Braşovul atacă programul “Leader” cu consultanţă spaniolă

Braşovul atacă programul “Leader” cu consultanţă spaniolă

Cramă spaniolă la 80 de kilometri depărtare de Madrid

Noul tip de finanţare, cu fonduri europene neambursabile, este o premieră pentru România, decizia fiind tranferată către sectorul privat. Programele vor fi derulate prin Grupurile de Acţiune Locală (GAL), la nivelul ţării existând 111 organisme de acest fel, din care 5 la Braşov.

Ştiri pe aceeaşi temă

Programul "Leader" este o oportunitate de finanţare atât pentru autorităţile locale, dar şi pentru sectorul privat din mediul rural. Noutatea acetui program european constă în faptul că, pentru acest nivel, puterea de decizie asupra proiectelor ce vor finanţate la nivelul unui GAL este transferată din zona administraţiei publice către sectorul privat.

Astfel, 51% dintre factorii de decizie la nivelul GAL sunt ONG-uri, asociaţii profesionale sau firme private, forul de conducere fiind un comitet director. Un GAL reuneşte o zona din care fac parte mai multe localităţi, judeţul Braşov, spre exemplu, fiind împărţit în cinci astfel de grupuri. Cu menţiunea că reticenţa şi indiferenţa i-a lăsat pe "dinafară" pe cei din Bran şi Moeciu.

Lecţia spaniolă

Mai mulţi primari din Braşov au plecat în zona Madrid pentru a vedea cum au aplicat aceştia proiectele şi care sunt rezultatele. Jesus Zamora, preşedintele unui dintre GAL-urile vizitate, le-a explicat avantajele "Leader":

"Aceste finanţări au în vedere nu doar o dezvoltare economică locală. Poţi crea o fabrică cu 100 de locuri de muncă, dar prin acest program se doreşte şi punerea în valoare a comunităţii şi a specificului local".

Lupta, în acest moment, este contracronometru. "Până la finele lunii aprilie trebuie înfiinţate toate aceste grupuri locale. Apoi, începe cursa pentru depunerea proiectelor la Alba-Iulia, pentru judeţele din zona Centru, la structura specilizată a Ministerului Agriculturii", a precizat Mihai Pascu, preşedintele Agenţiei de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov. 

"Braşovul are o mare şansă: atât oportunităţile excepţionale din zona turismului şi agroturismului, cât şi punerea în valoare a produselor alimentare tradiţionale", a precizat vicepreşedintele IDEL, Jose Miguel Mesa.

Tipuri de proiecte finanţate

Prin programul "Leader" se acordă fonduri nerambursabile de 20-40% din valoarea proiectului, dar nu mai mult de 200.000 de euro. De exemplu, o cramă situată la vreo 80 km de Madrid, a primit  finanţare pentru a-şi dezvolta şi un punct de degustare şi restaurant, ceea ce a dus la creşterea numărului de turişti, iar un ţăran dintr-un sat de munte, Javier Colmenar Viego, a primit bani pentru realizarea unui atelier de prelucrare a laptelui şi realizarea de brânzeturi tradiţionale.

Un alt exemplu este cel al unui atelier de fabricat gemuri şi alte conserve din legume. "Aici pregătim anual opt persoane, în special şomeri care nu şi-au găsit un timp îndelungat de lucru . Ei învaţă reţetele, modul de preparare, dar şi secrete privind  promovarea şi vânzarea produselor. Practic, ei devin specialişti care fie se angajează la firme de profil, fie îşi deschid propriile afaceri", ne-a spus Gema Parada, coordonatoarea centrului de reconversie profesională.

Bani irosiţi pe proiecte

"Am ales Spania pentru că această ţară a absorbit 110% din fondurile puse la dispoziţie de comunitatea europeană. Mai mult, avem un partener spaniol, compania IDEL, care a câştigat licitaţia pentru asigurarea consultanţei", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu. Mai mult, acesta a precizat că se impunea contractarea unor specialişti: "La început criticam primarii că nu fac proiecte. Doar anul trecut s-au cheltuit peste 6 milioane de lei pentru realizarea de documentaţii în vederea atragerii de fonduri europene, dar numai două dintre acestea au fost aprobate pentru finanţare".

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările