Dovadă de maturitate din partea reprezentanţilor copiilor europeni. Care sunt solicitările lor legate de pandemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii au propuneri foarte interesante legate de pandemie FOTO Ioan Buciumar
Elevii au propuneri foarte interesante legate de pandemie FOTO Ioan Buciumar

Copiii din Europa spun că lecţiile online ar trebui înregistrate pentru ca şi copiii care nu au acces la Internet să le poată urmări. Elevii vor şi să afle mai multe informaţii despre coronavirus, pe înţelesul lor

Copii din mai multe ţări europene au venit cu propuneri interesante pentru ca drepturile lor să poată fi respectate mai bine, cel puţin în interiorul Uniunii Europene. Propunerile au fost lansate cu ocazia celei de a 25-a conferinţe anuale a ENOC – European Network of Ombudspersons for Children (Reţeaua Europeană a Avocatului Copilului) – care a avut loc la Atena, atât cu prezenţă fizică, dar mai ales prin intermediul Internetului. 

Avocatul Copilului din România a participat atât prin instituţia centrală, cât şi prin câteva filiale judeţene, între care şi cea de la Braşov. Instituţia europeană îşi propune să promoveze cât mai bine drepturile copilului, mai ales în această perioadă de pandemie. 

„Reprezentanţii copiilor din statele europene participante au vârste între 12 şi 18 ani şi au lucrat pentru întocmirea unui raport în care şi-au dezvăluit sentimentele şi trăirile din perioada Covid-19. Copiii au făcut recomandări pe domenii, adică pe educaţie, pe sănătate, pe sărăcie, abuz şi violenţă, dreptul la participare, care mi s-a părut foarte interesant - dreptul la informare, sistemul online şi digitalizarea şi dreptul la familie”, a explicat reprezentanta Avocatului Copilului Braşov, Agotha Kelemen. 

Multe dintre recomandări au fost legate de provocarea pe care o traversează omenirea de mai bine de un an şi jumătate – pandemia de coronavirus. „De exemplu, pe educaţie, copiii au propus ca, în sistemul online, cursurile să fie înregistrate pentru asigurarea posibillităţii copiilor care nu au acces la Internet, ca să le poată viziona mai târziu. 

Au fost întrebaţi dacă sunt siguri că doresc să fie înregistraţi şi au răspuns că doresc să fie înregistrată doar lecţia pregătită de profesor sau prezentarea power-point-ului sau lecţiei şi nu faţa copiilor pentru că un copil care nu dispune de dispozitivele necesare sau de acces la reţelele de Internet rămâne în urmă”, a mai explicat Agotha Kelemen. 

Elevii au mai solicitat ca poliţiştii să protejeze în sistem de urgenţă publică copiii în problemele legate de violenţă, mai degrabă decât să-i considere o problemă şi să fie instruiţi asupra felului în care să comunice eficient cu copiii şi tinerii. 

„Pe dreptul la informare, copiii consideră că ar trebui să li se ofere mai multe informaţii referitoare la Covid într-un limbaj accesibil lor şi din partea unor surse de încredere. Au fost foarte multe recomandări interesante”, a spus reprezentanta Avocatului Copilului.

Vă mai recomandăm: 

A vrut să-şi asiste soţia la naştere, dar a fost la un pas să fie chiar el operat. „M-au întrebat dacă sunt epilat pe abdomen”

Furt ca-n Evul Mediu în era internetului. Modul de operare ales de patru hoţi din Braşov

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite