Peste 300 de ferme din judeţul Buzău sunt administrate de femei

Peste 300 de ferme din judeţul Buzău sunt administrate de femei

La Buzău, una din trei exploataţii agrozootehnice este administrată de femei

Tot mai multe femei sunt interesate să dezvolte afaceri în agricultură şi să devină fermier, o noţiune care până nu demult era asociată exclusiv bărbaţilor.

Ştiri pe aceeaşi temă


Se întâmplă şi la Buzău, unde, dintre firmele care au solicitat sprijin prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), una din trei este condusă de o femeie.  

„În 2020, ca şi conducători ai exploataţiilor agricole, pe sectorul persoanelor juridice, sunt înregistrate 323 de femei, dintr-un total de 1.190 de ferme. Sunt ferme atât de dimensiuni mai mici, adică sub 50 de hectare, gestionate la nivelul centrelor locale, cât şi cu suprafeţe de peste 50 de hectare”, a declarat Claudia Stelea, director executiv APIA Buzău.

De asemenea, anul trecut, foarte multe femei, proprietari de exploataţii agricole, au solicitat, în calitate de persoane fizice, subvenţii prin intermediul APIA Buzău. Dintr-un total de 17.321 de solictări depuse la APIA Buzău, 6.219 dintre acestea erau completate de către femei.  

Ponderea tot mai mare a femeilor în agricultură este evidenţiată şi la nivel european, într-un raport al EUROSTAT, instituţia care se ocupă cu prelucrarea datelor statistice ale Comisiei Europene. 

În medie, aproximativ 30% din fermele din Uniunea Europeană erau gestionate de o femeie. În România, 34% dintre managerii de ferme sunt femei, ceea ce ne plasează pe poziţia a treia în Uniunea Europeană.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările