Bacău: PORTRET/ Cătălin Petcu: „Pentru mine, teatrul înseamnă emoţie“

Bacău: PORTRET/ Cătălin Petcu: „Pentru mine, teatrul înseamnă emoţie“

Cătălin Petcu

Actor în Prospero’s Group, adolescentul apreciat de public şi de jurii vrea să continue studiile în domeniu şi să rămână pentru tot restul vieţii pe scenă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un actor înnăscut şi apreciat în cercul artiştilor, adolescentul a fost descoperit în urmă cu aproape zece ani de bibliotecara Şcolii „Mihail Sadoveanu“ din Bacău. „Eram în clasa I şi doamna Tamara Guşetu mă lua pe la toate activităţile extraşcolare. A văzut în mine un viitor actor şi m-a convins să joc în tot felul de piese de teatru şi să particip la concursuri“, îşi aminteşte Cătălin.

Pe scenă cu sora sa

Încă de la primul concurs judeţean la care s-a înscris a obţinut locul I, iar acest lucru l-a încurajat. A participat la diverse alte spectacole, până în clasa a IX-a, când Colegiul „Ferdinand I“, unde el studiază, a încheiat un parteneriat cu Teatrul Municipal „Bacovia“. Mai multe grupe de tineri talentaţi au intrat sub îndrumarea actorilor profesionişti şi au pus în scenă piese de teatru.

„Eu eram coordonat de actorul Bogdan Buzdugan. Am jucat piesa la Teatrul «Bacovia» şi am primit premiul pentru cel mai bun actor în rolul principal masculin. L-am jucat pe domnul Martin din «Cântăreaţa cheal㻓, a mai spus Cătălin. Practic, a fost rampa lui de lansare.

Aici l-au remarcat regizorul Gheorghe Balint şi actriţa Eliza Judeu care i-au propus să joace într-o altă piesă. „La acest proiect a participat şi sora mea, care este extrem de talentată. Nu spun asta doar pentru că-mi este soră. Ni s-a propus să fim distribuiţi amândoi în piesă. A ieşit ceva extraordinar“, spune adolescentul.

La scurtă vreme, regizorul Balint a venit cu ideea înfiinţării trupei de teatru Prospero’s Group la Palatul Copiilor, trupă din care Cătălin face acum parte.
Alături de colegii săi actori a participat toamna aceasta la Festivalul de Teatru de la Băişoara, din Cluj, unde a primit premiul II pentru cel mai bun actor în rol principal. Deşi este în ultimul an de liceu şi trebuie să susţină Bacalaureatul, adolescentul îşi face timp şi pentru repetiţii. Mai ales că pentru el actoria nu este ceva trecător.

Carieră în teatru

„Vreau să dau examen la Facultatea de Actorie din Cluj şi va trebui să mă pregătesc din timp. Deja am ceva idei de piese, dar nu vreau să mă grăbesc pentru că îmi doresc să realizez ceva cu adevărat profesionist“, explică tânărul. Salariul de artist nu-l sperie, mai ales că are şi susţinerea părinţilor, dar nu vrea să facă un pas pe care ulterior să-l regrete.

„Sora mea este şi ea foarte talentată ca actriţă. Regizorul Geo a spus că este splendidă pe scenă, dar s-a înscris la Drept în Cluj şi acum îi pare rău. Pentru mine, treatrul înseamnă emoţie şi mai cred în noroc. De aceea cred că dacă voi apuca pe acest drum nu voi regreta“, a conchis Cătălin.

Profil
Născut
: 25 martie 1992, Bacău.
Studii: Este elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Ferdinand I“.
Familie: Mai are trei fraţi.

Întrebări şi răspunsuri
Ce părere au părinţii despre pasiunea ta?
Am cei mai buni părinţi. La început, când au auzit că vreau să dau la Teatru, s-au opus. Au spus că din această meserie nu se poate trăi şi că trebuie să-mi aleg altceva. Apoi m-au văzut pe scenă şi au fost de acord.
De unde crezi că ai moştenit talentul?
De la Dumnezeu. E ceva nativ, dar nu are legătură cu rudele. Şi eu şi sora mea suntem talentaţi la actorie, dar nimeni din familie nu a mai făcut acest lucru. Mama şi tată sunt doi oameni perfect normali, care nu au jucat vreodată într-o piesă şi nici altcineva din familie nu a făcut asta.

Ce-i place
„Îmi plac traseele montane, să merg cu orele fără să mă opresc, să mă distrez, să ies în oraş cu prietenii şi să am oameni fericiţi în jur. Îmi place liniştea şi cu mine greu te poţi certa“, spune Cătălin.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii perfizi, mincinoşi şi ranchiunoşi. Nu-mi place violenţa şi nu-mi place să mi se spună ce să fac. Nu suport să fiu controlat“, adaugă tânărul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările