EXCLUSIV Protecţia Consumatorului Covasna, ameninţată cu evacuarea după ce a dat amenzi pentru produse secuieşti expirate

EXCLUSIV Protecţia Consumatorului Covasna, ameninţată cu evacuarea după ce a dat amenzi pentru produse secuieşti expirate

Sorin Susanu nu se lasă intimidat de presiunile şefului UDMR de la Consiliulu Judeţean Covasna. FOTOArhivă.

Scandal în judeţul Covasna, după ce în urma cu zece zile s-au facut controale de către inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului au găsit la vânzare, în galantare, produse alimentare expirate, pe care scria „produs secuiesc“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cum era de aşteptat, presa locală de limbă maghiară a interpretat că sancţiunile ar fi fost aplicate pe motiv că alimentele respective erau inscripţionate ca fiind „produs secuiesc“. Mai mult, ziariştii de la publicaţiile maghiare au cerut demiterea comisarului şef de la CJPC Covasna, şi speculau faptul că şeful regional de la Protecţia Consumatorului din Braşov, Sorin Susanu, nu va interveni, pe motiv că acesta oricum a fost cercetat pe motive de discrimare etnică, după ce a aplicat sanţiuni pentru neregulile constatate la u târg de produse tradiţionale din Harghita. Numai că, ce nu se ştia, este faptul că Susanu a fost găsit nevinovat pentru acuzaţiile aduse la acea vreme de către Consiliul de Combatere de Discriminărilor Etnice.

Scandalul s-a amplificat după ce inspectorii de la Protecţia Consumatorului Covasna au aplicat amenzi lanţului de chişocuri de ziare, care vând de toate, după ce au găsit şi aici produse alimentare expirate (bomboane) la vânzare. Lanţul de magazine este deţinut de publicaţia locală de limba maghiară. Evident, ziariştii locali au interpretat că există un atac direcet către publicaţia în cauză.

Nu au lipsit nici reacţiile politice: preşedintele Consiliului Judeţean Covasna,  Tamas Sandor, l-a chemat „la ordine“ pe Susanu, pentru a evacua o parte din sediul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Covasna, care aparţine administraţiei judeţene. Mai mult, reprezentanţii Consiliului Judeţean Covasna au făcut ieri o adresă la Bucureşti prin care solicită schimbarea sau măcar sancţionarea şefului CJPC, pentru că ar fi avut „remarci de natură etnică“.

Contactat de noi, comisarul şef regional Sorin Susanu a confirmat cele întâmplate, dar a precizat că nu se pune problema vreunei demiteri: „Comisarii noştri nu acţionează pe baza unor criterii etnice, religioase sau de altă natură. Sancţiunile se dau pe abateri de la legislaţie, şi nu se pune opererarea vreunei schimbări la conducerea CJPC Covasna. Vreau să ştie toată lumea că activitatea Comisariatului judeţean a crescut de peste trei ori, având aceeaşi echipă, dar cu alt şef. Totodată, pe mine mă bucură că mă opresc oamenii de acolo, chiar şi maghiari, care îmi spun că în sfârşit se întâmplă ceva şi acolo, oamenii motivând că până acum era «linişte» pentru că unguri pe unguri nu se amendează. Oare nu era mai firesc să fie preocupaţi de siguranţa comunităţii. Dacă ar fi avut loc o toxiinfecţie alimentară, din cauza produselor expirate, am fi fost tot noi acuzaţi că nu ne facem treaba. În ceea ce priveşte situaţia cu sediul, este adevărat că ni s-a solicitat să evacuăm unul dintre spaţii, pe care îl avem de la Consiliul Judeţean în baza unui contract de comodat. Sper ca până la urmă să primeze raţiunea şi să fim să ne desfăşurăm activitatea conform prevederilor legale în vigoare“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: