Cum îşi bat joc autorităţile de zeci de familii din Botoşani. „Îmi este şi ruşine să chem pe cineva aici pe stradă“

Cum îşi bat joc autorităţile de zeci de familii din Botoşani. „Îmi este şi ruşine să chem pe cineva aici pe stradă“

Strada Grănceri din municipiul Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache

Oamenii au ajuns la capătul răbdărilor după ce la fiecare ploaie strada şi curţile lor sunt inundate ca după potop. De vină ar fi o canalizare realizată cu fonduri europene, dar care nu a fost proiectată pentru a face faţă precipitaţiilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Strada Grăniceri se află la nici un sfert de oră de centrul municipiului Botoşani, mergând pe jos. O zonă de case, unde trăiesc zeci de familii care au investit sume importante în locuinţe şi confort, însă care se plâng că au parte de condiţii de trai jalnice, mai rău ca-ntr-un sat izolat de pe malurile Prutului. Drumurile pe care trebuie să circule zilnic sunt rupte în două şi în plus, la fiecare ploaie, din cauza canalizării proaspăt reabilitate cu fonduri europene, dar prost concepută, strada se transformă într-un fluviu, iar apa care le intră în curţi le distruge garduri, case şi culturi. 
 
Localnicii spun că au ajuns la capătul răbdărilor, mai ales că sunt nevoiţi să plătească taxe de oraş. „Ce oraş, domne?!?! Eu, când mă duc să-mi plătesc şi taxele, că sunt suficient de fraier să le plătesc, la condiţiile astea le spun să treacă acolo satul Grăniceri, nu municipiul Botoşani! Îmi este şi ruşine să chem pe cineva cu maşina să o rupă-n două pe şantul ăsta, că drum nu pot să-i zic. Iar când plouă, barcă ne trebuie, că altfel nu facem faţă pe stradă. Îşi bat joc de noi“, spune unul dintre localnici.     
 

„Ce vrei, domne’, să-ţi fac eu strada?!?“

 
Dumitru Dănilă are peste 70 de ani şi trăieşte de jumătate de secol pe strada Grăniceri. Bătrânul spune că mereu au fost probleme cu sistemul de canalizare în zonă, deşi s-au cheltuit bani europeni pentru realizarea şi mai apoi extinderea lui. Moş Dănilă spune că oamenii s-au bucurat când atunci când autorităţile, în special Consiliul Judeţean, prin operatorul de apă au tras reţea de canalizare pe strada Grănicerilor. Bucuria a ţinut însă numai până la prima ploaie. Acum doi ani, după prima etapă de extindere a reţelei de canalizare, fecalele au început să curgă pe străzi, iar localnicii obligaţi să îndure. Iniţial, autorităţile au ridicat din umeri.
 
 Dumitru Dănilă ştie bine povestea străzii FOTO Cosmin Zamfirache
 
„Acum doi ani, curgeau fecalele pe stradă. Au făcut canalizare pentru epurarea mizeriei până la colţul străzii în deal, dar nu au mai continuat şi în vale, de-a lungul străzii. Când veneau ploile, se înfunda mai sus, la deal, şi ieşeau toate mizeriile pe stradă. Am fost la Primărie, că nu mai puteam aşa. Acolo mi-au zis chiar răstit: «Ce vrei, domne, să-ţi fac eu strada?». Dar nu-i a mea strada, e a statului, i-am răspuns. Trăim la oraş şi vrem şi noi condiţii, dacă tot ne iei impozit ca la ceilalţi“, spune bătrânul. După alte intervenţii pe la Consiliul Judeţean într-un final, anul trecut a fost extinsă reţeaua de canalizare de-a lungul întregii străzi. Dar pe Grăniceri o nouă canalizare a însemnat o nouă problemă.
 

„S-a făcut de mântuială“

 
Pe scurt, strada Grănicerilor coboară într-o vale, aflându-se într-o poziţie mai joasă faţă de străzile care o înconjoară. Din această cauză, toate apele, atunci când plouă, se revarsă pe strada respectivă. Noua extindere de canalizare, cea care urma să rezolve problema fecalelor deversate pe străzi, nu a ţinut cont de acest lucru, spun localnicii. Noua canalizare a fost făcută cu nişte cămine colectoare care nu fac faţă cantităţilor mai însemnate de apă de ploaie. Pe deasupra, străzile nu au nici rigole sau alte amenajări pluviale. În aceste condiţii, aproape fiecare ploaie se transformă în coşmar pentru cei care locuiesc pe Grănicerilor. „Toate ploile care vin de pe străzile de sus se scurg aici. Nu este nicio instalaţie de capatare a apei. S-a făcut de mântuială“, spune Dumitru Dănilă. 
 
Carmen Moarea, o altă localnică de pe această stradă, spune că oamenii au atras atenţia inginerilor aflaţi la faţa locului în timpul amenajării canalizării că nu există suficientă înclinaţie pentru scurgerea completă a apelor de ploaie. „Ştiau încă din timpul lucrărilor că nu se face bine. Noi i-am anunţat că nu există «cădere». Nu ne-au băgat în seamă şi au continuat lucrările fiindcă aveau termen şi s-au spălat pe mâini“, spune botoşăneanca.
 
 Oamenii cer diminuarea taxelor FOTO Cosmin Zamfirache
 
Astfel, susţin localnicii, canalizarea nu are nici înclinaţia suficientă pentru a lăsa apa de ploaie să curgă, nici nu dispune de amenajări pluviale capabile să capteze cantităţile mari de apă de ploaie. În aceste condiţii, curţile oamenilor se inundă la fiecare ploaie. „Ne intră apa în curţi, ajunge la temelie, ne provoacă pagube. Efectiv mi-a distrus gardul. Nu se poate aşa ceva. Ne distrugem tot ce am reuşit să agonisim. Prăpăd în grădină, prăpăd peste tot. Când plouă parcă este fluviu pe stradă şi în curţi. Efectiv oamenii nu pot merge pe stradă”, spune Carmen Moarea. 
 
Oamenii au făcut memorii, au fost în audienţe la Nova Apaserv, operatorul de apă care a implementat proiectul, dar până în prezent, s-au ales doar cu un număr de înregistrare.
 

Instalaţiile nu fac faţă ploilor abundente

 
Reprezentanţii Nova Apaserv recunosc că este o problemă în zonă. Cristina Panait, unul dintre directorii companiei, spune că este un cămin colector în zonă, dar că nu face faţă ploilor de peste 50 de litri pe metru pătrat, adică exact debitul de pe strada Grăniceri. Abia pe viitor, spun reprezentanţii Nova Apaserv, vor lua în calcul mărirea capacităţii canalelor colectoare. Mai mult, Primăria ar trebui să amenajeze rigole care să ajute canalizare să facă faţă. Instalaţia de canalizare a fost făcută pe fonduri europene în cadrul unui mare proiect de reabilitare a instalaţiilor pe municipiul Botoşani în valoare de câteva milioane de euro. 
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: