Boala care ucide în somn. Simptomele sunt „subtile“, iar mulţi oameni nu află niciodată că sunt în pericol să moară

Boala care ucide în somn. Simptomele sunt „subtile“, iar mulţi oameni nu află niciodată că sunt în pericol să moară

Persoanele care suferă de apnee sforăie foarte mult.FOTOShutterstock.

Apneea în somn este o boală gravă care provoacă oprirea respiraţiei timp de câteva secunde de câteva zeci de ori într-o noapte.

Ştiri pe aceeaşi temă

Apneea este o boală care nu trebuie ignorată deoarece poate duce uşor la deces. „Pacienţilor care au apnee li se opreşte practic repiraţia timp de 10 până la 30 de secunde. În acest timp, creierul nu se oxigenează absolut deloc. Respiraţia se poate opri şi de câteva zeci de ori pe noapte în funcţie se severitatea bolii. De multe ori, pacienţii se trezesc cu senzaţie de sufocare şi speriaţi, dar nu îşi dau seama din ce cauză. Mulţi pacienţi nu sunt diagnosticaţi deoarece simptomele sunt subtile şi mulţi le ignoră sau le pun pe seama altor probleme“, spune Ioan Şerban, medic neurolog.

Atenţie la sforăit şi oboseală

Boala nu dă multe simptome, ci mai degrabă semnale care trebuie să ne pună pe gânduri.

„Pacienţii cu apnee sforăie mult şi dimineaţa se trezesc foarte obosiţi. Chiar dacă au dormit o noapte întreagă au senzaţia că nu s-au odihnit deloc. Pe timpul zilei apar dificultăţi de concentrare, pierderi de memorie şi oboseală tot mai accentuată. Mulţi pacienţi dau vina pe stres şi nu cred că sunt bolnavi. Persoanele apropiate observă mai des simtomele deoarece pacientţii sunt adormiţi când acestea apar. Dacă partenerul de viaţă sforăie foarte mult, scoate sunete ciudate în timpul somnul sau aveţi senzaţia că nu respiră trebuie să îi spuneţi să meargă la control“, mai spune medicul.

De ce apare şi cum se tratează boala

Există mai multe feluri de apnee. Acesta poate apărea din cauza unor defecte ale apatului respirator, dar şi din cauza unor boli cronice. „Apneea obstructivă apare atunci când pacienţii au deviaţie se sept sau polipi, amigdale mărite sau anumite defecte ale tractului respitator care pot fi din naştere. Acest tip de apnee de poate trata uşor şi de obicei se rezolvă chirurgical. Apneea apare însă foarte des la persoanele obeze, dar şi la cele care suferă de diabet sau hipertensiune arterială. În aceste cazuri este mai greu de tratat deoarece bolile cronice nu se vindecă, ci se ţin sub control. În aceste cazuri apneea apare deoarece creierul nu recepţionează corect comanda care îi spune să facă organismul să respire“, mai spune specialistul.

Pacienţii cu apnee pot muri subit în somn. „Apneea afectează inima şi creierul deoarece aceste organe nu se oxigenează în momentul în care respiraţia se opreşte. În timp, apneea poate duce la infarct sau accident vascular cerebral. Se poate muri în somn dacă boala nu este diagnosticată şi tratată la timp. Diagnosticul de poate face prin monitorizarea pacientului timp de 24 de ore în timpul somnului folosind aparatură specială. Apoi se pot lua şi măsuri. În primul rând trebuie reglată greutatea corporală, iar bolile cronice trebuie ţinute sub control. Există şi aparate speciale, un fel de măşti pe care pacienţii le poartă pe timpul nopţii şi care asigură o oxigenare bună a creierului“, mai spune medicul.

Citeşte şi:

De ce avem coşmaruri şi cum putem paraliza în somn - explicaţia specialiştilor. Care sunt oamenii cu risc mai mare de a visa urât în fiecare noapte

10 tulburări de somn ciudate şi înspăimântătoare

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: