Braila: Muzeul Brăilei împlineşte 128 de ani de existenţă

Braila: Muzeul Brăilei împlineşte 128 de ani de existenţă

Braila: Muzeul Brăilei împlineşte 128 de ani de existenţă

În 1881, pe 23 august, la castelul Peleş, regele Carol I semna decretul prin care autoriza funcţionarea în urbea Brăila a Muzeului ştiinţific

La sfârşitul săptămânii, Muzeul Brăilei se pregăteşte să strălucească în straie de sărbătoare. Duminică, pe 23 august, se împlinesc 128 de ani de la întemeierea instituţiei muzeale brăilene. În 23 august 1881, la castelul Peleş, regele Carol I semna Decretul cu nr. 2134 prin care autoriza funcţionarea în urbea Brăila a Muzeului ştiinţific dar şi a Bibliotecii publice, fondate din iniţiativă privată. Astfel că instituţia muzeală s-a născut odată cu biblioteca publică a oraşului.

În urmă cu şapte ani, Muzeul Brăilei a primit premiul Ministerului Culturii şi Cultelor pentru organizarea Centrului Cultural Nicăpetre, unde sunt adăpostite şi oferite publicului de pretutindeni peste 200 de sculpturi donate de marele artist brăilean.

Muzeul Brăilei a pregătit brăilenilor, duminică, începând cu ora 11.00 o serie de manifestări menite să marcheze împlinirea a 128 de ani de la înfiinţare. Mai întâi va fi vernisată expoziţia “Bancnote şi monede din colecţiile Muzeului Brăilei, urmată de expoziţia “Din bube, mucegaiuri şi noroi... intraţi să le vedeţi şi voi!”. A doua expoziţie prezintă descoperirile arheologice de pe strada Rubinelor nr. 1, făcute anul acesta, în iulie. Ambele expoziţii sunt realizate de secţiile istorie şi arheologie ale muzeului.

În partea a doua a manifestării vor fi lansate ultimele două volume apărute la Editura „Istros” a Muzeului Brăilei. Este vorba despre “Brăila - memoria oraşului”, volum semnat de muzeograful Maria Stoica, ce reconstituie imaginea oraşului aşa cum a fost ea păstrată de spaţiile urbane şi de “O istorie a românilor: din perioada romană până la desăvârşirea unităţii naţionale”, semnat de R. W. Seton-Watson.
La eveniment sunt aşteptaţi reprezentanţi ai unor muzee din ţară dar şi toţi prietenii Muzeului Brăilei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: