Analist politic: „Ţinta lui Florin Cîţu a fost Andreea Moldovan, care a călcat pe başchet nişte militari“

Analist politic: „Ţinta lui Florin Cîţu a fost Andreea Moldovan, care a călcat pe başchet nişte militari“

Secretarul de stat, Andreea Moldovan. FOTO: Ministerul Sănătăţii

Sorin Ioniţă, analist de politici publice şi fondator al think tankului ExpertForum (EFOR), a susţinut că ţinta principală a demersului premierului Cîţu a fost secretarul de stat Andreea Moldovan, singurul epidemiolog din guvern care ar fi „călcat pe başchet nişte militari, pe teme de gestionarea epidemiei”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Demiterea ministrului Sănătăţii Vlad Voiculescu şi a secretarului de stat Andreea Moldovan a fost comentată pe Facebook de Sorin Ioniţă, analist de politici publice şi fondator al think tankului ExpertForum (EFOR). 

„Ţara lui Urmuz: dai afară singurul epidemiolog din guvern fiindcă a călcat pe başchet nişte militari, pe teme de gestionarea epidemiei. Apoi te înşiri pe la toate TV-urile şi ceri “numirea la Sănătate a unui profesionist”, a scris acesta pe Facebook.
 
El a mai explicat: „Evident e vorba de Andreea Moldovan, nu în primul rând Vlad Voiculescu, ea având marele dezavantaj pentru unii că era tehnician din sistem, medic epidemiolog respectat, ştie cu pandemia şi mecanismele DSP-urilor mai bine decat Arafat şi avea argumente. Şi era şi civil, culmea nesimţirii. 
Adică n-a înţeles că dacă te pune la minister, trebuie să semnezi în linişte ce-ţi se pune Sistemul în faţă. Că ea îi deranja cel mai tare se vede din bădărăniile vag sexiste ale lui Rafila de săptămâna trecută, toţi ştiau care-i meciul pe acolo, cu femeia care deranja epoleţii Covid.

Pretextul cu ordinul de ministru e subţire, că nici Merkel nu aprobă metodologiile tehnice de indicatori de pandemie în Germania, doar ia act de ele. Iniţial era vorba s-o dea afară doar pe A Moldovan, dar cineva a avut ideea corecta s-o facă simultan cu VV ca să fie tărăboiul mai mare şi să fie mai uşor de amestecat tot felul de subiecte în ciorbă. 
 
Deci data viitoare când vă mai miraţi de ce n-avem specialişti prin ministere, eventuali chiar civili, ci aparatciki de partid, aveţi aici un studiu de caz cum funcţionează treaba. Cel mai amuzant e cum o să ceară toţi acuma numirea “unui profesionist”, în aplauzele ipocrite a 90% din presă. Cum o să joace cartea asta USR-Plus, habar n-am, că şi pe acolo lucrurile sunt complicate.” 
 
 

Contactat de „Adevărul“, Sorin Ioniţă a detaliat: „Iniţial de Andreea Moldovan fusese vorba pentru demitere, apoi au zis: <Hai să-i dăm pe toţi afară>. Exista o istorie a contrazicerilor între Andreea Moldvan şi cealaltă parte a estabishmentului de gestionare a pandemiei. Erau păreri diferite acolo. Ea deranjase establishmentul pe chestii profesionale.”

Ioniţă nu ştie cum şi când au început divergenţele, „însă cu siguranţă, publicarea informaţiilor privind centrele de vaccinare a fost parte din poveste“, dar nu e singura problemă. 

„Cu siguranţă acel episod, care este încă neelucidat, a deranjat foarte mult. N-am înţeles nici până acum care era problema. Acum a ajuns la Parchet, care probabil va sta cu dosarul 5 ani şi apoi va zice: fapta nu există”, crede el.

În ceea ce-l priveşte pe Voiculescu, Sorin Ioniţă spune că acesta a fost ţinta mai multor atacuri chiar dinainte de a fi numit ministru al Sănătăţii. „El nici în USR-PLUS nu avea unanimitate de păreri”, arată analistul, care mai e de părere că schimbarea criteriilor de declarare a carantinei a fost doar un pretext.

„Din câte am înţeles, ordinele de ministru sunt date chiar de ministru, nu de prim-ministru, şi ea (Andreea Moldovan - n.r.) a spus că s-a discutat ordinul şi s-a agreat în Comisia interministerială, care în principiu, e condusă cu agreementul premierului, acuma, sigur el nu e prezent fizic la toate discuţiile, că n-are cum. Nu înţeleg de ce a deranjat atât de tare ordinul acela. Este evident că ciondăneala a fost politică, nimic nu e legat de acest ordin. Acesta e doar pretextul”, consideră Sorin Ioniţă.

Cine este Sorin Ioniţă

 
Sorin Ioniţă, analist de politici publice şi fondator al think tankului ExpertForum (EFOR), unde produce rapoarte de politici menite să facă guvernarea mai bună. A reprezentat România în Comitetul Economic şi Social European (EESC) şi lucrează de peste 20 de ani ca expert internaţional în dezvoltare locală în ţări din Balcani, Europa de Est şi Transcaucazia. A fost decorat în 2018 cu Ordre national du Mérite al Republicii Franceze pentru promovarea în regiune a agendei democratice şi europene. 
 
Pe aceeaşi temă: 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările