Unde va fi construit primul parc industrial din Maramureş. Va avea, pentru început, 34 de hectare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baia Sprie va avea primul parc industrial din judeţ     Foto: cniptbaiasprie.ro
Baia Sprie va avea primul parc industrial din judeţ     Foto: cniptbaiasprie.ro

Există deja mai multe cereri de la potenţiali investitori, care ar vrea să dezvolte afaceri în judeţ. Pentru realizarea lui, suprafaţa de teren necesară a trecut din domeniul public al oraşului Baia Sprie, în cel al judeţului.

Parcul industrial de la baia Sprie va fi primul obiectiv de acest fel construit în Maramureş, deşi discuţii au mai fost pe acestă temă, însă realizarea lor s-a lăsat aşteptată. 

Există deja numeroase cereri de la posibili investitori care şi-au exprimat intenţia de a dezvolta afaceri ân Maramureş. Pentru asta, prima etapă pentru crearea condiţiilor necesare a fost identificarea terenurilor necesare dezvoltării parcurilor industriale. Asta după ce anul trecut, în 2021, a fost înfiinţată Societatea Parcuri Industriale Maramureş S.A., care se ocupă de implementarea acestui obiectiv de investiţii.

În acest sens, în ultima şedinţă de consiliu ce a vaut loc la sfârşitul săpămânii trecute s-a votat proiectul de hotărâre care prevede trecerea unui teren în suprafaţă totală de 34 de hectare, din domeniul public al UAT Baia Sprie în domeniul public al judeţului Maramureş.

De asemenea, există posibilitatea extinderii până la 50 de hectare a acestei suprafeţe.

Finanţarea dezvoltării acestei zone industriale va fi asigurată din fondurile Consiliului Judeţean Maramureş.

„Destinaţia acestui teren pe care îl preluăm din domeniul public al UAT Baia Sprie în domeniul public al judeţului Maramureş este clară, şi anume construirea unui parc industrial, primul din judeţul nostru.

În ceea ce priveşte drumurile de acces către zona industrială din Baia Sprie, vom începe să lucrăm la realizarea lor încă din luna iulie 2022, în parteneriat cu Societatea Drumuri şi Poduri Maramureş SA.

Avem deja multe cereri de la investitori care doresc să dezvolte afaceri în Maramureş, lucru care ne motivează o dată în plus să realizăm aceste zone industriale, să dezvoltăm economia judeţului şi să oferim maramureşenilor condiţii de trai mai bune, la ei acasă.”, a declarat Ionel Bogdan, preşedintele administraţiei judeţene.

Zone industriale vor mai fi construite în Fărcaşa, pe o suprafaţă de 20 de hectare, şi în Şomcuta Mare, 10 hectare. Acestea vor fi dezvoltare prin fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional - POR.

Construirea de parcuri industriale în Maramureş ar stimula investiţiile directe în judeţ şi ar avea potenţialul de a aduce dezvoltare şi creştere economică.

Avantajele pe care le aduce un parc industrial

Potrivit Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei parcul industrial reprezintă o zonă delimitată în care se desfăşoară activităţi economice, de cercetare ştiinţifică, de producţie industrială şi servicii, de valorificare a cercetării ştiinţifice şi/sau de dezvoltare tehnologică, într-un regim de facilităţi specifice, în vederea valorificării potenţialului uman şi material al zonei.

Titlul de parc industrial conferă administratorului şi rezidenţilor parcului dreptul la următoarele măsuri de sprijin (reprezintă ajutor de stat/minimis şi se acordă cu respectarea prevederilor comunitare în materia ajutorului de stat):

-scutire de la plata taxelor percepute pentru modificarea destinaţiei sau pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului aferent parcului industrial;

-nu se datorează impozit/taxă pe terenuri, corespunzător terenului aferent parcului industrial,

-nu se datorează impozit/taxă pe clădiri, corespunzător clădirilor care fac parte din infrastructura parcului industrial,

-scutiri, numai cu acordul autorităţilor administraţiei publice locale, de la plata oricăror taxe datorate bugetelor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale pentru eliberarea oricăror certificate de urbanism, autorizaţii de construire şi/sau autorizaţii de desfiinţare de construcţii pentru terenurile şi clădirile din infrastructura parcului, ce fac parte integrantă din parcul industrial;

-alte facilităţi ce pot fi acordate, potrivit legii, de autorităţile administraţiei publice locale.

Cine pot fi administratori, fondatori sau rezidenţi

Administratorul parcului este o persoană juridică de drept privat, română şi/sau străină, înfiinţată în condiţiile legii de către fondatori cu scopul de a constitui un parc industrial, de a dobândi şi deţine titlul de parc industrial, eliberat potrivit prevederilor prezentei legi de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, respectiv de a gestiona şi administra, în conformitate cu Legea nr. 186/2013, cu modificările şi completările ulterioare, parcul industrial.

Fondatori pot fi unităţi administrativ-teritoriale, persoanele fizice sau juridice de drept privat, române ori străine, împreună sau separat, care iniţiază constituirea unui parc industrial, conform Legii nr. 186/2013, cu modificările şi completările ulterioare.

Rezidentul parcului poate fi orice operator economic, persoană juridică română şi/sau străină, ONG-uri, instituţii de cercetare şi alte unităţi care nu au personalitate juridică, care funcţionează conform legii şi desfăşoară activităţi economice, de cercetare ştiinţifică, de valorificare a cercetării ştiinţifice şi/sau de dezvoltare tehnologică, agroindustriale, logistice şi inovative, industriale etc., în cadrul parcului industrial. 

Vă recomandăm să mai citiţi şi:

O adolescentă dezvăluia ruşilor poziţiile soldaţilor şi echipamentelor armatei ucrainene. Fata riscă închisoare pe viaţă

Un fost premier al Rusiei îl critică dur pe Putin: „E de nerecunoscut”. Care sunt următoarele ţinte ale Kremlinului, dacă Ucraina pică

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite