Cum faci cel mai bun ostropel de pui. Ingrediente care dau savoare sosului de usturoi, în cât timp e gata

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ostropelul d epui, un preparat delicios FOTO savoriurbane.com
Ostropelul d epui, un preparat delicios FOTO savoriurbane.com

O reţetă delicioasă de ostropel de pui regăsim în lucrarea regretatului grastronom Radu Anton Roman, Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). Preparatul se găteşte frecvent în Muntenia şi Oltenia.

Ingrediente:

 1 morcov

 1 ceapă

100 g untură

 1 căpăţână usturoi 

 1 lingură făină 

 sare, oţet 

 verdeaţă: mărar, pătrunjel 

 800 ml supă de carne 

 1 pui de circa 1 kg 

Mod de preparare:

Se grijeşte pasărea, se taie bucăţi. Se încinge untura şi se rumenesc bucăţile de pui. Se toacă morcovul şi ceapa. Se încălzeşte supa de carne.  Se scoate carnea, se pune într-o cratiţă. În untura rămasă se căleşte puţin făina, se adaugă şi morcovul.

Se stinge cu supă fierbinte de carne să fiarbă înăbuşit 1 sfert de oră. Usturoiul se curăţă şi se taie felii subţiri. Se căleşte în puţină untură, se stinge cu 1 lingură de oţet, se varsă în cratiţa cu carne. Se sărează-piperează, se mai lasă să fiarbă, tot acoperit, încă 5 minute. La cerere, se poate adăuga şi pastă de tomate. Verdeaţa se presară când focul e stins; se acoperă iar cu capac, să aburească de arome proaspete.” Ostropel înseamnă, pentru cei ce habar n-au de noi, de munteni şi de olteni, o tocăniţă cu usturoi la rădăcină la care eu aş bea fie o Seină de Mehedinţi, fie o Băbească Neagră de Covurlui, să sfârâie în căni şi să umple casa de miros de ierburi proaspete”, nota autorul.

Gazetarul, pasionat de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Vă mai recomandăm şI:

Iohannis anunţă că vacanţa elevilor nu va fi prelungită. Prezenţa fizică, permisă în funcţie de rata de vaccinare a personalului didactic

Creşte numărul cazurilor grave de Covid în toată Europa. Explicaţiile OMS

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite