VIDEO După ce i-a lăsat pe băcăuani fără apă, Compania Regională de Apă Bacău  va creşte preţul cu 15%, pentru acoperirea unor datorii

VIDEO După ce i-a lăsat pe băcăuani fără apă,
Compania Regională de Apă Bacău  va
creşte preţul cu 15%, pentru acoperirea unor datorii

Răzvan Găină şi Petruş Rădulescu cred că pentru avaria majoră din sistemul de distribuţie a apei este vinovată natura

Răzvan Găină, directorul CRAB, crede că avaria care i-a lăsat pe băcăuani fără apă ar fi putut fi provocată de cutremurul de acum două luni dar şi de trepidaţiile produse de maşini sau trenuri. Băcăuanii care vor sesiza că au avut apa la robinete maro ar putea primi o reducere de 30% pentru consumul din cele trei zile cu program restricţionat. „Picătura care umple paharul“ este creşterea preţului prognozată pentru luna februarie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Defecţiunea produsă la 16 kilometri de Valea Uzului a avut cauze naturale, afirmă conducerea Companiei Regionale de Apă Bacău, care, astăzi, într-o conferinţă de presă a încercat să facă un exerciţiu de imagine. Băcăuanii se pot aştepta şi pe viitor la apă neagră la robinete, care este potabilă, potrivit directorului tehnic, Petruş Rădulescu, din punct de vedere bacteriologic. În acelaşi timp, Răzvan Găină a explicat cum merge apa prin ţevi de la Valea Uzului, unde este captată şi cum ajunge ea la băcăuani. Avaria a apărut la o lucrare de acum cinci ani, ieşită din garanţie, care a costat CRAB dar şi pe băcăuani, câteva milioane de euro.  „În fiecare zi avem 5-6 intervenţii mai mici. A fost problema asta mare, care s-a văzut, dar să nu vă închipuiţi că nu avem treabă. Nouă nu ni se poate imputa nimic. Sistemul este vechi, am acţionat cât de repede am putut. Conducta se află sub un drum, este acolo şi o cale ferată şi a mai fost şi cutremurul ăsta de acum două luni, care a fost destul de mare. La orice problemă cu această conductă, problemele vor fi identice, sperăm să nu se repete, dar nimic nu e sigur. Conductele sunt noi, de vreo 5 ani, dar sunt ieşite din garanţie“, a spus Răzvan Găină, directorul general al Companiei Regionale de Apă Bacău (CRAB).

Petruş Rădulescu afirmă că echipele Companiei Regionale de Apă, care au reparat ţeava, au fost foarte eficiente, dar că a mai durat până când a fost golită ţeava în diametru de un metru, pe o lungime de 16 kilometri. „Este complicată intervenţia, ţeava are diametrul de un metru, trebuie buldoescavatoare, macarale. Treaba nu este aşa simplă. Costurile întregii lucrări (reparaţii şi tone de apă pierdute) vor fi suportate de noi, este „afacerea noastră“,  a spus Rădulescu.

 

CRAB are datorii la bănci de peste 15 milioane de euro, din cofinanţarea unor proiecte cu finanţare europeană

 

Compania de Apă din Bacău a solicitat Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Bacău, din care fac parte acţionarii Primăria Bacău şi Consiliul Judeţean Bacău, să crească preţul la apă cu 15-16%, motivat de faptul că trebuie să returneze credite de peste 15 milioane de euro. „Deocamdată nu a fost aprobată creşterea tarifului la apă, cerută pe baza unei expertize. Am avut credite luate pentru finanţări ISPA iar acum avem o investiţie majoră pe POS Mediu, pentru care am făcut o refinanţare“, a mai spus Răzvan Găină.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările