VIDEO Violenţă şi înjurături în şcoala lui Marin Preda

VIDEO Violenţă şi înjurături în şcoala lui Marin Preda

Marian Ciobanu , profesor de limba şi literatura română

Marian Ciobanu, profesor de limba română la şcoala din Siliştea Gumeşti, satul lui Marin Preda, este teroarea elevilor şi colegul-problemă al profesorilor

Ştiri pe aceeaşi temă

Părinţii elevilor de la Şcoala gimnazială cu clasele I-VIII din Siliştea Gumeşti (judeţul Teleorman), satul scriitorului Marin Preda, îl reclamă pe profesorul Marian Ciobanu de aproape doi ani la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Teleorman. „Pentru noi, este o teroare acest om. Pe fata mea a pipăit-o pe holul şcolii şi a încercat să o ademenească la el acasă. Vine beat la ore. Îi înjură ca la uşa cortului. Pe băieţi  îi bate şi îi pedepseşte. Pe fiul meu l-a pus să stea sub catedră să îi miroase lui picioarele. Nu mai suportăm şi ne e frică să ne mai aducem copiii la şcoală“, povesteşte Roxana Daniela Anghel, mama unei fetiţe de clasa a V-a.
 
Mamele spun că profesorul face legea în şcoală, profitând de o veche prietenie cu directorul unităţii, care ar încearca să îi acopere scăpările. Copiii vorbesc şi ei cu frică despre profesorul de limba română. „Pe mine m-a bătut că nu mi-am făcut tema. M-a pus în coşul de gunoi cu capul, să stau acolo, în genunchi. M-a dat cu capul de pereţi. Ne-a trimis la muncă. Să muncim la el în grădină, să îi cărăm lemnele. Ne-a tuns. Ne-a înjurat de mame“, povestesc Ionuţ Anghel, Mihăiţă Ceuşu şi Constantin Udrea, elevi în clasa a VII-a. Fetele de clasa a VIII-a spun că dascălul, aflat mai mereu sub influenţa alcoolului, le jigneşte şi le face avansuri. „Pe o colegă de-a noastră a pus-o să stea aplecată pe catedră cu picioarele desfăcute, aşa, doar ca să îşi bată joc de ea“, spune o elevă.
 
Pus în faţa acuzaţiilor, profesorul Marian Ciobanu aminteşte că este autorul unei cărţi de critic şi că este prieten cu Eugen Simion. „Voi ştiţi cine sunt eu? Eu sunt Marian Ciobanu, am scris o carte despre Marin Preda“, spune dascălul. Totuşi, dascălul recunoaşte că îşi mai iese din fire: „Când mă supăr, cum să nu zic aşa ceva? Cum mama dracului să nu înjuri în ţara asta de rahat? Este vina părinţilor. Uitaţi-vă, vedeţi pe cineva în uniformă şcolară? Vin să facă parada modei“.
 
O singură observaţie scrisă
 
Problema dascălului este cunoscută atât de conducerea unităţii din Siliştea Gumeşti, cât şi de conducerea ISJ Teleorman, iar responsabilitatea este pasată dintr-o parte în alta. Directorul şcolii, Anghel Mihăiţă, vechi prieten al profesorului Ciobanu, recunoaşte că acesta ar avea probleme, dar spune că nu are ce să îi facă. „El este titular la noi la şcoală de 15-16 ani.
 
Din cauza sesizărilor primite de la părinţi, am sesizat şi noi Inspectoratul. În Consiliul de Administraţie al şcolii s-a luat decizia, în 2012, să îi facem o observaţie scrisă. El are ceva probleme, dar este un dascăl bun şi un om foarte pregătit“, spune directorul. Întrebat de ce îl primeşte băut în şcoală, directorul răspunde: „Acum ce să facem? Să îi punem fiola?“. Colegii lui Marian Ciobanu recunosc şi ei că bărbatul vine uneori la şcoală băut. „Are o problemă. Alcoolul. Nu te poţi înţelege cu el“, spune Alexandru Cutieru, profesor de istorie.
 
„Noi nu avem posibilitatea să îi desfacem contractul de muncă. Este treaba directorului de şcoală“, a declarat Valeria Gherghe, inspector general al ISJ Teleorman. Profesorul-problemă nu va mai preda din toamnă la şcoala din satul lui Marin Preda, pentru că a fost detaşat la Liceul din Videle. Conducerea ISJ Teleorman recunoaşte că, în cazul profesorului Ciobanu, mutarea nu este o soluţie, dar spune că mai mult de atât nu se poate face.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările