Directoarea din Bacău care s-a autoangajat şi ca zilier

Directoarea din Bacău care s-a autoangajat şi ca zilier

Fosta şefă de la Spaţii Verzif era în acelaşi timp şi un simplu muncitor necalificat FOTO: Adevărul

Viorica Marcu, actual deputat USL şi fosta şefă a Direcţiei Servicii Publice de la Primăria Bacău, a încasat bani, timp de un an şi jumătate, şi ca zilier în direcţia pe care ea însăşi o conducea

Ştiri pe aceeaşi temă

Din luna aprilie 2011, de când a intrat în vigoare Legea Zilierilor, şi până în decembrie 2012, când a devenit deputat USL, Viorica Marcu, pe atunci director executiv al Direcţiei de Servicii Publice din Primăria Bacău, a încasat nu doar salariul de director, ci şi venituri de zilier la aceeaşi direcţie pe care o conducea. Ea se ponta ca muncitor necalificat în zilele de sâmbătă şi duminică în direcţia pe care o conducea în restul zilelor săptămânii.

În tot acest timp, Viorica Marcu a încasat suma de 54 de lei pentru fiecare zi de sâmbătă şi duminică începând cu luna aprilie 2011 şi până în decembrie 2012, când a obţinut funcţia de deputat USL într-unul dintre colegiile băcăuane şi a fost nevoită să renunţe la funcţia din Primăria Bacău.

Neregula a fost descoperită de inspectorii Curţii de Conturi, însă raportul cu concluziile controlului va fi făcut public abia luna viitoare. În cazul în care se va decide că banii au fost încasaţi ilegal şi că la mijloc este vorba despre un conflict de interese, Viorica Marcu trebuie să returneze la bugetul local suma de aproximativ 9.000 de lei.

„Nu văd nicio neregulă!“

Ovidiu Popovici, secretarul Primăriei Bacău, este convins că Viorica Marcu nu a încălcat niciun act normativ şi că activitatea de zilier este una perfect legală, chiar dacă ea însăşi era în acelaşi timp şi muncitor necalificat şi director executiv. „Era o problemă dacă era funcţionar public, însă dumneaei a fost personal contractual. Prin urmare, nu există nicio lege care să oprească un angajat al Primăriei să presteze o muncă suplimentară şi să fie remunerată pentru activitatea depusă“, a declarat secretarul Popovici.

Elena Brumă, secretarul Consiliului Judeţean Bacău, afirmă că este uluitor faptul că Viorica Marcu a putut fi în acelaşi timp şi director executiv, şi zilier, însă afirmă că nu pare să fie la mijloc vreo încălcare a vreunei legi. „Aşa, când auzi, e aproape şocant, însă dacă o iei pe lege, nu văd unde a greşit. Ea figurează ca personal contractual şi pe Codul Muncii, nu văd nicio neregulă. Nu există niciun act normativ pe care să-l fi încălcat. Nu ştiu cât de etic e, dar de legal, e legal! E interesantă ca practică! Aproape că mi-e greu să înţeleg cum de i-a trecut prin cap unui şef de serviciu să facă aşa ceva“, a afirmat secretara Consiliului Judeţean Bacău.

„Banii au fost pentru mine o gură de oxigen!“

Deputata USL Viorica Marcu recunoaşte că aproape un an şi jumătate a lucrat la zilier în cadrul Direcţiei pe care o conducea, însă este convinsă că nu a încălcat nicio lege. „După disponibilizările făcute de Boc în 2010, la serviciul pe care eu îl conduceam, am rămas o mână de oameni. Apoi s-a dat Legea Zilierilor şi pentru mine a fost ca o gură de oxigen. Sâmbăta şi duminica erau zilele mele libere, şi în acest timp am fost coordonator, adică supraveghetor la unele lucrări de măturat sau de îngrijire a spaţiilor verzi. Nu e nimic ciudat în asta! Am făcut o muncă şi pentru ea am fost recompensată!”, a declarat deputata Viorica Marcu.

ANI: „Cu siguranţă e ceva în neregulă“

Reporterii „Adevărul“ l-au contactat pe Horia Georgescu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, căruia i-a expus cazul Vioricăi Marcu, şefă la Spaţii Verzi în zilele lucrătoare şi zilier în weekend. Cazul i-a fost expus ipotetic, fără a dezvălui numele deputatului USL, tocmai pentru ca Horia Georgescu să nu fie acuzat de o eventuală antepronunţare. „Este, cu siguranţă, ceva în neregulă. Nu poţi fi şi şef, dar şi angajat, chiar şi zilier. Din poziţia persoanei, de director, nu putea să se angajeze singură. Practic, persoana s-a angajat pe sine, ceea ce pare a fi un caz de conflict de interese, chiar dacă nu este funcţionar public, ci doar personal contractual”, a comentat preşedintele ANI. ;

Viorica Marcu şi palmierul

Viorica Marcu a rămas „legendară“ în municipiul Bacău după ce, din postura de şefă a Direcţiei Servicii Publice, în anul 2007, a  ordonat plantarea unui palmier în faţa Casei de Cultură din centrul oraşului. Din exces de zel, comandantul Poliţiei Primăriei de la acea vreme a ordonat înfiinţarea unui post fix de pază chiar lângă palmier. Prin urmare, un angajat la Ordine Publică avea singurul rol să păzească palmierul. Tot dintr-un exces de zel, angajaţii Serviciului condus de Viorica Marcu au considerat că palmierul trebuie să fie udat cu câte patru litri de apă pe zi. Din această cauză, în câteva luni de „tratament”, palmierul a murit înecat.

Tot Viorica Marcu a decis tăierea din rădăcină a salciei lui George Bacovia, aflată în Parcul Trandafirilor, pe motiv că riscă să i se rupă crengile uscate şi să cadă în capul trecătorilor care se plimbă pe alei. Totodată, ziariştii de la „Adevărul“ au descoperit, în urmă cu mai bine de doi ani, că Viorica Marcu se află pe locul trei în topul celor mai vorbăreţi la telefonul de serviciu angajaţi ai Primăriei Bacău.  Mai exact, factura telefonică în luna noiembrie a anului 2010, pentru Viorica Marcu a valorat 500 de lei, bani achitaţi din bugetul local. ;

TRASEUL POLITIC AL VIORICĂI MARCU

- 2000-2004 – primar al comunei Traian (PNL)

- 2004-2012 – director executiv al Direcţiei Servicii Publice din Primăria Bacău

- 2008-2012 - consilier judeţean

- Din decembrie 2012 este deputat USL


CITIŢI ŞI:

Bacău: Noua rampă de gunoi a băgat spaima în locuitorii judeţului

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările