Primul caz din România de copil transportat pe cale aeriană cu suport ECMO

Primul caz din România de copil transportat pe cale aeriană cu suport ECMO

Alexia a fost transportată în Bucureşti pentru a beneficia de un tratament special

Alexia, o adolescentă care suferă de leucemie acută limfoblastică, a fost transportată sâmbătă, 23 ianuarie, de la Braşov, cu o aeronavă SMURD, la Spitalul Grigore Alexandrescu - Secţia Pediatrie Oncologică din Bucureşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

A fost primul zbor al unui pacient cu aparat ECMO (oxigenare extracorporală arterio-venoasă cu membrană), în România, notează MyTex Braşov. Potrivit sursei citate, tânăra a fost însoţită de doctorul Victor Costache, fost ministru al Sănătăţii, în prezent şeful Centrului de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Sf. Constantin.

În cazul Alexiei, leucemia acută limfoblastică s-a manifestat din august 2020. Aceasta nu este singura problemă gravă cu care se confruntă tânăra. La afecţiunea amintită se adaugă complicaţia pulmonară cauzată de activarea virusului CMV (cytomegalovirus).

Pentru a avea o şansă în plus, Alexia are nevoie de Oxigenare extracorporală arterio-venoasă cu membrană (ECMO) sau Susţinerea extracorporală a vieţii (ECLS). Aceasta din urmă este o procedură utilizată în secţiile de Terapie Intensivă a spitalelor, în special în cazurile de insuficienţă cardiacă sau insuficienţă respiratorie. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările