Când se va termina războiul în Ucraina. Răspunsul unui cunoscut expert militar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hari BUcur-Marcu susţine că Armata rusă este „o ruşine”. FOTO: EPA EFE
Hari BUcur-Marcu susţine că Armata rusă este „o ruşine”. FOTO: EPA EFE

Războiul din Ucraina este „iraţional şi barbar”, fapt care face foarte greu de prezis momentul terminării acestuia, susţine expertul militar Hari Bucur-Marcu. El crede că va lua sfârşit atunci când „naţiunea rusă va recunoaşte că a fost prinsă în flagrant ca naţiune criminală şi va cere ajutorul lumii civilizate”.

Expertul militar Hari Bucur-Marcu este de părere că „acest război nu poate avea loc decât dacă la Kremlin, dar şi în Armata Rusiei se află doar iraţionali şi nu ar fi trebuit să aibă loc în lumea civilizată pentru că e neprovocat, nejustificat şi ilegal deoarece este un război de agresiune, ceea ce constituie cea mai gravă infracţiune din dreptul internaţional.”

Bucur-Marcu explică de ce crede că războiul este „iraţional”: „Principul confirmat istoric, dar şi în arta militară, conform căruia niciun general nu porneşte un război, chiar şi unul neprovocat, nejustificat şi ilegal, decât dacă are convingerea intimă că îl va câştiga. Aşa că doar un iraţional ar porni un război doar ca să îl piardă, să fie învins. De aceea, acest război de agresiune al Rusei împotriva Ucrainei este nu numai neprovocat, nejustificat şi ilegal, dar este şi iraţional. Şi mai este şi barbar, adică cu totul în afara civilizaţie mondiale, de tip occidental, în care trăim noi astăzi.”

„De unde ştiam eu că Rusia ar pierde acest război?”  

Expertul militar spune, pe pagina sa de Facebook, de unde ştia că Rusia ar pierde acest război. „Simplu. Din datele făcute publice, despre concentrarea de forţe, despre exerciţiile de ridicare a capacităţii de luptă, din Rusia şi Belarus, precum şi din aluziile transparente şi insistente că Rusia este o mare putere nucleară (adică este gata să folosească această armă teribilă, dacă nu are succes cu armele clasice/convenţionale, ceea ce este întotdeauna un indicator puternic de slăbiciune militară)”, explică Bucur-Marcu. 

Din acele date, spune specialistul, rezulta că singura misiune pe care forţele concentrate pe teritoriul Rusiei puteau să o îndeplinească era cea de ocupare fără luptă intensă a unor zone şi localităţi din Ucraina, care să ducă la dobândirea controlului militar în estul Ucrainei (teritoriile din cele două oblasturi necontrolate de separatiştii cărora tocmai le recunoscuse Moscova „independenţa”), precum şi într-un „coridor” de-a lungul ţărmului Mării Azov, prin care să se facă joncţiuea terestră între Peninsula Crimeea şi Federaţia Rusă. Iar forţele ruseşti concentrate în Belarus puteau primi singura misiune de a se deplasa la Kiev, pentru a prelua controlul militar al Capitalei Ucrainei. „A fost evident că Ucraina nu va accepta cu braţele încrucişate o asemenea invazie”, conchide el.

„Nimeni nu se aştepta ca Putin să transforme Ucraina într-o nouă Siria”  

Bucur-Marcu susţine că nimeni nu se aştepta la exemplul pe care l-a dat preşedintele Zelenski şi la rezistenţa militarilor ucraineni, la fel cum nimeni nu se aştepta ca Putin şi generalii săi să transforme zonele din Ucraina în care au reuşit să îşi trimită forţele într-o nouă Siria. „Nu pentru că i-ar fi bănuit cineva de standarde umanitare sau morale minime pentru civilizaţia noastră, ci pentru că este vorba despre exact acele teritorii pe care o Rusia normală la cap ar fi vrut să le ia sub control militar în bună stare şi nu în ruine pline de gropi comune ale civililor care, după declaraţiile ruşilor, de-abia aşteptaseră să fie eliberaţi de măreaţa Armată Rusă”, explică specialistul. 

„Armata rusă e o ruşine”

Realitatea de după mai bine de cinci săptămâni de război este că Armata Rusă este o ruşine pentru oricine a îmbrăcat vreodată o uniformă militară, spune specialistul. 

„Ceea ce generalii ei ar fi trebuit să ştie intim, chiar dacă nu ar fi avut vreodată curajul să o recunoască nici măcar între ei. Şi dacă ar fi ştiut intim cât de penibilă militar este armata lor, ar fi trebuit, conform principiului evocat de mine mai înainte, să nu pornească un război cu o armată fără resurse umane şi materiale gata de luptă, fără exerciţiul comenzii şi controlului, fără protecţie cibernetică şi de comunicaţii, ca să nu mai vorbim de absenţa controlului efectiv al spaţiului aerian. Astea, fără să facem vreo referire la moralul trupei şi fără să reamintim că nicio armată nu poate obţine vreo victorie în absenţa unor obiective clare, a căror atingere ar fi definit victoria (adică altceva decât „demilitarizarea” şi „denazificarea”)”, spune Bucur-Marcu.

Când se va termina acest război


 

Argumentele aduse mai sus de expertul militar vin ca sprijin pentru răspunsul său la întrebarea: „când se va termina acest război”. „Adică, nimeni nu are cum să ştie când se va opri un război neprovocat, nejustificat şi ilegal, iraţional şi barbar. Singurul lucru pe care îl ştim de la început este că acest război nu ar fi trebuit să aibă loc. Dar el are loc, cu costuri umane imense, cu drame de milioane de vieţi bulversate pe termen lung, cu distrugeri materiale de civilizaţie şi cu surprinderea în flagrant a unei naţiuni criminale în masă, naţiunea rusă, prezidată de criminalul de război Putin.”

Fără a estima un moment precis în timp, Bucur-Marcu este de părere că „acest război se va termina când naţiunea rusă va recunoaşte că a fost prinsă în flagrant ca naţiune criminală, se va recunoaşte vinovată de agresiunea militară asupra naţiunii ucrainene, dar şi de crimele de război săvârşite de militarii ei şi va solicita ajutorul nostru, al lumii civilizate, pentru a reintra în rândurile noastre, atunci când va fi gata să o facă. Condiţii în care Putin şi generalii lui devin o simplă acoladă.”

Cine este Hari Bucur-Marcu   

Bun cunoscător al spaţiului ex-sovietic, Hari Bucur-Marcu a fost consilier al Ministerului de Externe pentru înfiinţarea Centrului de Reconstrucţie Post-Conflict şi coordonator academic al Centrului de Studii NATO din Bucureşti. Marcu are reputaţia de expert la nivel internaţional în problemele edificării instituţiilor de apărare, politicilor de apărare şi alianţelor militare, în special NATO, precum şi reformei sectorului de securitate. Nu întâmplător, el e citat în străinătate şi a fost invitat fie să organizeze cursuri şi seminarie în zeci de ţări şi a consiliat importante organisme militare.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Până unde poate merge Rusia cu Ucraina. Expert: „Discursul lui Putin e patologic”

Ce vrea cu adevărat Putin pentru a termina războiul din Ucraina. Sunt vizate România şi celelalte state din Est

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite