Alegeri locale 2016. Cum votezi pe 5 iunie, câte buletine primesc alegătorii

Alegeri locale 2016. Cum votezi pe 5 iunie, câte buletine primesc alegătorii

Secţiile de votare se deschid pe 5 iunie, la ora 07.00 FOTO Adevărul

Pe 5 iunie, la alegerile locale din 2016, cetăţenii români cu domiciliul sau rezidenţa în ţară merg la vot să îşi aleagă primarii, consilierii locali şi consilierii judeţeni.

Ştiri pe aceeaşi temăVotarea va începe la ora 7.00 si se va încheia la ora 21.00, atunci când se închid urnele. Alegătorii vor primi trei buletine de vot pentru consilieri locali, consilieri judeţeni şi primari, acestea fiind cele trei categorii de reprezentanşi care vor fi aleşi direct la scrutinul local din 2016.  Astfel, consilierii locali şi cei judeţeni sunt aleşi în baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale, în timp ce primarii sunt aleşi în urma scrutinului uninominal.

Unde se aplică ştampila

Pentru ca buletinul de vot să nu fie declarat nul, ştampila cu menţiunea "Votat" se aplică în interiorul patrulaterului care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului care se doreşte a fi ales. După aplicarea ştampilei, cetăţenii îndoaie buletinul de vot şi îl introduc în urne. Introducerea buletinului de vot în altă urnă decât cea destinată candidaturii nu atrage după sine nulitatea votului. După introducerea buletinului de vot în urnă, alegătorii trebuie să predea ştampila membrilor secţiei de votare, care au obligaţia să ştampileze actul de identitate, cu data scrutinului şi mentiunea "Votat".

Accesând Registrului electoral de pe site-ul registrulelectoral.ro şi introducând CNP-ul şi numele, alegătorii pot afla secţia de votare la care sunt arondaţi şi la care pot vota, cu toate datele de localizare a acesteia.
 

Vă recomandăm şi:

Alegeri locale 2016. Cine sunt cei 9 candidaţi care au intrat în cursa electorală pentru Primăria Călăraşiului

Alegeri locale 2016. Care sunt cele mai tari dueluri electorale din ţară

Regulile campaniei electorale. Ce „cadouri“ electorale îi pot pricopsi pe candidaţi cu dosare penale

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările