Povestea gâştelor cu GPS care au zburat continuu 2.000 de kilometri. Au fost monitorizate non-stop

Povestea gâştelor cu GPS care au zburat continuu 2.000 de kilometri. Au fost monitorizate non-stop

Stol de gărliţe mari FOTO Emil Todorov

Două gârliţe mari, echipate cu GPS, au ajuns în România pentru iernat după o călătorie neîntreruptă de 2.000 de kilometri. Păsările, care sunt monitorizate de cercetători, au avut de străbătu un drum lung şi obositor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Din zonele de odihnă din Kazakhstan două gârliţe mari au zburat fără întrerupere aproape 2.000 de kilometri pentru a ajunge în zonele de iernare în mai puţin de o zi. Este cea mai solicitantă etapă din lungul drum de migraţie pe care îl parcurg înainte de a se stabili în cartierele preferate pentru iernare din România sau din ţările vecine - Ucraina, Bulgaria, Ungaria.
 
Cele două gâşte fac parte din grupul de patru gârliţe mari (Anser albifrons) inelate şi echipate cu emiţătoare GPS în luna februarie a acestui an. Exemplarele au fost prinse în timpul acţiunii de capturare a exemplarelor de gâscă gât roşu (Branta ruficollis), desfăşurată în zona Durankulak din Bulgaria, în vederea monitorizării prin proiectului Life for Safe Flight. Zborul lor a fost urmărit de cercetători prin intermediul datelor transmise prin satelit.
 
Mai mult, studiind mişcărilor celor patru gâşte din momentul eliberării şi până acum, biologii au avut surpriza să constate că două din gârliţele echipate au format pereche şi au cuibărit în apropierea cercului polar. Iar drumul spre zonele de iernare l-au străbătut împreună, datele recepţionate de la echipamentele GPS surprinzând zborul lor sincron (exemplarele sunt marcate pe hartă cu săgeţile roşu şi verde).
 
Traseul parcurs de cele două gârliţe FOTO Emil Todorov
 
 
“Este o şansă nesperată pentru cercetători de a urmări îndeaproape, cu ajutorul echipamentelor de ultimă generaţie, comportamentul unei perechi de gârliţe mari, aflată în migraţie”, spune dan Hulea, directorul SOR.
 

Zburătoare puternice şi gălăgioase

 
Gârliţa mare (Anser albifrons) este o specie de gâscă de talie mare, spre deosebire de gâştele din genul Branta, care au dimensiuni mai mici. Cu o greutate variind între 1,8 şi 3,6 kg şi o anvergură a aripilor ce poate depăşi 1,5 metri, sunt zburătoare puternice şi gălăgioase, deplasându-se în stoluri liniare sau în formă de V. Capabile să parcurgă lungi distanţe în zbor activ, la sosirea din migraţie au nevoie de zone de linişte şi cu hrană, în care să se recupereze după efortul intens.
 
Gârliţa mare, pasăre monitorizată de biologii români FOTO Emil Todorov
 
Sociale, în timpul iernii gârliţele formează stoluri care pot ajunge uneori şi la zeci de mii de exemplare care se hrănesc şi înnoptează împreună. Sperăm că cele patru exemplare vor trece cu bine peste sezonul de iernare, având în vedere că vânătoarea, unul din factorii perturbatori şi care ameninţă existenţa speciei, este suspendată în această perioadă pe teritoriul ţării noastre. Alte pericole cu care se confruntă această specie sunt otrăvirea cu pesticide pe terenurile agricole şi degradarea habitatului din zonele umede, care sunt asanate sau puternic afectate de secetă.
 

Victoria, gâsca cu gât roşu, ţinută sub observaţie

 
Specialiştii SOR âin sub observaţie şi 10 gâşte cu gât roşu. Victoria este monitorizată cu transmiţător satelitar în cadrul proiectului „Life for Safe Flight” şi a avut nevoie de aproape 3 luni pentru a ajunge din România în locurile de cuibărit din nordul îndepărtat al Siberiei. În total a zburat 5.700 de kilometri în 82 de zile până în peninsula Taimîr.
 
Stol de gârliţe FOTO Emil Todorov
 
 
Gâsca cu gât roşu este una din cele mai rare specii de pe glob, vulnerabilă pe întregul areal, de la cuibărit, migraţie şi până la zona de iernare. În România, gâsca sălbatică cu gât roşu este strict protejată prin lege, fiind interzisă la vânătoare.
 
 
Patru gârliţe sunt monitorizate prin GPS FOTO Emil Todorov
 
Societatea Ornitologică Română (SOR) ţine sub observaţie 10 gâşte cu gât roşu, echipate cu transmiţătoare satelitare prin proiectul - LIFE16 NAT/BG/ 000847 “Life for Safe Flight”, printre care Emilia, braconată înainte de a fi găsită de autorităţi, şi Victoria, urmaşa acesteia.
 
Gârliţele iernează în România FOTO Emil Todorov
 

Vă mai recomandăm şi:

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările