Sindicatul EUROPOL, despre intervenţia la oribila crimă dublă de la Oneşti: „Ne-a demonstrat haosul instituţional”

Sindicatul EUROPOL, despre intervenţia la oribila crimă dublă de la Oneşti: „Ne-a demonstrat haosul instituţional”

Sindicatul poliţiştilor europeni arată, într-o analiză postată pe site-ul propriu, că au existat numeroase probleme nu numai la intervenţia propriu-zisă din timpul incidentelor dramatice, ci şi în organizarea de ansamblu a activităţii de ordine publică.

Oribila crimă din oraşul băcăuan Oneşti, în urma căreia doi oameni au fost ucişi de un individ violent chiar în timpul intervenţiei forţelor de ordine, scoate la iveală noi şi noi elemente contextuale alarmante.

Sindicatul european al poliţiştilor EUROPOL a postat pe site-ul propriu o analiză în care identifică toate punctele vulnerabile ale acţiunii judiciare din timpul incidentelor, dar şi problemele generale ale sistemului de apărare a ordinii publice.

Iată în continuare punctul de vedere al EUROPOL.

„Un bărbat de 68 de ani sună la 112 şi anunţă că a sechestrat 2 bărbaţi pe care i-a găsit în apartamentul pe care l-a pierdut şi ca le va da drumul doar dacă primeşte o sumă de bani. Primul echipaj de ordine publică ajunge la faţa locului, confirmă apelul şi transmite primele informaţii către dispecerat. Li se spune să aştepte şi să asigure perimetrul.

Scenariul 1

Sunt chemaţi poliţiştii disponibili (de la nivelul Poliţiei Oraşului Oneşti) pentru a interveni în forţă în apartament, cu riscul ca agresorul, la primele semne ca se încearcă spargerea uşii, să îi atace cu cuţitul pe cei doi ostatici. Iar poliţiştii să execute foc asupra agresorului care nu avea de gând să se supună somaţiilor.

Observaţie: La nivelul municipiului Oneşti exista o singură patrulă de ordine publică. Nu există în dotarea poliţiştilor de ordine publică echipamentele necesare pentru a forţa/sparge uşa unui imobil. Poliţiştilor nu li s-a asigurat pregătirea tactică pentru cazurile de atacuri cu cuţitul.

Scenariul 2

Se aşteaptă echipa serviciului de acţiuni speciale, un trăgător se poziţionează pe acoperişul blocului din partea opusă sau în balcoanele din lateral, aşteaptă momentul oportun când agresorul apare la geamul balconului şi execută foc la nivelul pieptului, cu riscul de a-l ucide pe agresor.

Observaţie: Poliţiştii din cadrul structurilor de acţiuni speciale nu au pregătirea, armele şi muniţia potrivită pentru acest tip de intervenţie. Pentru scenariul 1 şi 2 mass media ar fi lansat concluzii de genul: „pensionar ucis fără milă”, „poliţiştii execută un bătrân neajutorat care a rămas fără casă”, „a fost împuşcat doar pentru că flutura un cuţit” sau „poliţiştii au ales să îl împuşte în loc să dialogheze”.

Scenariul 3

În timpul negocierilor purtate cu agresorul, echipa de intervenţie aşteptă momentul oportun, îi distrage atenţia agresorului şi din balconul de la etajul superior, prin rapel, pătrunde în apartament şi imobilizeză agresorul, cu riscul ca acesta să reuşescă să se rănească cu cuţitul pe care îl avea în mână sau chiar să atace ostaticii. Mai mult există şi riscul rănirii luptătorilor.

Observaţie: Niciun poliţist din cadrului serviciului de acţiuni speciale din niciun inspectorat de poliţie judeţean nu a fost calificat ca „alpinist” pentru a realiza astfel de acţiuni şi nici nu există echipamente de acest gen în dotare.

Scenariul 4

Este cel pe care l-am văzut cu toţii la televizor şi care ne-a demonstrat încă o data haosul instituţional în momente critice.

La „rece” este uşor să analizăm şi să ne dăm cu părerea despre o acţiune care avea multe necunoscute şi puţine certitudini. Peste toate acestea, un lucru doare rău: decesul a două persoane care puteau fi salvate. Iar ezitările au fost generate de o lipsă de asumare de către cei prezenţi, mai ales că la 40 minute de la apelul de urgenţă, la faţa locului a ajuns şi procurorul de serviciu”.

Vă recomandăm şi:

De ce a fost arestată preventiv soţia criminalului de la Oneşti. Înfundată de obiectele găsite în poşetă

Gazetarul Cristian Tudor Popescu spune că autorităţile îi au pe conştiinţă pe cei doi electricieni omorâţi la Oneşti

Cum explică poliţiştii intervenţia de la Oneşti. „Negocierea cu un agresor nu are durată“ VIDEO

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările