Protecţia Copilului din Harghita nu are bani de mâncare, medicamente sau utilităţi, după ce bugetul este mai mic, iar salariile au crescut cu 50%

Protecţia Copilului din Harghita
nu are bani de mâncare, medicamente sau utilităţi, după ce bugetul este mai mic, iar salariile au crescut cu 50%

Copiii din centrele de plasament au început şcoala fără haine sau rechizite noi. FOTOFacebook Judeţul Harghita

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita se confruntă cu o o situaţie fără precedent. Nu are bani de hrană, medicamente sau utilităţi. Instituţia a primit un buget cu 4 milioane de lei mai mic decât anul trecut pentru protecţie socială, în condiţiile în care salariile au crescut cu 50%.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cei 748 de angajaţi au intrat în grevă japoneză şi au trimis o petiţie colectivă Ministerului Muncii şi Ministerului Finanţelor Publice prin care se solicită alocarea unui buget mai mare. „Instituţia se află în imposibilitatea de a mai putea asigura susţinerea întreţinerii celor peste 1000 de copii, vârstnici şi persoane cu dizabilităţi aflaţi în centrele de plasament, respectiv în centrele de îngrijire şi asistenţă. De asemenea, nu poate asigura nici salariile angajaţilor pentru lunile următoare, iar contribuţiile salariale la bugetul general consolidat nu au fost virate nici pe luna august“, se arată în petiţia angajaţilor.

Situaţia este una extrem de gravă. Nu sunt bani pentru hrană, rechizite sau haine pentru copiii instuţionaţizaţi, dar nici pentru medicamente. De asemenea utilităţile ar putea fi tăiate deoarece nu s-au plătit facturile. 

„Direcţia a semnalat în repetate rânduri ministerelor competente faptul că nu dispune de fonduri pentru hrană, duce lipsă acută de produse de igienă personală, nu poate asigura medicamentele necesare pentru persoanele cu dizabilităţi, nu are fond de îmbrăcăminte şi încălţăminte, ca atare nu poate achiziţiona aceste articole nici măcar copiilor cărora cele de anul trecut le-au rămas mici. Elevii au început anul şcolar fără rechizitele necesare, în curând se va întrerupe în curând furnizarea apei, gazului şi a energiei electrice din cauza neplatei facturilor. De asemenea nu se pot achiziţiona lemne de foc pentru iarna care începe în curând“, se mai arată în petiţie.

Buget mai mic decât în 2016

Instituţia are practic un buget mai mic decât în 2016, chiar şi după rectificarea bugetară din 13 septembrie, unde a mai primit 2,7 milioane de lei. Nu s-au dat explicaţii pentru această situaţie. Pentru protecţia copilului pentru anul 2017 a fost aprobată doar 77,75% din suma alocată în 2016, iar pentru susţinerea centrelor de asistenţă socială a persoanelor cu dizabilităţi în 2017 s-a alocat doar 85,5 % din banii primiţi în 2016. Angajaţii spun că o soluţie ar fi mărirea standardului de cost prin hotărâre de Guvern, adică mărirea sumei fixe care se acordă pentru fiecare persoană asistată, lucru pe care l-au cerut în petiţia trimisă la Bucureşti.

Situaţia critică este confirmată şi de directorul instituţiei. „ Situaţia este una gravă şi se acutizează pe zi de ce trece. Noi am ştiut de la începutul anului că banii nu vor fi suficienţi şi am tras semnale de alarmă, am avut discuţii şi vizite la Bucureşti. Partea cea mai mare a bugetului nostru vine de la Ministerul de Finanţe care ne-a dat mai puţini bani. Mai primim fonduri de la Consiliul Judeţean, care anul aceasta ne-a dat mai mult, dar nu a fost suficient. De exemplu pentru protecţia copilului am primit 17 milioane de lei în condiţiile în care în 2016 am primit 21 de milioane de lei. În plus a trebuit din aceşti bani să acoperim creşterile de salarii, care au fost de 50%. Situaţia este foarte gravă. Nu am plătit facturile la utilităţi şi nu avem nici bani să cumpărăm lemne de foc. În august am plătit salariile nete, dar nu şi contribuţiile la stat. La rectificare am primit ceva bani, dar aceştia nu ne ajung nici măcar o lună“, ne-a declarat Elekes Zoltan, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările