Chiar dacă primarul Cosmin Necula a prezentat astăzi succint proiectul de buget pentru anul 2017, avansând chiar şi o listă de investiţii planificate pentru anul în curs, până la această oră documentul nu a fost publicat pe site-ul oficial al instituţiei şi nu a fost transmis membrilor Consiliului Local al municipiului Bacău. Aşadar, nici eu nu îl am.

Astfel, cetăţenii municipiului Bacău sunt în acest moment privaţi de dreptul de a analiza cum vor fi cheltuite fondurile constituite din taxele şi impozitele pe care le plătesc la bugetul local.

Conform art. 39 alin. (3) al Legii 273/2006 a finanţelor publice locale, primarul municipiului Bacău avea obligaţia să definitiveze proiectul bugetului local şi să îl facă publicului cunoscut în termen de 15 zile de la publicarea Legii bugetului de stat în Monitorul Oficial. Termenul de 15 zile a expirat sâmbătă, 4 martie. Mai mult, aceeaşi lege prevede asigurarea unei perioade minime de 15 zile în care locuitorii oraşului să aibă posibilitatea de a depune contestaţii cu privire la proiectul de buget propus. Cum acest document încă nu a fost publicat pe site, locuitorii municipiului Bacău sunt în imposibilitatea de a-l consulta şi eventual de a-l amenda.

Speram ca executivul condus de Cosmin Necula să demareze un amplu proces de consultare a cetăţenilor cu privire la domeniile şi investiţiile pe care are de gând să le prioritizeze anul acesta. Cetăţenii trebuie să aibă un cuvânt de spus atunci când vine vorba de cheltuirea a zeci de milioane de euro din buzunarele lor. Chiar nu am niciun interes să blochez activitatea executivului, dar nu pot trece cu vederea încălcarea legii şi mai ales a principiilor pentru care am candidat şi pe care am jurat să le respect. 

Maniera în care actuala administraţia a ales să lanseze proiectul de buget se află în directă contradicţie cu promisiunile pe care candidatul Cosmin Necula le-a făcut în campania electorală:

„Cel mai bun paznic al banului public este cetăţeanul cu drept de vot iar pentru ca acest lucru să devină realitate acest cetăţean trebuie să aibă un acces facil la informaţii referitoare la modul în care este cheltuit banul public, el fiind de fapt cel mai interesat şi îndreptăţit să critice administraţia locală referitor la oportunitatea şi eficienţa cheltuirii banului public.” (frază extrasă din capitolul XII al Programului de guvernare locală al primarului Cosmin Necula)

Nerespectarea procedurii de adoptare a bugetului local anual poate atrage suspendarea şi chiar anularea lui în instanţă, efectele fiind devastatoare pentru comunitatea locală.