujene.
 
La 6 ianuarie 1997 a fost consacrat episcop de papa Ioan Paul al II-lea, în Bazilica Sfântul Petru din Roma, cu însărcinarea de episcop auxiliar de Cluj-Gherla, până la pensionarea episcopului George Guţiu în anul 2002.
 
La data de 6 august 2002 a avut loc ceremonia de întronizare a sa ca episcop eparhial în Catedrala   Schimbarea la Faţă din Cluj, în prezenţa arhiepiscopului Bartolomeu Anania.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările