Făină sau amidon de porumb pentru prepararea sosurilor? În care dintre variante mâncarea este mai sănătoasă

Făină sau amidon de porumb pentru prepararea sosurilor? În care dintre variante mâncarea este mai sănătoasă

Reducţia, cea mai bună metodă de îngroşare a sosurilor Foto: retetepapabun.ro

Sosurile pe care le preparăm pentru diferite mâncăruri au mai multe metode de a fi îngroşate, de a fi aduse la textura dorită. În bucătărie se folosesc, de regulă, făina de grâu sau amidonul de porumb pentru acest pas. Care variantă este mai sănătoasă ne spune nutriţionistul arădean Dan Merişca.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cele mai utilizate moduri de îngroşare a sosurilor, în bucătăria românească, sunt prin folosirea făinii de grâu şi, mai rar, prin folosirea amidonului de porumb. Nutriţionistul arădean Dan Merişca spune că, dintre cele două variante, cea mai sănătoasă este cea a folosirii amidonului de porumb.

Cu toate acestea, nutriţionistul arădean susţine că pentru sosuri cea mai bună variantă ar fi cea a reducţiei, caz în care acea îngroşare a sosului se realizează prin scăderea volumului.

“Eu spun din start că ambele ar trebui evitate. Cel mai bine este să îngroşăm sosurile prin metoda reducţiei, adică fierberea sosului până se scade la consistenţa dorită. Rântaşul cu făină este nesănătos. În plus predispune la  îngrăşare şi aspect de îmbătrânire precoce dacă se foloseşte un timp îndelungat - ani de zile. Amidoul de porumb ar fi mai indicat pentru că nu conţine gluten. Se combină bine cu apa şi nu îngraşă mai mult decât făina.100 de grame conţine 340 calorii. Eficienţa este dublă o lingură de amidon este echivalentă cu două de făină. Acesta oferă un aspect cremos omogen şi are efect instant”, spune nutriţionistul arădean Dan Merişca.

Acesta susţine că problema apare la servirea sosului, deoarece amidonul devine gelatinos iar în mâncarea reîncălzită îşi pierde din proprietăţi. Gustul sosurilor îngroşate cu făină este net superior, din acest motiv mulţi îl preferă chiar dacă există riscul mare de îngrăşare”, mai susţine nutriţionistul arădean.

Vă mai recomandăm: Sarmale cu ciuperci în sos de roşii, reţeta de post

 Cum se prepară cel mai bun sos de vin roşu pentru friptură: reţeta simplă şi gustoasă care merge cu carnea de porc, de vită şi de miel

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările