Cele mai neaşteptate cauze ale senzaţiei de greaţă. De este vital să ne hidratăm în timpul efortului fizic intens

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toţii asociem starea de greaţă cu o masă copioasă sau cu probleme de stomac. Mai ştim că femeile au stări dese de greaţă atunci când sunt însărcinate. Putem avea însă acest simptom neplăcut şi din alte cauze, la care nu ne-am gândit niciodată.

Starea de greaţă poate trece în câteva minute, ore sau zile, totul depinde de afecţiune. „Cel mai des greaţa este asociată cu problemele tractului digestiv, mai ales atunci când mâncăm copios sau prea mult. Apare şi la persoanele care au probleme cu fierea şi la femeile care sunt însărcinate. Acestea sunt cele mai frecvente cauze ale senzaţiei de greaţă“, spune medicul internist Florin Tudor. 

Există însă şi situaţii în care nu putem să ne dăm seama imediat de ce avem senzaţie de greaţă. „ Atunci când avem pietre la rinichi, durerea se simte în abdomen şi apare senzaţia de greaţă. Mulţi o punem pe seama problemelor digestive, deşi nu este aşa. Calculii renali pot da o senzaţie de greaţă persistentă la fel ca şi infecţiile urinare. Uneori putem avea o senzaţie neplăcută de greaţă şi când ne paşte o răceală. Aceasta apare de obicei cu o zi înainte la boala să se declanşeze. Şi bolile copilăriei pot da senzaţie de greaţă sau vărsătruri din cauza febrei foarte mari care se instalează. De asemenea, anumite intoleranţe alimentare se manifestă prin stare de greaţă şi nu neapărat şi erupţii pe piele“, mai spune medicul.

Atenţie când faceţi efort

Sportul este foarte bun pentru organism, dar după efort pot apărea senzaţii neplăcute. „Atunci când facem efort intens este obligatoriu să ne hidratăm. Dacă nu bem apă vom avea senzaţie de greaţă din cauza deshidratării sau a epuizării. Există şi cazuri rare la unii pacienţi care fac sport. În general, când facem mişcare pulsul şi tensiunea cresc. Simţim cum ne bate inima mai tare. În cazurile unor pacienţi efectul este invers. Pulsul şi tensiunea scad şi apare senzaţia de greaţă şi chiar leşin“, mai spune medicul.

Atenţie la oboseală şi lovituri

Greaţa poate fi dată şi de lipsa de somn, stres sau lovituri. „Dacă nu ne odihnim cum trebuie, suntem mereu stresaţi şi încercăm să funcţionăm cu multe căni de cafea vom avea automat senzaţie de greaţă din cauza oboselii. Starea poate persista şi câteva zile până când vom ajunge să ne odihnim. Anumite lovituri la cap ne pot da senzaţie de greaţă sau chiar vomă. Dacă simţiţi aşa ceva după ce aţi suferit un accidente este bine să vă prezentanţi rapid la medic deoarece poate fi vorba despre un trauamtism cranian serios sau chiar hemoragie cerebrală“, mai spune specialistul. 

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite