Reţeta celei mai rafinate fripturi. Cum faci carnea în untură, secretul unui preparat delicios de iarnă

Reţeta celei mai rafinate fripturi. Cum faci carnea în untură, secretul unui preparat delicios de iarnă

Carnea în untură, o friptură rafinată FOTO savoriurbane.ro

Considerată de francezi cea mai rafinată friptură, dar cu gâscă şi raţă, nu din porc, carnea în untură se prepară rapid şi poate fi păstrată câteva luni. Reţeta delicioasă o regăsim la Radu Anton Roman, un reputat gastronom, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ştiri pe aceeaşi temă

„Francezii îi spun confit (iar ia dulceaţă... confiture!) şi o consideră una din cele mai rafinate fripturi. Numai că ei îngroapă în untură spre frăgezire mai mult gâscă şi raţă, şi mai puţin porcul. Bunicile noastre umpleau cândva cămara cu oale de carne de porc în „unsoare“ şi tare bună mai era”, nota regretatul gastronom Radu Anton Roman. 
 

Ingrediente:

 
carne de porc, dezosată
cârnaţi de porc 
untură.
 

Mod de preparare:

 
Se încinge destulă untură într-o cratiţă – circa 2 cm. Carnea se taie felii de aprox. 3 cm grosime, se pune la prăjit (nesărată) pe fiecare parte, până se rumeneşte (dacă nu rămâne moale şi mustoasă n-am făcut nimic). La fel se face cu cârnaţii. Se scot carnea şi cârnaţii, se aşază straturi într-o oală smălţuită.  Se toarnă încet grăsimea – ca să curgă numai ce-i limpede, iar firimiturile să rămână pe fundul cratiţei – până se acoperă carnea cu 2-3 cm de lichid (ca să nu se întărească, unii încing puţin ulei şi îl amestecă cu untura – dar nu-i bine, că uleiul râncezeşte repede). Se mai pune oala pe plită, la foc mic, şi se lasă să bolborosească 10 minute. Se leagă gura oalei şi se pune la păstrare. La 4-6 săptămâni, se mai încinge o dată oala, să nu râncezească.
 

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

 
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
 
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările