Braşov: Piaţa de gros este mai ieftină, dar speculativă

Cei care vor să-şi umple cămara la preţ de criză sunt invitaţi la piaţa de gros. Roşiile şi castraveţii de Galaţi, cartofii şi zarzavaturile de Prahova sau varza de Buzău ajung, de la Stupini, cu preţuri duble în pieţele din oraş.

Ştiri pe aceeaşi temă

Atmosferă de talcioc în singura Piaţă de Gros din Braşov. Comercianţii, veniţi din toate colţurile ţării, îşi areanjează marfa cât mai atractiv pentru a îmbia clienţii. Cu puţin noroc, unii dintre ei fac reduceri serioase la preţul legumelor şi al fructelor, în funcţie de cantitatea cumpărată sau de cât de multă marfă mai au de vândut în ziua respectiv.

Vânzarea începe de la miezul nopţii şi până a doua zi, la zece seara. Noi vindem kilogramul de roşii cu trei lei, pieţarii vin, cumpără şi vând dublu. Noi cumpărăm toate legumele de la producătorii din Galaţi şi venim aici să le vindem, pentru că preţurile sunt bune", ne-a spus Alexandru, unul dintre comercianţi.

 Preţuri destul de mari

Cu toate că preţurile sunt piperate şi aici, cumpărătorii nu se dau în lături. La piaţa de gros de la Stupini vin şi pieţari, patroni de magazine de cartier sau persoane particulare care cumpără cantităţi mai mari pentru consumul propriu.

Totul este din ce în ce mai scump. Nu trebuia să bage nenorocitul ăla de TVA. De exemplu, am cumpărat luna trecută roşii cu doi lei şi astăzi le-am luat cu 3,5 lei. Nu mai fac nicio afacere. Dau 50 de lei numai pe transportul până aici", a spus Andrei Szasz, din Covasna, care a venit să îşi facă aprovizionarea de la piaţa de gros din Braşov.

Cartofi mai puţini la toamnă

Piaţa de gros este „invadată" de tone de cartofi. Şi ceapa se găseşte în cantităţi industriale, însă cei care au ales afacerile cu astfel de legume spun că le merge prost în Piaţa de Gros. „Nu mai are lumea bani, nu mai e ca înainte când scăpam de marfă în câteva ore. Acum, mai e cum mai e, pentru că mai avem cartofi, dar culturile de toamnă vor fi afectate după această perioadă de ploi", ne-a spus Rozalia Tzinori, comerciantă din Râşnov.

 Şi comercianţii de ceapă se plâng de faptul că sunt nevoiţi să se întoarcă acasă cu marfa. „Vânzarea merge slab, pentru că e prea multă ceapă în piaţă", a spus Valerică Dumitrache.

Puţini dintre cei care vin în piaţă sunt producători 100%. „Am pe tarabă verdeaţă şi rădăcinoase cultivate în curtea mea. Este o afacere de familie şi de sezon. Cei de acasă se ocupă de producţie, eu mă ocup de vânzare. Dacă vine cineva să cumpere mai mult las la preţ", a spus Elena Banu, din Brătăşani, judeţul Prahova.

Cât costă legumele

Legumele din Piaţa de Gros au preţuri mai mici decât în pieţe, dar doar dacă le achiziţionaţi în cantităţi mari. De exemplu, roşiile se vând cu 3,5 lei kilogramul, cartofii şi castraveţii cu 80 de bani kilogramul, varza cu 50 de bani kilogramul, vinetele cu 2,7 lei kilogramul, iar fasolea verde 2 lei kilogramul.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările