Edilii vor impozite mai mari pentru cei care au centrale proprii, dar şi obligativitatea noilor locuinţe de a se branşa la sistemul centralizat de încălzire

Edilii vor impozite mai mari pentru cei care au centrale proprii, dar şi obligativitatea noilor locuinţe de a se branşa la sistemul centralizat de încălzire

Măsura privind obligativitatea racordării noilor blocuri la sistemul centralizat ar urma să fie prevăzută în PUG-ul Braşovului. Foto: Arhivă

Una dintre măsurile propuse de Planul privind îmbunătăţirea calităţii aerului din municipiul Braşov îi vizează şi pe deţinătorii de centrale termice de apartament, care sunt considerate un factor de poluare, deoarece contribuie la creşterea emisiilor dioxid de carbon, cât şi la particule în suspensie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astfel, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, una dintre măsurile care s-ar putea impune pe viitor în conformitate cu recomandările făcute de specialiştii care au realizat acest plan, ar fi aceea de a-i obliga pe dezvoltatorii imobiliari să renunţe la instalarea de centrale de apartament. „Una dintre propuneri este ca prin noul Planul Urbanistic General să fie prevăzută obligativitatea ca noile ansambluri rezidenţiale să fie deservite de centrale de cvartal sau de bloc sau să fie racordate la sistemul centralizat de termoficare”, a explicat Toarcea. Totodată, acesta a mai adăugat faptul că este posibil ca şi impozitele pe locuinţe să crească în cazul celor care au centrale proprii pe gaz, iar cei care folosesc, de exemplu energia electrică, să aibă parte de unele facilităţi.
 

Investiţii în sistemul de termoficare

 
Reprezentanţii Primăriei recunosc însă că trebuie să îşi îmbunătăţească strategia de convingere a populaţiei pentru a se branşa sau rebranşa la sistem centralizat. „În vederea reducerii poluării, dar şi pentru a creşte eficienţa sistemului centralizat de termoficare se vor continua investiţiile în modernizarea centralelor termice de cvartal şi dotarea acestora cu arzătoare care au emisii reduse. „Dacă implementăm această măsură, emisiile de dioxdi de carbon se reduc cu 2 tone pe an”, a punctat Toarcea.
 
Nu în ultimul rând, o altă măsură recomandată de specialişti pentru a avea un aer mai curat ar fi aceea de a interzice încălzirea cu alţi combustibile în cazul locuinţelor care sunt în zone racordate la reţeaua de gaze natruale.
 
Citeşte şi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: