Cum ne hidratează castraveţii vara. Ce conţin şi cum este indicat să-i consumăm

Cum ne hidratează castraveţii vara. Ce conţin şi cum este indicat să-i consumăm

Castraveţii, sursă naturală de vitamine şi minerale FOTO dozadebine.ro

Cu  gust răcoritor şi conţinut ridicat de apă, castraveţii sunt recomandaţi pentru consum în timpul verii. Deşi nu au un continut foarte ridicat de vitamine. În comparaţie cu alte legume, castraveţii compenseaza prin continutul de minerale. Totuşi castraveţii sunt o sursă naturală foarte bună de vitamina K.

Ştiri pe aceeaşi temă

Având în vedere conţinutul ridicat de apă 95 %, consumul de castraveţi proaspeţi ajută în mod cert la hidratarea organismului. Dintre beneficii recunoscute ale castraveţilor menţionăm:proprietăţile antiinflamatorii, beneficii pentru sănătatea sistemului osos şi a sistemului cardiovascular, potenţial ajutor în diabet şi hidratarea.
 
100 g de castraveti nedecojiţi conţin doar 15 kcal, doar 4 g de carbohidrati, 0 grăsimi şi colesterol.  Pulpa şi coaja castraveţilor reprezintă surse excelente de vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C, vitamina E, acid cafeic, acid folic, enzime care îmbunătăţesc digestia, la care se adaugă un conţinut ridicat de săruri minerale (calciu, potasiu, magneziu, zinc, siliciu şi fier).
 
Medicii ne sfătuiesc să consumăm castraveţi cu tot cu coajă, deoarece în stratul exterior al legumei sunt concentraţii importante de vitamine, minerale şi fibre alimentare. Castraveţii sunt recunoscuţi pentru proprietăţile antioxidante, care contribuie atât la menţinerea frumuseţii pielii, cât şi la prevenirea efectelor nocive ale radicalilor liberi.
 
“Castravetele este o sursă excelentă de apă. Peste 90% din conţinutul unui castravete reprezintă apa, ceea ce înseamnă că această legumă contribuie la hidratarea şi detoxifierea organismului.
Pot fi consumaţi fără nicio problemă şi în curele de slăbire, deoarece un castravete de mărime medie are doar 39 de calorii. Şi persoanele care suferă de tensiune arterială pot consuma cu încredere castraveţi. De altfel, este printre puţinele legume care nu au contraindicaţii majore. Datorită magneziului, potasiului şi fibrelor alimentare, castraveţii contribuie eficient la reglarea tensiunii arteriale şi la prevenirea bolilor cardiovasculare”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie.
 
Pete, miros şi coajă gălbuie
 
Castraveţii se consumă proaspeţi, cruzi, sau sub formă de murături, în puţine cazuri gătiţi termic. Castraveţii tineri au duritate crescută, sunt dulci şi aroma este una uşoară. Castraveţii îmbătrâniţi au dimensiuni mai mari, coaja devine galbenă iar seminţele sunt mari. Evitaţi să cumpăraţi castraveţi cu coaja gălbuie, care nu sunt fermi pe întreaga lungime, au dimensiuni mari sau prezintă leziuni, pete, miros neplăcut. Consumaţi şi coaja castraveţilor, după spălarea corectă, deoarece aceasta conţine numeroase substanţe benefice. Trebuie depozitaţi la frigider în pungi de plastic sau hârtie, putând fi menţinuţi chiar şi o săptămână.
 
Se consumă ca atare, proaspeţi, cu sau fără coajă, în salate, sosuri (tzatziki), sub formă de suc, la supa rece de origine spaniolă - gazpacho, sau la murături. 
 
În unele cazuri, în urma consumului de castraveţi pot să apară reacţii adverse la nivelul cavităţii bucale, iritaţii cauzate de obicei de gustul amar al unor castraveţi. În rare cazuri apar reacţii alergice severe. De asemenea, unele persoane pot prezenta intoleranţă la acest aliment, manifestată prin indigestie, balonare sau flatulenţă.
 
Responsabile de gustul amar sunt cucurbitacinele întâlnite atât în pepeni şi dovleci. Are efecte benefice asupra sănătăţii, menţionate anterior, în doze limitate, fără a fi percepută prezenţa lor ca gust amar. Ca urmare a expunerii la temperaturi ridicate, secetă, fertilitatea scăzută a solului, pH scăzut al solului, concentraţia cucurbitacinei din legume poate creşte şi poate cauza astfel gustul amar intens al acestora. Astfel pot să apară indigestii, crame abdominale, diaree. Verificaţi gustul castravetelui înainte de consum, pentru a depista prezenţa crescută a acestor substanţe. 
 
Vă mai recomandăm şi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările