FOTO Oameni cu dizabilităţi ţinuţi în cuşti, în Sighetu Marmaţiei: „situaţie dramatică ce încalcă toate tratatele internaţionale de drepturile omului”

FOTO Oameni cu dizabilităţi ţinuţi în cuşti, în Sighetu Marmaţiei: „situaţie dramatică ce încalcă toate tratatele internaţionale de drepturile omului”

Imagini publicate de Centrul de Resurse Juridice. FOTO: CRJ

Centrul de Resurse Juridice şi Tonal lansează un apel urgent la acţiune, urmare a unor situaţii deosebit de grave identificate la Centrul pentru de Recuperare pentru Persoane cu Handicap (fosta secţie de dermatologie din curtea Spitalului Municipal) şi la Secţia de psihiatrie I Bărbaţi din cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş. Opt persoane cu dizabilităţi psihosociale şi intelectuale erau închise în cinci cuşti.

Centru de Resurse Juridice a făcut publică situaţia dezastruasă a pacienţilor din Centrul pentru de Recuperare pentru Persoane cu Handicap (CRRPl) şi la Secţia de psihiatrie I Bărbaţi din cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei,
 
 
„Situaţiile observate de CRJ şi Tonal încalcă drepturile fundamentale ale omului.
 
La CRRPH Sighetu Marmaţiei  (centrul din curtea Spitalului Municipal) la orele 13:30:
 
Opt persoane cu dizabilităţi psihosociale şi intelectuale erau închise în cinci cuşti; cuştile sunt de aproximativ 2,5 m înălţime, cu ramă metalică şi plexiglas transparent;

Trei persoane erau legate cu cămăşi şi fâşii din cârpe;

Canalizarea se deversa în spatele clădirii, pe sol – miros pestilenţial de fecale în curtea în care beneficiarii ar trebui să îşi petreacă timpul;

Nu există personal specializat şi singurii care ar fi putut desfăşura activităţi cu cei 30 de beneficiari ai centrului erau o asistentă medicală şi trei infirmieri;

Singurele informaţii disponibile la faţa locului erau exclusiv de ordin medical; nu au fost prezentate planurile de intervenţie psiho-socială.
 
Fotografie publicată de CRJ, 
 
 
La Secţia de Psihiatrie I ”Bărbaţi” Sighetu Marmaţiei:
 
Condiţii insalubre, aglomerare, lipsă de personal specializat, subfinanţare importantă;

Situaţii cu risc ridicat de vătămare, autovămare şi agresivitate;

Dificultăţi procedurale majore în internarea pacienţilor, în relaţia cu serviciul de ambulanţă;

Terapie exclusiv medicamentoasă (fără programe psihoterapeutice);

Dificultăţi în gestionarea internărilor nevoluntare;

Discriminare pe criterii diagnostice prin aglomerarea secţiilor de psihiatrie de la Sighetu Marmaţiei, cu cea mai grea cazuistică din Maramureş”, se arată pe site-ul CRJ. 
 
 

„Solicităm deplasarea şi intervenţia de urgenţă a Ministrului Sănătăţii, doamna Sorina Pintea”

 
„Suntem martorii unei situaţii dramatice, situaţie rămasă încremenită în timp, în trecut, ce încalcă toate tratatele internaţionale de drepturile omului: Convenţia europeană a Drepturilor Omului; Convenţia ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi; Pactul Internaţional cu privire la Drepturile Civile şi Politice; Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene; Convenţia privind drepturile omului şi biomedicina de la Oviedo. Imaginile din instituţiile vizitate sunt o reflexie a priorităţilor şi a valorilor morale ale societăţii noastre”, se arată pe site-ul CRJ. 
 
 
În final, CRJ a solicitat „deplasarea şi intervenţia de urgenţă a Ministrului Sănătăţii, doamna Sorina Pintea, a Preşedintelui Consiliului de Monitorizare pentru implementarea Convenţiei privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, domnul Florinel Butnaru, a Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii din subordinea Avocatului Poporului, doamna Magda Ştefănescu, a Preşedintelui Consiliului Judeţean, domnul Gabriel Valer Zetea, a Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii şi Inspecţie Socială Maramureş şi a Directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, doamna Alina Coste Mădăraş.”
 
 
 

Ce spune managerul Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei

 
Radu Dan, managerul Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei, susţine că la Secţia de Psihiatrie I ”Bărbaţi” din cadrul spitalului: „Nu sunt condiţii insalubre. În schimb, într-adevăr, e aglomeraţie pentru că Poliţia aduce la noi pe toţi infractorii până se decide dacă vor fi închişi sau nu, noi fiind singura unitate cu secţie închisă. Cei mai mulţi dintre aceştia nu asiguraţi, deci sunt îngrijiţi din banii spitalului pe care nimeni nu-i decontează. Subfinanţarea şi lipsa de personal este la fel ca în toate spitalele”.   Mangerul mai spune că în spital nu sunt condiţii atât de rele, având în vedere că de curând a fost instalat aer condiţionat în saloane şi au fost reabiltiate toaletele. 
În ceea ce priveşte pacienţii din cuşti, managerul susţine că aceştia ţin de Centrul pentru de Recuperare pentru Persoane cu Handicap, care este, practic, o altă instituţie care este doar găzduită în clădirea Spitalului Municipal. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: