Cât de uşor se face mămăliga perfectă. Secretul deliciosului preparat naţional, cât o fierbi ca să poată fi tăiată cu aţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru gospodinele care doresc să prepare o mămăligă autentică, pe care s-o poţi să tăia cu aţa şi să fie delicioasă, cele mai bune sfaturi le găsim la maestrul gastronomiei româneşti, Radu Anton Roman. Cea mai bună mămăligă, spune autorul în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“ (Editura Paideia), o pregătesc ciobanii la stână.



Dacă se respectă întocmai reţeta, orice gospodină poate pune pe masă o mămăligă fiartă cât trebuie şi bună de te lingi pe degete.


Ingrediente

Modelul gutuie tânără:


1 kg mălai
3 litri de apă
1 lingură de sare

Modelul bolovan de pârâu:

400 g mălai
1 litru de apă
1 linguriţă de sare

 

Iată ce notează Radu Anton Roman în cartea sa, despre mămăligă: "La 1895, doctori mari ai Academiei Romane, ca N. Manolescu, trebuiau să facă lobby pâinii, întrucât ţăranii preferau mămăliga: În zadar spun ţeranii că painea nu le ţine de foame. Aceasta este o greşeală, poate pentru că pâinea nu le dă senzaţiunea greoie ce le-o dă mămăliga şi pe care ei o numesc săturare.
Credem însă ca hrana naţională a Dacilor era meiul sau mălaiul (de mei) Plinius scrie „Popoarele pontice preferă meiul tuturor celorlalte mâncăruri“. Meiul pare să fi fost temelia hranei locuitorilor din ierile romane până în timpurile moderne, când popuşoiul (porumbul) vine să înlocuiască acestă antică cereală. (dr. Crainiceanu, 1895).

Mod preparare
 

Modelul gutuie tânără:
•    Se pune apa cu sare la fiert în ceaun, se presară ploaie un pumn de mălai
•    Când clocoteşte se varsă mălaiul dintr-o dată: va forma un fel de moviliţă spălată de valuri fierbinţi
•    Acum e timp destul să fiarbă încetişor, preţ de vreun ceas, să se umfle bine făina şi să se-ncingă
•    După ce-a trecut ora ce-am spus, se amestecă vârtos, vreme destulă şi cu nădejde (ciobanii fac aşa: unul ţine ceaunul, celălalt învârte făcăleţul)
•    Dacă s-a-ntărit de nu se mai poate mişca „mestecăul“, se-ndeasă mămăliga spre fundul ceaunului şi se niveleaza. Apoi se mai pune ceaunul un pic pe foc iute, să se desprindă fiertura de fund (ies aburi, fâsâie şi se infoaie)
•    Se răstoarnă pe un ştergar sau un fund (platou), e o emisferă perfectă; tradiţia cere s-o tăiem cu aţa subţire şi tare.
 
Modelul bolovan de pârâu:
•    Se fierbe la fel ca mai sus, dar numai o jumătate de ora (de aia şi sunt mai mici cantităţile) - totul e o problema de forţă bărbătească, va ieşi şi mai vârtoasă, ceea ce nu-i strică unei mămăligi ce nici nu explodează şi mai şi participă la bogatul lexic al insultelor noastre mioritice.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
 

Vă recomandăm şi:

Cum faci cel mai bun caşcaval pane. Secretul reţetei gustoase: de ce trebuie mâncată imediat brânza caldă

Cum găteşti ciorba de burtă perfectă, după reţeta lui Radu Anton Roman. Secretul preparatului delicios care ia mahmureala cu mâna, câte ore se fierbe

Cea mai bună fasole cu ciolan afumat, după o reţetă din Bărăgan. Cât trebuie fiert preparatul pentru a fi absolut delicios

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite