Reţeta de storceag adevărat. Secretele delicioasei ciorbe pescăreşti care se mănâncă într-un singur loc din România

Reţeta de storceag adevărat. Secretele delicioasei ciorbe pescăreşti care se mănâncă într-un singur loc din România

Storceagul, regina ciorbelor pescăreşti FOTO gastronomiedeltaica56.blogspot.com

Cea mai bună ciorbă care se prepară doar de pescarii din Delta Dunării poate fi gătită de orice gospodină. Dacă reţeta este respectată întocmai, rezultatul este unul de-a dreptul delicios. Radu Anton Roman, reputatul gastronom, dezvăluie în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia) toţi paşii necesari pregătirii celei mai bune ciorbe ucrainene.

Ştiri pe aceeaşi temă


Ingrediente:

200 g cartofi
1 ceapă
1 morcov
100 g smântână subţire
1 ou
1 linguriţă de sare
1 legătură de mărar
1 vârf de cuţit de piper pisat
1 kg carne sturion - morun, nisetru, păstrugă,
cegă (sau orice alt peşte mare alb)
 

Iată cum descrie autorul cărţii ciorba pescărească din Delta Dunării:

“Storceagul se mănâncă într-un singur loc din România - la Sf. Gheorghe - Delta Dunării. E un amestec de bucătărie ucraineană şi românească, o reţetă un pic pestriţă - şi continentală şi pescarească totodată - dar lejeră. Se poate face şi cu şalău, şi cu ştiucă, şi cu somon sau alt peşte alb de mare (nu merge însă, zic eu, cu somn sau crap, care-s graşi şi întorc gustul).
Tăria nu se leagă cu ciorba asta uşoară, ci un vinuţ mic şi poznas, dar de familie bună, un Sauvignon adolescent de pe dealurile Tulcei, alb la piele şi mai mult decât fraged, infantil".

Mod preparare:
•    Se pun în 2 litri apă, cu sare şi piper, la fiert morcovul, cartofii, ceapa, mărunt taiate (dar nicicum rase şi nici prin mixer trecute, că nu facem cremă)
•    Se taie carnea de peste (dezosată!) în cuburi de aproximativ 2 cm latura
•    Când apa clocoteşte de cinci minute se pune şi pestele la fiert
•    Se bate smântâna cu oul şi cu o cana de apă
•    Se toaca mărarul
•    După un sfert de oră de fiert se adaugă ciorbei noastre smântâna şi mărarul, se amestecă puţin şi se dă într-un clocot.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
 

Vă recomandăm şi:

Cât de uşor se face mămăliga perfectă. Secretul deliciosului preparat naţional, cât o fierbi ca să poată fi tăiată cu aţa

Cum faci cel mai bun caşcaval pane. Secretul reţetei gustoase: de ce trebuie mâncată imediat brânza caldă

Cum găteşti ciorba de burtă perfectă, după reţeta lui Radu Anton Roman. Secretul preparatului delicios care ia mahmureala cu mâna, câte ore se fierbe

Cea mai bună fasole cu ciolan afumat, după o reţetă din Bărăgan. Cât trebuie fiert preparatul pentru a fi absolut delicios

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările