Sinistraţi în propriile curţi. Orăşenii fără canalizare care se baricadează cu saci de nisip şi şanţuri în faţa inundaţiilor

Sinistraţi în propriile curţi. Orăşenii fără canalizare care se baricadează cu saci de nisip şi şanţuri în faţa inundaţiilor

Oamenii şi-au pregătit sacii de nisip şi au săpat şanţuri prin curţi FOTO Cosmin Zamfirache

Locuitorii unui cartier din municipiul Botoşani îşi sapă singuri adevărate cazemate pentru a scăpa de inundaţii. Şi asta după ce au aşteptat în van intervenţia şi sprijinul autorităţilor. Deşi se află în municipiul reşedinţă de judeţ, respectivul cartier nu beneficiază de amenajări pluviale sau canale de scurgere, iar toată apa care se revarsă de pe străzi inundă curţile oamenilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Strada Humăriei, un cartier de case din municipiul Botoşani, se transformă în zonă sinistrată ori de câte ori plouă abundent. În ultima săptămână, de două ori, ploile torenţiale au făcut ravagii în curţile oamenilor. De altel de fiecare dată când văd nori pe cer, localnicii trăiesc un adevărat coşmar. ” Strada este mai înaltă iar casele sunt mai jos în comparaţie cu aceasta. Toată apa se scurge în curţile noastre. 
 
Stăm cu frica în sân de fiecare dată când plouă. Ultima dată aveam apă până la genunchi. Eram speriată fiindcă mama era bolnavă şi am sunat la 112 că apa tot creştea”, spune Florentina Dănilă,o învăţătoare care locuieşte pe această stradă. Disperaţi, oamenii au cerut ajutor autorităţilor, mai ales că la ultimele ploi, nivelul apei a atins cote alarmante. ”Am fugit şi mi-am dus toate animăluţele, mai ales puii, la înălţime că le îneca. A fost groaznic. A venit apă foarte mare”, spune Mihaela Tiritelnicu.
 
Stradă în stare de asediu
 
În lipsa unui răspuns prompt la plângerile acestora, locatarii caselor de pe strada Humăriei au pus mână de la mână şi au improvizat un adevărat sistem pluvial. Au săpat şanţuri prin curţi, pe la marginea caselor. Mai mult decât atât au saci cu nisip pregătiţi pentru a se baricada în case. ”Toată curtea mea este numai şanţuri. Am pus mâna pe hârleţ, toţi oamenii care suntem în aceeaşi situaţie şi ne-am făcut singuri sistemul de scurgere. Dar nu este suficient evident. Avem sacii de nisip stivuiţi bine. Dacă plouă iarăşi, tragem sacii, baricadăm uşa, încercăm să blocăm şuvoiul şi ne rugăm. 
Şanţuri prin faţa caselor FOTO Cosmin Zamfirache
 
Facem adevărate cazemate în oraş, în secolul XXI”, spune Dănilă Florentina. La fel a procedat şi Mihaela Tiritelnicu. Femeia se baricadează când vine ploaia şi se gândeşte cu groază că toată apa riscă să-i deterioreze casa. ”Toată apa se adună la fundaţia casei, o şubrezeşte. Când văd norii mă panichez. Am săpat şanţuri, ne pregătim cu saci cu nisip. Nu mai putem aştepta la nesfârşit să vină cineva de la Primărie”, spune femeia. Oamenii sunt speriaţi mai ales fiindcă la Botoşani, până pe 11 iunie se anunţă un nou cod galben. 
 
Inundaţii din cauza modernizărilor la canalizare
 
Zona este inundabilă atât din cauza diferenţei de nivel,dar mai ales a lipsei canalelor colectoare sau de scurgere. Oamenii spun că societatea de apă canalizare a judeţului, Nova Apaserv, le-a astupat şi singurul canal care putea prelua o parte din ape. Culmea, printr-un proiect de modernizare a reţelei de apă şi canalizare, care nu cuprindea şi un sistem pluvial pentru case. Nu există niciun sistem pluvial în zonă FOTO Cosmin Zamfirache
 
”Acum doi ani, au venit cei de la Nova Apaserv şi au schimbat reţeaua de apă şi canalizare. Dar acele schimbări au vizat reţeaua casnică. Noi le-am sesizat că astupă gura de canal. Le-am spus că ne vor nenoroci. Mi-au spus că nu este în proiect şi au făcut cum au ştiut ei şi iată ce păţim”, spune Dănilă Florentina. 
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: