VIDEO Pompierii se luptă de peste 24 de ore cu incendiul de la fabrica de condimente din Alba Iulia. Patronii vor să reconstruiască hala distrusă de foc

VIDEO Pompierii se luptă de peste 24 de ore cu incendiul de la fabrica de condimente din Alba Iulia. Patronii vor să reconstruiască hala distrusă de foc

În partea din faţă a halei a mai rămas în picioare doar scheletul de metal al construcţiei

După mai bine de 24 de ore de la izbucnirea incendiulkui devastator de la fabrica de condimente din Alba Iulia, focul încă nu a fost stins de pompieri. În continuare, la faţa locului acţionează 30 de pompieri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pompierii acţionează cu şase autospeciale, o autoscară şi trei motopompe pentru alimentare autospeciale din râul Ampoi.
 
Fabrica de condimente Solina din Alba arde de peste 24 de ore, timp în care 100 de pompieri din 4 judeţe au acţionat pentru stingere cu cea mai bună tehnică din dotare. Flăcările au distrus complet o hală de producţie şi birourile, iar aproape 300 de persoane nu mai au unde să meargă la muncă. Reprezentanţii patronatului au transmis, ieri, că fabrica ar urma să fie reconstruită.
 
Incendiul a izbucnit sâmbătă dimineaţa, la ora 6.00, şi a fost sesizat de paznicul clădirii, singura persoană aflată la acea oră în incintă. El a cerut ajutor, prin numărul de urgenţă 112 şi, iniţial, la locul incendiului s-au deplasat două autospeciale şi o ambulanţă de la Detaşamentul Alba Iulia. Foarte repede, pompierii şi-au dat seama că nu vor reuşi să stingă flăcările care deja aveau o înălţime de câţiva metri şi au cuprins întreaga clădire, astfel că forţele au fost suplimentate cu încă două autospeciale şi pompieri de la Garda de intervenţie Sebeş şi apoi cu alte maşini de stingere, autoscări şi pompieri din Hunedoara, Sibiu şi Cluj, ajungându-se la 100 de salvatori şi 11 autovehicule speciale.
 
O parte dintre prompierii care au acţionat la stingerea incendiului în cursul nopţii
 
”La momentul sosirii forţelor de intervenţie la faţa locului, în interior se auzeau mai multe explozii, cel mai probabil de la substanţele volatile existente acolo. S-a reuşit evacuarea unui număr mare de butelii cu acetilenă, azot, hidrogen, care erau folosite în procesul de producţie. De fapt acesta a fost pericolul pentru echipajele sosite la faţa locului. De asemenea, au fost evacuate şi 10 camioane aflate în curte, în apropierea rampei de încărcare”, a declarat Ovidiu Costea, purtător de cuvânt al ISU Alba.
 
După câteva ore, folosind inclusiv apă din râul care se află în apropierea fabricii, pompierii au reuşit să localizeze şi să oprească flăcările pe o mare parte din exteriorul clădirii, însă în interior au rămas focare. Peste noapte s-a acţionat cu 3 autospeciale cu apă şi 2 autoscări, cu un utilaj greu s-au decopertat bucăţile de tabla sub care focul s-a reaprins în mod repetat şi s-a refulat apa pentru lichidarea tuturor focarelor existente sub materialele din care era confectionaţă hala şi care s-au prăbuşit în urma incendiului.
 
 
Încă de sâmbătă dimineaţă, la scurt timp după producerea incendiului, populaţia din Alba Iulia şi împrejurimi a fost înştiinţată, în mod repetat, cu privire la măsurile de autoprotecţie care se impun în aceste situaţii, respectiv închiderea ferestrelor şi uşilor pentru că s-a degajat o cantitate foarte mare de fum. ”S-au transmis mai multe mesaje de avertizare prin Ro-Alert prin care populaţia a fost înştiinţată cu privire la măsurile de autoprotecţie care se impun în aceste situaţii, respectiv închiderea ferestrelor şi uşilor pentru că este degajată în continuare o cantitate foarte mare de fum, iar vântul a dus acest fum spre oraş şi spre alte localităţi din apropiere”, a declarat reprezentantul ISU Alba.
 
 
Prezent la locul incendiului, Dănuţ Hălălai, prefectul de Alba, a solicitat Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba deplasarea unui laboratorul mobil, cu care să facă măsurători ale calităţii aerului în zonele locuite ale cartierului Oarda de Jos din Alba Iulia, Lancrăm şi Sebeş (pe direcţia deplasării norului de fum). După interpretarea buletinelor de analize eliberate, personalul de specialitate al DSP Alba a transmis că în aceste zonele calitatea aerului este în limite normale şi nu există niciun pericol pentru sănătate.

 
Fabrica de condimente Solina, distrusă sâmbătă de flăcări, este situată în parcul industrial al municipiului Alba Iulia, în apropiere de şoseaua de centură. Până la jumătatea anului 2016, când a fost cumpărată de grupul francez, a funcţionat sub numele Supremia, firmă desemnată ca cel mai mare producător de condimente din România şi cel mai mare din sud-estul Europei. La cumpărare, compania franceză a făcut şi o infuzie de capital de 3,4 milioane de euro iar până în acest moment Solina Romania este considerat şi unul dintre jucătorii importanţi la nivelul pieţei est europene, cu exporturi pe 4 continente şi achiziţii de materie primă din 80 de ţări.
 
 
Solina are aproape 300 de angajaţi, dintre care majoritatea lucrează la liniile de producţie. Munca se desfăşoară pe două schimburi şi se încheie la ora 23.00, acesta fiind motivul pentru care fabrica era goală în momenul în care s-a produs incendiul. La faţa locului exista doar un paznic, care a şi alertat autorităţile după izbucnirea focului. În cursul zilei de sâmbătă angajaţii fabricii au fost convocaţi de conducerea firmei, pentru a li se explica ce vor face în viitor. Potrivit unora dintre ei, li s-a spus că fabrica va fi reconstruită, iar o parte dintre ei vor fi solicitaţi pentru lucrări, alţii având posibilitatea să lucreze în unităţi ale companiei din Franţa şi Belgia. Mulţi dintre muncitori au rămas până spre seară la locul incendiului, oferindu-şi ajutorul. ”În cursul zilei de azi, o comisie de anchetă va demara cercetările pentru stabilirea cauzelor care au generat incendiul, precum şi cele care au favorizat propagarea acestuia”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Alba.
 
 
 

Fotografii realizate de Dorin ȚIMONEA - ADEVĂRUL & ISU Alba

Imagini din aceeasi galerie
  • Fotografii realizate de Dorin ȚIMONEA - ADEVĂRUL & ISU Alba
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările