FOTO Ziua în care se sfinţesc apele. Povestea crucii făcătoare de minuni lângă care un copil mut a început să vorbească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crucea care face minuni de două secole Foto:I.S.
Crucea care face minuni de două secole Foto:I.S.

În inima Bărăganului, schitul de la Coslogeni este loc de pelerinaj pentru credincioşi datorită unei cruci făcătoare de minuni. De două secole şi jumătate, aceasta nu a mai putut fi urnită din loc. Loc binecuvântat de Dumnezeu şi dăruit cu puteri miraculoase. Doar cine a ajuns la Schitul Coslogeni ştie cu adevărat că există minuni.

La prima vedere, drumul spre mănăstirea de călugări este unul obişnuit. Pe DN3B, Călăraşi-Feteşti, la kilometrul 14, peisajul devine dintr-odată “altceva”.  În faţa ochilor îţi răsare din pământ, pe o bucată de câmp înverzit, o bisericuţă cochetă din lemn, asemenea celor maramureşene. Cum treci pragul schitului, te cuprinde dintr-odată o linişte inexplicabilă. Aleile cu flori, băncuţele din lemn şi nucul bătrân care îndeamnă la odihnă sub crengile sale ospitaliere, toate acestea te fac să te simţi într-un colţ rupt parcă din Rai. Puterea tămăduitoare a Sfintei cruci atrage ca un magnet credincioşii. Doar cei care cred cu adevărat în puterea Divină au parte de lecuire.

Izvorul Tămăduirii

Schitul Crucea de leac din satul Coslogeni devine în fiecare an, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, loc de pelerinaj pentru sute de credincioşi. Oameni din Bucureşti, Ialomiţa, Buzău, Constanţa vin să participe la hramul mănăstirii. Locul şi-a câştigat faima datorită unei cruci de piatră despre care se spune că este făcătoare de minuni.
În dimineaţa marii sărbători creştine, după oficierea Sfintei Liturghii, are loc sfinţirea apei(Aghiasma mică), la fântâna din curtea lăcaşului de cult. Aici, credincioşii vin tot timpul anului pentru a lua apă sfinţită care îi fereşte de boală.  Numele mănăstirii vine de la o veche cruce din piatră numită Crucea de Leac. Cu timpul, s-a zvonit că e făcătoare de minuni. Chiar în inscripţia ei se spune că este o cruce „sfântă şi de viaţă făcătoare“.

Cine are parte de vindecare

Din 1738, de pe vremea domnitorului Constantin Mavrocordat, crucea se află la intrarea în satul Coslogeni din comuna Dichiseni, Legenda spune că aceasta se afla într-un car şi urma să ajungă la Feteşti. Pe câmp însă, carul a cedat, iar crucea nu a mai putut fi urnită din loc nici măcar cu cinci perechi de boi. De două secole şi jumătate, credincioşii n-au încetat să vină să se roage în acest loc, când au aflat că un copil mut, care păzea o turmă de oi, a început să vorbească, după ce s-a atins de cruce.
Mai mult decât atât, oamenii spun că aceasta a crescut, s-a înălţat şi doar cei care vin aici cu credinţă au parte de tămăduire. Nici până astăzi preoţii nu au reuşit să desluşească decât jumătate din mesajul scris, în slavona veche, pe Sfânta Cruce. Aşa s-a aflat că a fost ridicată de domnitorul Mavrocordat, în cinstea cuvioasei Parascheva.

Rugăciuni pentru izbăvire

Deşi, iniţial, oamenii veneau să se roage la cruce, pe câmp, sub cerul liber, din 2003 a luat fiinţă un schit de călugări. Tot atunci s-a construit în jurul crucii o bisericuţă. În februarie 2006, preotul Lucian Ciolovic, originar din Bacău, a fost uns stareţ ieromonah, un an mai târziu fiind ridicată o biserică din lemn, cu ajutor material de la omul de afaceri Ştefan Poenaru. „Zilnic, dar mai ales de sărbători, vin la noi credincioşi din toată ţara. În fiecare vineri, începând cu ora 22.00, oficiem Sfântul Maslu, o slujbă deosebit de importantă pentru tămăduirea celor aflaţi în suferinţă. Cine vine aici cu sufletul plin de credinţă şi se roagă va căpăta izbăvire. Ne bucurăm când credincioşii ne calcă pragul şi caută calea spirituală. Toţi au diverse probleme la care nu au găsit rezolvare. Singura speranţă este la Dumnezeu”, ne-a spus părintele stareţ.

Voinţa Domnului

De-a lungul anilor, mii de pelerini din toată ţara au venit la Coslogeni să să vadă minunea. Se-nchină, se roagă şi speră să li se împlinească dorinţele. „Vin de câte ori am ocazia. Mă rog pentru sănătate şi pentru izbăvirea de păcate. Ştiu că această cruce poartă mare noroc tuturor celor care cred în minuni. Sora mea a suferit în urmă cu mulţi ani de o boală cruntă. Aici şi-a găsit leacul, după ce toate tratamentele aproape că au adus-o cu un picior în groapă. De atunci nu încetăm să ne rugăm”, spune Maria Ionescu(65 de ani), pensionară, din Bucureşti. Din păcate, credincioşii nu pot fi cazaţi la schit. De Izvorul Tămăduirii, atunci când are loc hramul, oamenii vin la slujbă cu o zi înainte şi înnoptează în curtea mănăstirii. Cu o zi înainte de această sărbătoare au loc mai multe procesiuni religioase.

Au cedat buldozerele

Despre Crucea de leac de la Coslogeni s-a dus vestea că e făcătoare de minuni, însă comuniştii nici nu au vrut să audă despre aşa ceva. Au făcut tot posibilul ca aceasta să dispară, însă nimeni nu s-a putut împotrivi voinţei Domnului. Chiar şi buldozerele au cedat când au încercat să demoleze crucea din piatră. Semnele divine arătau clar că nu trebuie mişcată din loc. Un bărbat „nedus la biserică“ a paralizat pe loc în timp ce lucra la mutarea crucii, spun bătrânii satului.

Vă recomandăm şi:

FOTO Mânăstirea Radu Negru, o poartă a monahismului în Bărăgan

FOTO Mănăstirea Plătăreşti, locul unde s-a odihnit sub un stejar domnitorul Matei Basarab

CălăraşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite