Prognoza meteo: Iar se strică vremea. Unde se întoarce iarna, când se încălzeşte

Prognoza meteo: Iar se strică vremea. Unde se întoarce iarna, când se încălzeşte

Vreme capricioasă în următoarea perioadă FOTO I.S.

Vremea capricioasă ne dă bătăi de cap în continuare. Frigul ne chinuie până la sfârşitul săptămânii, când meteorologii anunţă temperaturi plăcute. Maximele atinge 15 grade în sudul ţării, în timp ce la munte sunt aşteptate ninsori. Nici de ploi nu scăpăm, acestea revin în forţă în weekend.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), marţi, 9 martie, vremea va fi apropiată de normalul termic al acestei perioade. Temperaturile maxime se vor încadra între 3 şi 12 grade, cu cele mai mari valori în vestul Olteniei, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între -6 şi 2 grade. Ziua, cerul va fi variabil, cu precipitaţii izolate, dar începând de seara în sud-vestul şi sudul ţării înnorările se vor accentua treptat şi local vor fi precipitaţii mixte, iar vântul va avea uşoare intensificări. La munte, cu precădere în Carpaţii Meridionali şi de Curbură se vor semnala ninsori, iar vântul va prezenta intensificări în special pe creste. Izolat vor fi condiţii de ceaţă.
 
În Capitală, cerul va avea înnorări, mai accentuate în a doua parte a intervalului, când probabilitatea pentru precipitaţii mixte va fi destul de mare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificări noaptea. Temperatura maximă va fi de 8…9 grade, iar cea minimă se va situa în jurul a 0 grade. Dimineaţa vor fi condiţii de ceaţă.
 
Miercuri se face frig. Conform ANM, vremea va fi în general închisă şi va deveni mai rece decât în mod obişnuit la această dată în cea mai mare parte a ţării. În sudul, centrul şi estul teritoriului înnorările vor fi persistente, iar precipitaţiile -predominant ninsori şi lapoviţă- se vor semnala pe arii extinse.
În celelalte zone cerul va fi parţial noros. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări izolate în sudul şi în estul ţării. Temperaturile maxime se vor încadra între 1 şi 8 grade, iar cele minime în general între -8 şi 0 grade. Pe arii restrânse va fi ceaţă.
Vremea în Bucureşti va fi închisă şi rece şi se vor semnala precipitaţii mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă va fi de 2…4 grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de -1 grad.
 

Prognoza pentru următoarele două săpătămâni pentru fiecare regiune

 
Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.
 
Nopţi reci în Banat
 
Până spre sfârşitul primei săptămâni, valorile termice diurne se vor situa în general în jurul celor climatologic specifice perioadei, cu maxime în medie de 6…10 grade, cu cele mai scăzute valori în data de 10 martie. În toată această perioadă, nopţile vor fi reci, cu temperaturi negative, în medie, de -3…-1 grad. Ulterior, mai ales la sfârşitul primei săptămâni, vremea se va încălzi, temperatura aerului va ajunge la medii ale maximelor de 12…15 grade şi ale minimelor de 1…3 grade. Spre sfârşitul intervalului de referinţă vor fi posibile variaţii termice de la o zi la alta, dar regimul termic este estimat a fi în general apropiat de cel normal în a doua decadă a lunii martie. Precipitaţiile, mai ales ploi, vor fi pe arii restrânse şi slabe cantitativ în perioada 9-11 martie, iar probabilitatea pentru precipitaţii va creşte după data de 12 martie, mai importante cantitativ în intervalul 14-18 martie.
 
Se încălzeşte în Crişana
 
Până în jurul datei de 12 martie, valorile termice diurne vor fi apropiate de cele climatologic specifice perioadei, cu maxime în medie de 6…10 grade, cu cele mai mici valori în data de 10 martie. În acest interval, pe parcursul nopţilor vor fi temperaturi negative, în medie, de -5…-3 grade. Apoi, mai ales la sfârşitul primei săptămâni, vremea se va încălzi, temperatura aerului va ajunge la medii ale maximelor de 11…13 grade şi ale minimelor de 1…3 grade. Spre finalul celei de-a doua săptămâni vor fi posibile variaţii termice de la o zi la alta, dar regimul termic va fi în general apropiat de cel normal pentru a doua decadă a lunii martie. Precipitaţiile, mai ales sub formă de ploaie vor fi pe arii restrânse şi slabe cantitativ în jurul datei de 11 martie, iar probabilitatea pentru precipitaţii va creşte semnificativ după data de 12 martie, mai importante cantitativ în intervalul 14-18 martie.
 
Valori normale în Transilvania
 
În primele zile ale intervalului, până în jurul datei de 12 martie, valorile termice maxime vor fi în general apropiate de cele climatologic specifice perioadei, cu medii de 4…8 grade, dar cele mai scăzute valori se vor înregistra în data de 10 martie. Pe parcursul nopţilor, în acest interval, vor fi valori negative în toată regiunea, cu medii de -7…-4 grade. Apoi, mai ales la sfârşitul primei săptămâni, vremea se va încălzi, temperatura aerului va ajunge la medii ale maximelor de 8…11 grade şi ale minimelor de -2…0 grade. Spre finalul celei de-a doua săptămâni, deşi vor fi variaţii termice de la o zi la alta, valorile se vor menţine apropiate de cele normale pentru pentru această perioadă. Vor fi precipitaţii mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare, slabe cantitativ, spre sfârşitul primei săptămâni. Probabilitatea pentru precipitaţii mai însemnate cantitativ va creşte semnificativ după data de 14 martie.
 
Precipitaţii mixte în Maramureş
 
Până spre sfârşitul primei săptămâni din interval, valorile termice maxime vor fi în general apropiate de cele climatologic specifice perioadei, cu medii de 5…8 grade, cu cele mai mici valori în zilele de 9 şi 10 martie. În acelaşi interval, pe parcursul nopţilor vor fi temperaturi negative, iar media minimelor va fi de -5…-3 grade. Apoi, mai ales la sfârşitul primei săptămâni, vremea se va încălzi, temperatura aerului va ajunge la medii ale maximelor de 9…11 grade şi ale minimelor de 0…2 grade. Spre finalul celei de-a doua săptămâni vor fi variaţii termice de la o zi la alta, dar regimul termic se va menţine apropiat de cel normal pentru această perioadă. Vor fi posibile precipitaţii mixte, slabe cantitativ, în jurul datei de 11 martie, dar probabilitatea pentru precipitaţii mai însemnate cantitativ va creşte semnificativ după data de 12 martie.
 
 
Frig în Moldova
 
Primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme în general mai rece decât ar fi normal în această perioadă, cu medii ale temperaturilor maxime de 3…7 grade şi minime negative, de -6…-2 grade. Din data de 13 martie, vremea se va încălzi treptat, deteminând valori termice diurne de 8…13 grade şi nocturne uşor pozitive. Ulterior, după data de 17 martie, deşi vor fi variaţii de la o zi la alta, estimările indică o probabilitate mai mare pentru un regim termic uşor peste cel climatologic specific în a doua decadă a lunii martie. Până la jumătatea lunii martie, regimul pluviometric va fi deficitar, cu precipitaţii slabe, predominant ninsoare, doar în jurul datei de 10 martie. În cea de-a doua săptămână a intervalului de referinţă, probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată, în special în perioada 17-19 martie.
 
Ploi în Dobrogea
 
Intervalul de referinţă va debuta cu un regim termic diurn în general apropiat de cel climatologic specific (maxime de 5…8 grade, în medie), dar cu temperaturi mult mai scăzute în ziua de 10 martie (la amiază 2…4 grade). În schimb nopţile vor fi reci, cu minime preponderent negative. Creşterea de temperatură ce se va resimţi din 13 martie va determina o perioadă cu vreme mai caldă decât normal, valori diurne de 12…15 grade şi nocturne de 3…6 grade, mediat regional. Estimările pentru ultimele zile ale intervalului indică un regim în jurul celui obişnuit în a doua decadă a lunii martie, dar cu probabilitatea unor variaţii de temperatură relativ mari de la o zi la alta. Regimul pluviometric va fi deficitar până la mijlocul lunii martie, doar în data de 10 martie fiind de aşteptat precipitaţii locale, predominant ploi. În cea de-a doua săptămână, probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată
 
Maxime de 15 grade în Muntenia
 
Până în data de 12 martie, valorile termice diurne se vor situa în general în jurul celor climatologic specifice, cu maxime în medie de 6…9 grade, iar ziua de 10 martie va fi mult mai rece decât normal. În toată această perioadă, nopţile vor fi relativ reci, cu temperaturi negative (-5…-1 grad, în medie). Ulterior vremea se va încălzi semnificativ, temperatura aerului va ajunge la valori maxime de 12…15 grade, iar minimele, mediat regional, vor fi de 1…5 grade. Spre sfârşitul intervalului de referinţă vor fi posibile variaţii termice de la o zi la alta, dar regimul termic este estimat a fi în general apropiat de cel normal în a doua decadă a lunii martie. Precipitaţiile (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) vor fi pe arii extinse şi local moderate cantitativ
în perioada 9-10 martie, iar probabilitatea pentru precipitaţii va creşte din nou în intervalul 16-19 martie.
 
Lapoviţă în Oltenia
 
Primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme în general apropiată de normalul acestei perioade, cu maxime în medie de 8…11 grade şi minime de -3…0 grade (ziua de 10 martie va fi însă mult mai rece decât normal, cu 2…5 grade la amiază, iar în dimineaţa de 12 martie se vor înregistra -6…-2 grade). Ulterior vremea se va încălzi, temperatura aerului va ajunge la valori maxime de 12…15 grade, iar minimele, mediat regional, vor fi de 1…4 grade. Spre sfârşitul intervalului de referinţă vor fi posibile variaţii termice de la o zi la alta, dar regimul termic este estimat a fi în general apropiat de cel normal în a doua decadă a lunii martie. Precipitaţiile (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) vor fi pe arii extinse şi local moderate cantitativ în perioada 9-10 martie, iar probabilitatea pentru precipitaţii va fi din nou mai ridicată în intervalul 16-19 martie.
 
Ninsori la munte
 
Vremea va fi rece la începutul perioadei, când media temperaturilor maxime va fi de -7…0 grade, iar nopţile vor fi geroase, în special la altitudini mai mari. Din data de 13 martie, vremea se va încălzi, valorile termice diurne urmând a fi de -1…6 grade, iar cele nocturne de -8…-2 grade. Sfârşitul intervalului de referinţă poate aduce variaţii importante de temperatură de la o zi la la alta, dar estimările indică o probabilitate destul de mare pentru un regim termic apropiat de cel normal în a doua decadă a lunii martie. În perioadele 9-10 şi 12-13 martie va ninge în cea mai mare parte a zonei montane. Probabilitatea pentru precipitaţii temporare va fi relativ ridicată şi în cea de-a doua săptămână.
 
Vă mai recomandăm şi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările