Zece motive pentru a sărbători Ziua Naţională la Alba Iulia, oraşul unde la 1 Decembrie 1918 au venit 100.000 de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alba Iulia, „oraşul Unirii“ este o destinaţie turistică ideală pentru minivacanţa de 1 Decembrie, mai ales pentru cei vor să descopere istoria dincolo de paginile unei cărţi, la faţa locului.

Alba Iulia este pregătită şi în 2016 pentru a sărbători cum se cuvine Marea Unire de la 1918. Oraşul are mai mult decât oricând capacitatea de a-i atrage pe români, aşa cum s-a întâmplat la 1 Decembrie 1918, când aici au venit peste 100.000 de persoane. Ziarul Adevărul vă oferă cel puţin 10 motive pentru a veni la Alba Iulia, oraşul supranumit şi ”Mecca românilor”.

În primul rând, aici veţi călca pe urmele celor peste 100.000 de români veniţi la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918, la Marea Adunare Naţională. În funcţie de direcţia din care au ajuns în oraş, mulţimile au intrat pe la Poartă I a Cetăţii bastionare, sau prin partea de vest a fortificaţiei, direct pe aşa numitul „Câmp al lui Horea“, actualul Platou al Romanilor, din faţa Catedralei Încoronării.

Mulţimea venită la Alba Iulia în 1918 Sursa foto:  Muzeul Naţional al Unirii (MNUAI)

Imaginea Unirii din 1918

Veţi avea prilejul să intraţi într-una dintre cele mai importante clădiri din România, Sala Unirii. Şi nu aveţi nevoie de „credenţional“ (n.a. permis de acces, „paşaport“), precum au avut înaintaşii noştri. Este locul în care fruntaşii ardeleni au hotărât în 1918 Unirea Transilvaniei cu România. Dacă sunteţi adepţii epitetului „Alba Iulia-Mecca românilor“, atunci Sala despre care vorbim poate primi cu uşurinţă epitetul „Kabba românilor“. Sala centrală este dedicată momentului 1918, în vreme ce spaţiile laterale găzduiesc o expoziţie etnografică, în care cele mai multe dintre piese ne aduc în faţă ochilor obiceiuri şi tradiţii din zona Munţilor Apuseni.

Sala Unirii, faţada vestică. Foto Nicu Neag

image

Puteţi afla povestea lui Samoilă Mârza, care şi-a câştigat pe bună dreptate renumele de „fotograful Unirii“. Imaginea evenimentelor din 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia este comprimată în trei instantanee cu masele venite la Marea Adunare Naţională şi două imagini cu tribunele oficiale. Importanţa fotografiilor este covârşitoare. Sunt singurele realizate atunci, din păcate că n-au fost mai multe, din fericire că le avem şi pe acestea, dată fiind importanţa evenimentului. Imaginile de masă  ne permit să vedem numărul mare de oameni. Fotografiile au fost folosite ulterior şi pentru a demonstra cât de democratic a fost actul Unirii. În poze se zăresc şi pancarte, ceea ce ne ajută să ne dăm seama de unde au venit participanţii, din ce sate proveneau. Aparatul foto cu burduf este expus în Sala Unirii.

Aparatul cu care s-a imortalizat Unirea din 1918. Sursa foto: MNUAI

Aparatul lui Samoilă Mârza

Puteţi asista la prima reprezentaţie a Gărzii Naţionale de la Alba Iulia. Trupa a fost reconstituită printr-un proiect al Muzeului Naţional al Unirii. 

Aveţi ocazia să trăiţi şi să sărbătoriţi cea mai importantă zi a românilor, în locul în care a început totul, la Alba Iulia. Că să va convingem să fiţi de Ziua Naţională în „Oraşul Unirii“, vă spunem că programul manifestărilor este unul amplu şi variat: de la momente solemne, paradă militară, la masă populară, concerte în aer liber pe cea mai mare scenă din România, expoziţii, lansări de carte, conferinţe, dar şi un spectaculos foc de artificii.

Garda Naţională de la Alba Iulia în faţa Sălii Unirii. Foto: Nicu Neag

image

Veţi avea ocazia să descoperiţi o comoară arhitectonică, Cetatea Alba Carolina, actualul brand al oraşului, care a cunoscut în ultimii ani transformări spectaculoase. Este cea mai reprezentativă şi mai bine conservată fortificaţie de tip Vauban din România şi din Estul Europei;

De asemenea, puteţi să parcugeţi, la pas, traseele turistice din Cetate: Traseul celor trei Fortificaţii, Traseul Porţilor Cetăţii, Traseul Eroilor Neamului Românesc, Traseele Şanţurilor Cetăţii. Veţi avea o întâlnire inedită cu Mihai Viteazul, Avram Iancu, Regele Ferdinand şi Regina Maria la Muzeul Naţional al Unirii. Personajele istorice sunt întruchipate de angajaţi ai instituţiei.

Personaje istorice la Muzeul Naţional al Unirii. Sursa foto: Facebook/Ania Ciolacu

Personaje istorice Muzeul Unirii

Va puteţi întoarce în timp pe vremea dacilor şi românilor, prin participarea la spectacolele de reconstituiri istorice, puse în scenă de Garda Apulum, formată din Legiunea XIII Gemină, Lupii Apoulonului, Luduş Apulensis şi Magna Nemesis.

Spectacol de reconstituire istorică. Sursa foto: Facebook/Ania Ciolacu

Spectacol daci şi romani Alba Iulia

În plus, aveţi ocazia să vizitaţi cel mai valoros monument de arhitectură românica din Transilvania, Catedrala Româno-Catolică. Edificiul este parte a Rutei dedicate patrimoniului arhitectural romanic european, „TRANSROMANICA“. 

Veţi putea descoperi Catedrala în care s-au încoronat monarhii României Mari, Ferdinand şi Maria. Este unul dintre primele edificii religioase importante ridicate în Transilvania după Unire.

Vedere dinspre sud a Catedralei. Foto: Nicu Neag

Catedrala Încoronării/Nicu Neag

Veţi descoperi un oraş modern, care în ultimul deceniu punctează premieră după premieră într-o mulţime de domenii:  de la marketing de oraş la transport ecologic, de la atragere de fonduri europene la tehnologii smart city. Veţi ajunge în primul oraş din România înscris în cursa „Smart City“. Conferinţa de lansare a proiectului va avea loc pe 2 decembrie, la Universitatea „1 Decembrie 1918“. (Articol scris de NICU NEAG)

Citiţi şi:

Poveştile ultimilor meşteri dogari care fac ciubere în Ţara Moţilor. „Împreună cu tata şi cu calul nostru, Iancu, ajungeam şi până la Dunăre”

 

Fascinanta lume a „Tăului fără fund” de la Băgău, satul din Transilvania unde trăiesc jumate unguri, jumate români

 

Meşteşugarii din Ocna Mureş: cizmarul, geamgiul şi ceasornicarul care fac viaţa mai uşoară locuitorilor din oraş

„Ascultă, urmăreşte şi taci“. Cine sunt şi cum acţionează cercetaşii, militarii de elită a Armatei Române

 

Totul despre carbohidraţi. Lista alimentelor bune şi a celor rele pentru organismul uman

Istoria legendară a Fetelor de la Căpâlna, ansamblul care a inspirat mari vedete ale lumii. Dansul în spirală şi fertilitatea

Moartea ”frumoasă” a unui cântăreţ de muzică populară: s-a prăbuşit pe scenă după 27 de bisuri

Cum l-a scăpat butoiul de curechi de furia armatei maghiare pe dascălul de suflet al lui Mihai Eminescu, în 1849

Casa triunghiulară de la Alba Iulia, cea mai frumoasă din Transilvania. Cum arată locuinţa care se pierde în peisaj

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite