Cum faci plăcinta cu mere perfectă. Reţeta preparatului care se topeşte în gură, ce fel de fructe se folosesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pşăcinta cu mere, un desert delicios FOTO lauralaurentiu.ro
Pşăcinta cu mere, un desert delicios FOTO lauralaurentiu.ro

Gustoasă şi uşor de preparat, plăcinta cu mere este un desert uşor de preparat. Reţeta care garantează un preparat perfect o regăsim la Radu Anton Roman, regretatul gastronom, autorul lucrării „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“ (Editura Paideia), în care prezintă o preluare a acestui dulce de la Păstorel Teodoreanu.

Ingrediente:

250 g făină 

1,5 kg mere domneşti

 250 g unt

 250 g zahăr  

100 g pesmet 

1 vârf cuţit scorţişoară 

1 vârf cuţit sare 

Preparare: Aluatul se face din făină cu apă rece şi foarte puţină sare. Se bate mult. Se lasă să se odihnească. Se întinde, se pune untul în aluat şi se înveleşte bucata de unt cu aluatul. Se întinde iar. Operaţia aceasta se face de patru ori (de două ori se strânge aluatul în trei şi de două ori în patru).

Între fiecare întinsoare, repaus de un sfert de oră. Când e gata, adică după ultima întinsoare, se coace jumătate din aluat în tavă şi se presoară cu posmag fin, de cozonac sau chifle. Când e pe jumătate copt, se pun merele peste aluat şi apoi jumătatea rămasă. Se pune iar la copt. Când e rumenit, se presară cu zahăr pudră şi se mai bune (un pic) la cuptor. Apoi, se taie după normele obişnuite. Aluatul se lucrează la rece. Se coace la foc potrivit.

Secret: Merele domneşti sunt indicate. Se curăţă de coajă şi se trec printr-o răzătoare specială care le taie în felii foarte subţiri. Când sunt gata tăiate, se pune cantitatea de zahăr după plac şi se ţin la marginea maşinii de gătit, până ce se încorporează zahărul în fructe. Apoi rămân în culise, la răcoare, până le vine rândul să intre în scenă, umplând plăcinta. 

Gazetar, scriitor şi vânător

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Vă recomandăm să citiţi şi:

Evoluţia COVID-19 în UE: Zece ţări sunt într-o situaţie „foarte îngrijorătoare”. Doar patru se află în categoria „îngrijorare scăzută“. Unde este România

Protecţia dată de vaccinarea anti-COVID versus cea oferită de trecerea prin boală. Verdictul surprinzător dat de experţi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite