Sfântul Pantelimon, „doctorul fără de arginţi”, care şi-a împărţit toată averea săracilor

Sfântul Pantelimon, „doctorul fără de arginţi”, care şi-a împărţit toată averea săracilor

Sfântul Pantelimon, ocrotitorul medicilor FOTO crestinortodox.ro

Supranumit şi „doctorul fără de arginţi”, Pantelimon, sărbătorit de Biserica Ortodoxă în fiecare an la 27 iulie, este unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi sfinţi. El şi-a câştigat renumele de tămăduitor după ce a făcut minuni, vindecând numeroşi bolnavi, iar pentru binefacerile sale nu cerea nimănui să-l plătească.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru acest lucru, Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor şi tămăduitor al bolnavilor, el este un model de doctor, slujitor şi creştin următor lui Hristos. Conforma creştinortodox.ro,  după primirea Sfântului Botez, mai multe vindecări făcea Pantelimon, boli incurabile şi neputinţe nespuse pierind în faţa iubirii şi credinţei sale. Marele Pantelimon face minuni atât prin harul primit, cât şi prin tratamentele pe care le da celor bolnavi. Drept urmare a milosteniei sale, el şi-a împărţit toată averea săracilor, iar celor pe care îi vindeca de boli şi neputinţe, nu le cerea nimic drept plată. De aici i se trage şi numele "doctor fără de arginţi".

A terminat Şcoala de Medicină din Nicomidia

Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon a trăit în vremea împăratului Maximian Galeriu şi era originar din cetatea Nicomidiei. El a văzut lumina zilei în anul 284, dintr-un tată păgân, senator la curtea împăaratului, şi o mamă creştină. Primul său nume a fost "Pantoleon", adica "cel în toate puternic ca un leu", scrie Teodar Danalache pe www.crestinortodox.ro. Mama lui Pantoleon, Evula, îl iubea pe Hristos în tăină, numindu-se creştina. Ea ii vorbea despre împlinirea sufletului şi despre tainele credinţei în nemurire.

Atras de învăţătura creştină, ca urmare a influenţei dragostei mamei sale, acesta va înceta a mai cerceta căile sfinte o dată cu moartea acesteia. Filosofia îi va prinde mai mult atenţia. A terminat cu succes Şcoala de Medicină la Nicomidia. Dobândind multe cunoştinţe şi o înţelepciune aleasă a practicării medicinei, el a fost remarcat de împărat, care l-a şi ales drept medic al său.

Pilda copilul mort, muşcat de o năpârcă

Dumnezeu va aparea din nou in inima tânărului doctor, făcându-l să-şi dorească cu ardoare Botezul în Hristos. Schimbarea cea mai mare din viata lui Pantelimon a avut loc în momentul întâlnirii acestuia cu bătrânul creştin Ermolae, care a arătat celui dintâi cum doar Hristos binevoieşte a vindeca, prin sau mai presus de oameni. Trecând zilnic prin faţa curţii preotului unei biserici din Nicomidia - Sfântul Ermolae - tânărul Pantoleon a fost chemat odată să intre înăuntru.
Bătrânul Ermolae începu apoi să-l înveţe că numai Hristos este singurul doctor adevărat, al sufletelor şi al trupurilor. Vizitele la acesta au urmat pentru mai mult timp. Într-o zi, Pantoleon găsi pe drum un copil mort, muşcat de o năpârcă. Vrând să probeze adevărul cuvintelor lui Ermolae, el chemă în ajutor numele lui Hristos şi îndată copilul se ridică, iar năpârca muri. Aceasta a dus la botezarea tânărului Pantelimon. Va primi numele de Pantelimon care înseamnă "cel cu totul milostiv".

Deoarece era căutat de mulţi bolnavi, ceilalti medici din Nicomidia deveniseră invidioşi pe el şi, fiindcă îngrijise un creştin tocmai chinuit din ordinul împăratului, ei profitară de ocazie pentru a-l denunţa pe Pantoleon la împărat. Pentru credinţa şi dragostea sa faţă de Hristos, împăratul Maximian porunceşte ca acesta să fie supus unor chinuri groaznice, după care decide să-i fie tăiat capul.

Trupul i-a fost sfâşiat

Teodor Danalache relatează pe www.crestinortodox.ro că tânărul a fost legat de un stâlp şi trupul i-a fost sfâşiat cu gheare de fier, iar rănile arse cu făclii aprinse. Însă torţele s-au stins, iar rănile sfântului s-au vindecat. A fost scufundat în plumb topit şi aruncat în mare, legat de un pietroi. L-au aruncat apoi fiarelor sălbatice, dar acestea s-au arătat blânde. Împăratul s-a înfuriat şi a dat ordin ca sfântul să fie legat de o roată cu lame ascuţite, care, rostogolindu-se de la înălţime, în faţa întregului oraş, să-l omoare. Hristos l-a eliberat pe sfântul mucenic, în rostogolirea roţii, fiind striviţi un mare număr de necredincioşi. Maximian a dat ordin ca Pantoleon să fie decapitat, iar trupul să fie dat în foc.

Decapitat din ordinul împăratului

În momentul morţii sale, din cer s-a auzit cuvântul: "Slujitor credincios, dorinţa ta va fi acum îndeplinită, porţile cerului îţi sunt deschise, cununa ta e pregătită. Vei fi de-acum înainte adăpost deznădăjduiţilor, ajutor celor încercaţi, doctor bolnavilor şi teroare demonilor. De aceea, numele tău nu va mai fi Pantoleon, ci Pantelimon."
Pantelimon, doctorul cel bun şi nerăpitor de averi, a mucenicit pentru dragostea sa faţă de Hristos, fiind decapitat din ordinul împăratului. Se spune de către tradiţia creştină ca în momentul decapitării sfântului, din rana lui nu a curs sânge, ci lapte, iar măslinul de care a fost legat a rodit în acel moment. Spre a nu lua creştinii cinstitul trup al sfântului, acestuia i s-a dat foc, însă o altă minune a mărturisit vrednicia aceluia. Credincioşii au scos din cenuşă trupul neatins de foc al lui Pantelimon şi l-au îngropat cu mare cinste, pe proprietatea lui Arnantios Scolasticul, în anul 303.
 

Vă recomandăm şi:

Ilie, sfântul care aduce ploaia şi trăsneşte demonii

FOTO Superstiţii şi semnificaţii de Sânziene. Sărbătoarea care umple florile de leac şi vindecă suferinţele oamenilor

Tradiţii populare. Rusaliile, ziua în care oamenii răi sunt pedepsiţi de Iele

Tradiţii populare. Înălţarea Domnului sau Ispasul, sărbătoarea când se leagă vrăjile şi descântecele

Ce tradiţii se respectă la sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. 21 mai, ziua în care păsările îşi învaţă puii să zboare

Obiceiuri păstrate cu sfinţenie. Paştele Blajinilor, sărbătoarea dedicată spiritelor moşilor şi strămoşilor

Tradiţii populare. De Sfântul Gheorghe, patronul tinerilor şi duşmanul vrăjitoarelor, se deschide anotimpul cald

FOTO Ziua în care se sfinţesc apele. Povestea crucii făcătoare de minuni lângă care un copil mut a început să vorbească

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările