Medic acuzat că ar fi primit o şpagă de câteva sute de lei, 7 pachete de cafea şi două cutii de bomboane, condamnat şi interzis să mai profeseze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un medic din cadrul Dispensarului Pneumoftiziologic al Spitalului Municipal Bacău a fost condamnat, în primă instanţă, şi i s-a interzis dreptul de a mai profesa, fiind acuzat de fapte de corupţie. Sumele de bani reţinute de anchetatori cu titlul de mită sunt, în majoritatea cazurilor, derizorii. Alături de medicul pneumoftiziolog a fost condamnată şi asistenta medicală din cadrul cabinetului.

Doctoriţa Elena Rusu a fost condamnată de Tribunalul Bacău la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru luare de mită în formă continuată şi interzicerea dreptului de a mai profesa ca medic timp de trei ani, după rămânerea definitivă a sentinţei. 

Judecătorii i-au stabilit medicului inculpat o perioadă de supraveghere de trei ani, timp în care va trebui să respecte o serie de obligaţii, să urmeze un program de reintegrare socială, dar şi să presteze 80 de zile de muncă în folosul comunităţii la Primăria Oneşti sau la un centru social din localitate. De asemenea, judecătorii îi interzic medicului să părăsească România în perioada de supraveghere, fără încuviinţarea instanţei. 

În cazul asistentei medicale Laura Abagiu, instanţa a dispus condamnarea acesteia la doi ani de închisoare cu suspendare şi interzicerea dreptului de a exercita profesia, având stabilit acelaşi program de supraveghere, respectiv obligaţii, ca şi medicul Elena Rusu. 

Decizia Tribunalului Bacău, nu este definitivă, fiind contestată atât de medic, cât şi de procurori care doresc o pedeapsă mai aspră.

Anchetă ”din oficiu”

Ancheta în acest caz a fost instrumentată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, care precizează s-au sesizat din oficiu că medicul Elena Rusu din Oneşti ar lua bani de la pacienţi, în schimbul consultaţiilor oferite. Faptele reţinute în sarcina doctoriţei s-au petrecut în anul 2015!

Timp de o lună de zile, medicul din Oneşti a fost monitorizat şi interceptat zi de zi de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie, care, într-un final, au organizat şi un flagrant. Medicul fiind surprins după ce a primit 50 de lei de la un pacient pe care îl consultase. Interceptările ambientale anexate la dosar surprind momentele în care pacienţii oferă diverse sume de bani medicului, cel mai adesea 50 de lei, câte un pachet de cafea, ciocolată sau câte o cutie de bomboane. Însă nu este surprinsă solicitând respectivele sume de bani, ci doar mulţumind pentru atenţiile oferite de pacienţi.

Potrivit actelor de urmărire penală, cea mai mare sumă primită de la un pacient a fost 100 de lei, iar cea mai mică 25 de lei. În total, medicului Elena Rusu i se reţine că în perioada monitorizării (martie-aprilie 2015) ar fi încasat de la 40 de pacienţi 1.735 de lei, şapte pachete de cafea şi două cutii cu bomboane.  

În faţa judecătorilor, atât medicul, cât şi asistenta medicală, acuzată că intermedia luarea sumelor de bani, şi-au recunoscut faptele, beneficiind de reducerea limitelor de pedeapsă cu o treime. 

”Infracţiunile de corupţie sunt infracţiuni de pericol, rezultatul fiind prezumat şi constă întotdeauna în crearea unei stări de pericol pentru îndeplinirea îndatoririlor de serviciu de către funcţionari şi implicit pentru unităţile şi instituţiile unde aceştia sunt angajaţi. În raport de fapta comisă de către inculpatele Rusu Elena şi Abageru Laura, de modalitatea în care a fost săvârşită numărul mare al actelor materiale, este necesară aplicarea pedepsei complementare a interzicerii dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita activitatea sau profesia în executarea căreia au săvârşit fapta (...) 

Fiind stabilită vinovăţia celor  două inculpate se va dispune condamnarea acestora , stabilirea pedepsei pentru fiecare se va face în raport de gravitatea infracţiunii săvârşite şi periculozitatea inculpatelor care se evaluează având în vedere criteriile generale de individualizare a pedepsei, respectiv împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, starea de pericol concret pentru valoarea socială ocrotită prin normele de incriminare, rezultatul produs, motivul săvârşirii infracţiunii, conduita celor două inculpate după comiterea faptei şi în timpul procesului, nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială”, au motivat judecătorii din Bacău decizia.

Dosarul a fost înaintat Curţii de Apel Bacău, care va pronunţa sentinţa definitivă în acest caz. 

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite